«Επείγοντα μέτρα» εξοικονόμησης ενέργειας δρομολόγησε η ισπανική κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στην κοινή απόφαση των χωρών-μελών της ΕΕ για περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Μέσα στις επόμενες μέρες τίθεται σε ισχύ πακέτο μέτρων για δημόσια κτίρια, αλλά και πολυκαταστήματα, σινεμά, χώρους εργασίας, ξενοδοχεία, σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα: «Το χειμώνα η θέρμανση θα περιοριστεί στους 19 βαθμούς και το καλοκαίρι τα κλιματιστικά θα ψύχουν στους 27 βαθμούς. Παράλληλα σε όλους τους χώρους, είτε σε δημόσια κτίρια, είτε σε καταστήματα, κλείνουν υποχρεωτικά οι πόρτες όταν λειτουργεί θέρμανση ή κλιματισμός».

Σύμφωνα με την ισπανίδα υπουργό πρόκειται για ένα πρώτο πακέτο μέτρων, το οποίο η Μαδρίτη κρίνει απαραίτητο λόγω της «κρίσιμης κατάστασης», στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη. Η Τερέζα Ριμπέρα δήλωσε μάλιστα ότι η Ευρώπη χρειάζεται τη βοήθεια της Ισπανίας: «Έχει έρθει η στιγμή, στην οποία θα πρέπει να δείξουμε την αλληλεγγύη μας».

Στόχος η μείωση 7% στην κατανάλωση φυσικού αερίου

υπουργός Ενεργειακή Μετάβαση, Τερέζα Ριμπέρα

Η ισπανίδα υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα

Τα μέτρα περιλαμβάνουν σβήσιμο φωτισμού σε άδεια γραφεία, ενώ στα μνημεία η φωταγώγηση θα κλείνει στις 10 το βράδυ. Παράλληλα επιταχύνονται οι έλεγχοι για την ενεργειακή κατανάλωση δημοσίων κτιρίων. Η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης απηύθυνε έκκληση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να προωθήσουν όσο γίνεται περισσότερο την τηλεργασία: «Η τηλεργασία μας επιτρέπει να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις και να περιορίσουμε τη θέρμανση μειώνοντας έτσι την κατανάλωση ενέργειας σε μεγάλα και μικρότερα κτιριακά συγκροτήματα. Το κάναμε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας και από τότε μάθαμε πολλά.

Με αυτά και άλλα μέτρα που θα δρομολογηθούν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές η Μαδρίτη προτίθεται να συμβάλει στην κοινή προσπάθεια της ΕΕ να εξοικονομήσει ενέργεια ενόψει του χειμώνα που έρχεται. Όσον αφορά το φυσικό αέριο η Ισπανία έχει δεσμευθεί να μειώσει την κατανάλωση κατά 7%. Θυμίζουμε ότι αρχικά η ισπανική κυβέρνηση είχε απορρίψει τις προτάσεις της Κομισιόν για περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου, έδωσε ωστόσο εκ των υστέρων πράσινο φως, αφού πρώτα διασφάλισε ότι τα μέτρα δεν θα είναι οριζόντια σε ολόκληρη την ΕΕ.

Στέφανος Γεωργακόπουλος (AFP, DPA)