Το Κρεμλίνο διεμήνυσε την Τρίτη στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ο χρόνος εξαντλείται για τη διαπραγμάτευση αντικατάστασης της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων «New START» και προειδοποίησε πως αν αυτή λήξει το 2026 χωρίς αντικατάσταση, τότε η παγκόσμια ασφάλεια θα αποδυναμωθεί.

Η συνθήκη New START, που συνήφθη το 2011, υποχρέωνε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία να περιορίσουν τους αναπτυγμένους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, τους αναπτυγμένους βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια και τα αναπτυγμένα βαριά βομβαρδιστικά, που είναι εξοπλισμένα για πυρηνικό οπλισμό, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Επίσης, έθεσε περιορισμούς στις πυρηνικές κεφαλές αυτών των αναπτυγμένων πυραύλων και βομβαρδιστικών και στους εκτοξευτές των πυραύλων.

Και οι δύο πλευρές έφτασαν στα όρια της Συνθήκης στις 5 Φεβρουαρίου του 2018, η οποία παρατάθηκε μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2026.

«Δεν έχει απομείνει πολύς χρόνος», λέει ο Πεσκόφ

«Η Μόσχα έχει επανειλημμένα μιλήσει για την ανάγκη να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό, διότι δεν έχει απομείνει πολύς χρόνος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Εάν η συνθήκη παύσει να υφίσταται χωρίς να αντικατασταθεί με κάτι υγιές, τότε αυτό θα έχει τον πιο αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.

Η New START απείχε μόλις λίγες ημέρες από τη λήξη της όταν ανανεώθηκε πέρυσι, και μια νέα συμφωνία είναι πιθανό να απαιτήσει διαπραγματεύσεις επί μακρόν, μαζί με μια χρονοβόρα διαδικασία επικύρωσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί «ταχέως» ένα νέο πλαίσιο για την αντικατάσταση της New START, αλλά η Μόσχα θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει την συνεργασία για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων με την Ουάσιγκτον.