Ο κόσμος θα είναι πιο ασφαλής μετά τον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα, δήλωσε η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λις Τρας, λίγες ώρες μετά την αμερικανική επιχείρηση που εξόντωσε τον Αϊμάν  αλ Ζαουάχρι στο Αφγανιστάν.

Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα βρισκόταν στο μπαλκόνι σπιτιού στην Καμπούλ, όταν αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτόξευσε δύο πυραύλους εναντίον του.

«Ο κόσμος θα είναι πιο ασφαλής μετά την επιτυχημένη αμερικανική επιχείρηση κατά του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι», ανέφερε μέσω Twitter η Τρας, η οποία είναι υποψήφια για την πρωθυπουργία της Βρετανίας μετά τη πτώση του Μπόρις Τζόνσον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν στη διάθεσή τους δείγμα DNA για να επιβεβαιώσουν τον θάνατο του Αλ Ζαουάχρι, επαλήθευσαν όμως την ταυτότητα του θύματος μέσω άλλων πηγών, ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο Ζαουάχρι, ο οποίος μόλις είχε κλείσει τα 71 του χρόνια, παρέμενε το διεθνές σύμβολο της τρομοκρατικής οργάνωσης, 11 χρόνια αφότου οι ΗΠΑ σκότωσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Για ένα διάστημα ήταν ο προσωπικός γιατρός του Μπιν Λάντεν και φέρεται να συμμετείχε στον σχεδιασμό για τις επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 2001 και στο πολεμικό πλοίο USS Cole το 2000.

Η επίθεση στο Αφγανιστάν πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο με οπλισμένο drone, ανέφεραν αμερικανοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αμερικανό αξιωματούχο που επικαλέστηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, η επιδρομή δεν προκάλεσε «κανένα θύμα μεταξύ των αμάχων».