Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας αναπτύχθηκε κατά 11,8% το δεύτερο τρίμηνο, διατηρώντας τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2011, ενισχυμένη από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και την παραγωγή.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν εκτός πετρελαίου — η κινητήρια δύναμη της δημιουργίας θέσεων εργασίας — κέρδισε 5,4% ενώ η πετρελαϊκή οικονομία αναπτύχθηκε 23,1% σε σύγκριση με πέρυσι, ανέφερε το Bloomberg επικαλούμενο τη Γενική Στατιστική Αρχή την Κυριακή.

Αυτή η άνοδος ρεκόρ του ΑΕΠ είναι αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών της ενέργειας και του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος άλλαξε τα παγκόσμια πρότυπα εμπορίου, παραγωγής και κατανάλωσης.

Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται περισσότερο από 40% υψηλότερα από ό,τι στην αρχή του έτους και αυξήθηκε περαιτέρω αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Σαουδική Αραβία έχει δει τα έσοδα να εκτινάσσονται χάρη στο πετρέλαιο, που κινείται πλέον πάνω από τα 100 δολ.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 19% φέτος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας Mohammed Al-Jadaan στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Το ποσοστό ανεργίας των πολιτών της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκε επίσης στο χαμηλότερο από το 2008, καθώς η οικονομική ανάπτυξη αυξήθηκε λόγω των υψηλότερων εσόδων από το πετρέλαιο.