Ηνωμένες Πολιτείες και Ιαπωνία ξεκίνησαν έναν νέο οικονομικό διάλογο υψηλού επιπέδου, με στόχο να ανταγωνιστούν την Κίνα και να αντιμετωπίσουν την αναστάτωση που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όπως δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου, Κόιτσι  Χαγκιούντα, οι δύο μακροχρόνιοι σύμμαχοι συμφώνησαν να ιδρύσουν ένα νέο κοινό ερευνητικό κέντρο για ημιαγωγούς επόμενης γενιάς κατά τη διάρκεια της λεγόμενης οικονομικής υπουργικής συνάντησης «δύο συν δύο» στην Ουάσιγκτον.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο, ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι και ο Χαγκιούντα συζήτησαν επίσης την ενέργεια και την επισιτιστική ασφάλεια, ανέφεραν οι αξιωματούχοι σε συνέντευξη Τύπου.

«Ως η πρώτη και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, είναι σημαντικό να εργαστούμε μαζί για να υπερασπιστούμε την οικονομική τάξη που βασίζεται σε κανόνες, στην οποία όλες οι χώρες μπορούν να συμμετέχουν, να ανταγωνίζονται και να ευημερούν», είπε ο Μπλίνκεν στην εναρκτήρια συνεδρίαση.

Ο Μπλίνκεν ανέφερε επίσης ότι, τα πρόσφατα παγκόσμια γεγονότα, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας COVID-19 και του πολέμου στην Ουκρανία, έδειξαν την ευπάθεια των κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού, ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών αγωνίζεται με τα βάρη του χρέους λόγω μη βιώσιμων και αδιαφανών πρακτικών δανεισμού.

«Οι καταναγκαστικές και τιμωρητικές οικονομικές πρακτικές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας αναγκάζουν τις χώρες σε επιλογές που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους, την πνευματική τους ιδιοκτησία, την οικονομική τους ανεξαρτησία», είπε.

Ο Ιάπωνας Χαγκιάσι χαρακτήρισε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μια σοβαρή πρόκληση για τη διεθνή τάξη και -σε μια προφανή αναφορά στην Κίνα, αν και δεν την κατονόμασε ευθέως- αναφέρθηκε σε προσπάθειες «να χρησιμοποιηθεί η οικονομική επιρροή άδικα και αδιαφανή για την υλοποίηση… στρατηγικών συμφερόντων και να τροποποιήσει την υπάρχουσα διεθνή τάξη».

Στο επίκεντρο οι ημιαγωγοί

Ο Χαγιούντα είπε ότι «η Ιαπωνία θα προχωρήσει γρήγορα σε δράση» για την έρευνα ημιαγωγών επόμενης γενιάς και πρόσθεσε  ότι η Ουάσινγκτον και το Τόκιο συμφώνησαν να ξεκινήσουν έναν «νέο οργανισμό Ε&Α» για να δημιουργήσουν μια ασφαλή πηγή των ζωτικών στοιχείων.

Ο ερευνητικός κόμβος θα είναι ανοιχτός για να συμμετάσχουν και άλλες χώρες «ομοϊδεάτες», είπε.

Οι δύο χώρες δεν δημοσίευσαν αμέσως πρόσθετες λεπτομέρειες για το σχέδιο, αλλά η ιαπωνική εφημερίδα Nikkei Shimbun ανέφερε νωρίτερα ότι θα εγκατασταθεί στην Ιαπωνία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους για την έρευνα τσιπ ημιαγωγών 2 νανομέτρων. Θα περιλαμβάνει μια πρωτότυπη γραμμή παραγωγής και θα πρέπει να αρχίσει να παράγει ημιαγωγούς έως το 2025, ανέφερε η εφημερίδα.

«Όπως συζητήσαμε σήμερα, οι ημιαγωγοί είναι ο βασικός άξονας της οικονομικής και εθνικής μας ασφάλειας», είπε ο Raimondo, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι συζήτησαν τη συνεργασία στους ημιαγωγούς, «ειδικά όσον αφορά τους προηγμένους ημιαγωγούς».

Η Ταϊβάν κατασκευάζει τώρα τη συντριπτική πλειονότητα των ημιαγωγών κάτω των 10 νανόμετρων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται σε προϊόντα όπως τα έξυπνα τηλέφωνα, και υπάρχει ανησυχία για τη σταθερότητα του εφοδιασμού σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα με την Ταϊβάν και την Κίνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία ανέφεραν σε κοινή δήλωση ότι θα συνεργαστούν «για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας σε στρατηγικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων, ειδικότερα, των ημιαγωγών, των μπαταριών και των κρίσιμων ορυκτών». Ορκίστηκαν να «χτίσουν μια ισχυρή αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών για να ηγηθούν της συνεργασίας μεταξύ των χωρών που έχουν το ίδιο πνεύμα».