Το «θερμό επεισόδιο» ανάμεσα σε Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Αναλένα Μπέρμποκ, όπως είναι φυσικό, έχει απασχολήσει σήμερα τον τουρκικό Τύπο, όπως συνέβη και με τα ελληνικά και τα γερμανικά ΜΜΕ.

Η Τουρκία ουσιαστικά κατηγορεί τη Γερμανία ότι έχει χάσει την αμεροληψία που είχε, σύμφωνα με την Άγκυρα, επί Άνγκελα Μέρκελ αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ και την ανταπόκριση της Αριάνας Φερεντίνου, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος χαιρετίζει σήμερα τη σκληρή στάση του Τσαβούσογλου απέναντι στην Μπέρμποκ κυρίως στο θέμα της Ελλάδας. «Η Γερμανία δεν πρέπει να γίνει εργαλείο προπαγάνδας της Ελλάδας και της Κύπρου» αναφέρει η Χουριέτ μεταφέροντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ενώ στο πρωτοσέλιδο της επισημαίνει ότι ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε στην Αθήνα τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ για υποθέσεις της Ελλάδας κυρίως για την mουσουλμανική μειονότητα.

Για την «ντόμπρα» στάση του Τσαβούσογλου μιλάει ο Τύπος που πρόσκειται στον ακροδεξιό Ντεβλέτ Μπατχσελί, ενώ η Γενί Ακίτ αναφέρει με καθόλου διπλωματικό τρόπο, «της έκλεισε το στόμα της Γερμανίδας, ο Τσαβούσογλου».

Ο Τσαβούσογλου έδειξε μεγάλη ενόχληση και όταν η Μπέρμποκ ζήτησε την απελευθέρωση του έγκλειστου ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΑΔ, ενώ η τουρκική κυβέρνηση δεν είναι καθόλου ευχαριστημένη από την πρόθεση της Γερμανίδας υπουργού να συναντήσει σήμερα εκπροσώπους της τουρκικής αντιπολίτευσης, κάτι που δεν έκανε η Μέρκελ.

Πάντως στο σημερινό της πρόγραμμα στην Άγκυρα, η Αναλένα Μπέρμποκ θα συναντήσει μια οργάνωση γυναικών και θα επισκεφθεί μια εγκατάσταση προσφύγων.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου

«Θέλουμε η Γερμανία να διατηρήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου» είπε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία για «προπαγάνδα».

Στην ανάρτησή του στο Twitter, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ζητάει από τη Γερμανία «αμεροληψία» σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά.

Η απάντηση της Μπέρμποκ

«Εμείς δεν κάνουμε προπαγάνδα, ως μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης ενδιαφερόμαστε και για τα σύνορα της χώρας αλλά και της ΕΕ», απάντησε στον Τσαβούσογλου η Γερμανίδα ΥΠΕΞ.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος ΥΠΕΞ προσπάθησε να τα «μαζέψει», αναφέροντας πως ενδεχομένως έγινε κάποιο λάθος στην μετάφραση. «Εγώ δεν είπα ότι η Γερμανία κάνει προπαγάνδα αλλά ότι η Γερμανία γίνεται θύμα προπαγάνδας της Ελλάδας», σημείωσε.