Το γάντι από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήκωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNN. Αυτή τη φορά δεν άφησε αναπάντητες τις προκλητικές και συνάμα εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου. Αυτές, που όπως θυμάστε που έκανε λόγο περί συνθήκης της Λωζάνης, την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός θα κληθεί «να μάθει» -όπως χαρακτηριστικά είπε. Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα κατά των τουρκικών προκλήσεων. «Έχουμε δει προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά πιστεύω ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα τα καταφέρει καλύτερα αν αναβιώσει την τουρκική οικονομία αντί την Οθωμανική αυτοκρατορία» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σημείωσε μάλιστα ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα παράγοντας ευθύνης και σταθερότητας, αλλά δεν θα επιτρέψει παραβιάσεις και αμφισβητήσεις εθνικής κυριαρχίας.

Αυτή η γλώσσα (για πολλούς «σκληρή») που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός προς τον Ερντογάν δεν αιφνιδίασε τους συνεργάτες του. Όπως μου έλεγαν η γλώσσα αυτή προς την Τουρκία έχει δύο όψεις: Ναι μεν είμαστε ανοικτοί και αφήνουνε διαύλους για επικοινωνία, αλλά έως εδώ για να είμαστε ανεκτικοί.

***
Η Αναλένα στην Κομαντατούρ της οδού Κοραή

Αυτό που κρατώ από την πρώτη ημέρα της επίσκεψής της στην Αθήνα της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είναι η ξενάγησή της στους υπόγειους χώρους κράτησης της Κομαντατούρ κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στην οδό Κοραή και τη δήλωσή της: «Πολλοί Γερμανοί γνωρίζουν πολύ καλά την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, ωστόσο οι λιγότεροι γνωρίζουν το μέγεθος της ιστορικής ευθύνης που επωμίστηκε η Γερμανία από τις φρικαλεότητες που διέπραξαν εκεί οι Γερμανοί κατά την ναζιστική κατοχή της χώρας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

***
Η νέα μαχήτρια στα F-16

Με την ευκαιρία θα σας μεταφέρω φρέσκα νέα από εκεί που κτυπά η καρδιά της ελληνικής αεραμύνης, στην 337 Μοίρα της 110 Πτέρυγα Μάχης. Τι το ξεχωριστό, θα πείτε, έχει αυτή η Μοίρα πέραν των αναχαιτίσεων που κάνει κατά των εναέριων εισβολέων; Προσφάτως έχει ενταχθεί στον δυναμικό της Μοίρας μια νεαρή, μόλις 25 ετών, υποσμηναγός με την «πουλάδα» της ιπταμένης καρφιτσωμένη στην στολή της. Έχει, βλέπετε, ολοκληρώσει την (σκληρή) εκπαίδευσή της στον Βόλο και εντάχθηκε στη Μοίρα αυτής της Πολεμικής Αεροπορίας. Σε λίγο (εάν δεν το έκανε ήδη) θα ανοίξει τα φτερά της στο Αιγαίο, μετέχοντας ακριβώς στις ίδιες αποστολές με τους άνδρες συναδέλφους της. Αποστολές αναγνώρισης, αναχαίτισης και γιατί όχι (εάν απαιτηθεί) και σε αποστολές εικονικές αερομαχίες. Είναι η τρίτη Ελληνίδα που σήμερα υπηρετεί στα μαχητικά. Οι άλλες δύο πετούν στα Φάντομ και στα Mirage 2000-5.

***
Επιθεώρηση και στους S-300

Θα μείνουμε για λίγο ακόμα στην Πολεμική Αεροπορία για να σας πω ότι ο Αρχηγός της Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς επισκέφθηκε την 11η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων (11ηΜΚΒ) στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Μονάδας, Αντισμήναρχος (Ι) Mύρων Χαχλιούτης. Ίσως αυτή η επίσκεψη να ήταν μια επίσκεψη ρουτίνας στα πλαίσια των περιοδειών του αρχηγού σε μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά στη μονάδα αυτή βρίσκονται και οι S-300 τους οποίους ο αντιπτέραρχος επιθεώρησε.

***
Καλή ξεκούραση και μην… ποστάρετε τις διακοπές σας

«Καλή ξεκούραση» ευχήθηκε στους υπουργούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος της περίπου τρίωρης συνεδρίασης του Υπουργικού συμβουλίου, που ήταν και η προτελευταία του καλοκαιριού (ακολουθεί άλλη μια συνεδρίαση στο τέλος Αυγούστου), μιας και η Βουλή κλείνει. Και ο Πρωθυπουργός από τέλος της επόμενης εβδομάδας θα απουσιάσει για μερικές μέρες κατά πάσα πιθανότατα στα Χανιά.

Όπως μαθαίνω ο Πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε μόνον σε ευχές (του τύπου «καλή ξεκούραση») στους υπουργούς του, αλλά τους έδωσε και οδηγίες πώς να περνούν στις διακοπές τους. Τους κάλεσε λοιπόν να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές και κυρίως να αποφύγουν την προβολή αυτών, στη λογική, όπως μου έλεγαν οι ίδιοι οι βουλευτές, του πολιτικά κλασσικού (Καραμανλικού θα έλεγα) δόγματος «σεμνά και ταπεινά». Τους είπε μάλιστα να μην… ποστάρουν τις διακοπές τους. Και έχει δίκαιο γιατί αυτές οι περίοδοι οι πολίτες δυσκολεύονται (και από την ακρίβεια και από την covid) και βεβαίως κανένας δεν θέλει να βλέπει πολιτικούς (και κυρίως υπουργούς) να βρίσκονται σε κοσμικά νησιά ή σε σκάφη.

***
Το Υπουργικό κατάργησε τη λέξη… «εμφιαλωμένο»

Εάν δείτε προσεκτικά τις φωτογραφίες από το Υπουργικό Συμβούλιο, σίγουρα θα παρατηρήσατε ότι ο κάθε ένας υπουργός έχει μπροστά του μια χάρτινη συσκευασία από αυτές που συνήθως περιέχουν γάλα. Ωστόσο δεν περιέχει γάλα αλλά νερό, μεταλλικό νερό. Η συσκευασία αυτή καταργεί βεβαίως και τη λέξη εμφιαλωμένο αφού δεν είναι μέσα σε φιάλη, αλλά σε χαρτί. Πρόκειται για μια χάρτινη, οικολογική συσκευασία που βραβεύτηκε ως το «Προϊόν της Χρονιάς 2022» , η οποία είναι 100% ανακυκλώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον. Στο τραπέζι του Υπουργικού υπήρχε βεβαίως και καφές, αλλά και κάτι μπισκότα (ή βουτήματα- πείτε όπως θέλετε) σε συσκευασία… anti covid (δηλαδή με περιτύλιγμα).

***

Ο κοριός στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής

Θα έχει ενδιαφέρον η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που συνεδριάζει σήμερα στη Βουλή. Θέμα; Τη διερεύνηση της μηνυτήριας αναφοράς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, για παράνομη παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου. Θα συνεδριάσει όμως κεκλεισμένων των θυρών και ξέρετε γιατί; Επειδή έχουν κληθεί σε ακρόαση ο διοικητής της ΕΥΠ και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ενώ θα παρίστανται οι υπουργοί, Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Θυμίζω ότι νωρίτερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα τονίζοντάς του την ανάγκη να διαλευκανθεί απόλυτα και γρήγορα η υπόθεση με τη μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη και ζητώντας να συγκληθεί το ταχύτερο δυνατόν, ακόμα και αύριο, η Επιτροπή Θεσμών

***
Η Δόμνα με κράνος στα ψηλά του Πειραιά

Με κράνος, ειδικό γιλέκο και εξοπλισμό προστασίας εξοπλίστηκε τις προηγούμενες μέρες, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου προκειμένου να επισκεφθεί και να δει από κοντά τις εργασίες που γίνονται στον Πύργο του Πειραιά! Στο εμβληματικό αυτό έργο, που σηματοδοτεί τη νέα εποχή για την πόλη και την περιοχή, ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο της DIMAND AE Δημήτρη Ανδριόπουλο και στελέχη της εταιρίας. Η Πειραιώτισσα πολιτικός είχε την ευκαιρία ενημερωθεί για τις μελλοντικές χρήσεις του Πύργου, αλλά και για την γενικότερη υπεραξία και δυναμική που ήδη δημιουργεί στην περιοχή.

***
Το ιλουστρασιόν προεκλογικό φυλλάδιο βουλευτή

Σίγουρα υπάρχουν βουλευτές και μάλιστα της ΝΔ που πιστεύουν ακόμα ότι έρχονται λίαν συντόμως… εκλογές. Δεν έχουν καν ηρεμήσει από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές την Άνοιξη του 2023. Θέλετε ένα παράδειγμα; Χθες κυκλοφόρησε ευρέως στη Βουλή (όταν λέω «ευρέως» εννοώ σε όλους τους χώρους της) πολυτελές προεκλογικό φυλλάδιο βουλευτή με τα πεπραγμένα του (δηλαδή πόσες ομιλίες έκανε στη Βουλή, σε πόσες ήταν εισηγητής, σε πόσες επιτροπές πήρε μέρος κτλ.). Είχε φωτογραφίες μαζί με τον Πρωθυπουργό (στο Μαξίμου παρακαλώ) και διάφορα προεκλογικά συνθήματα τους στυλ «Είμαι πάντα κοντά σας» ή «για τη νίκη». Το περίεργο είναι ότι το τετρασέλιδο αυτό φυλλάδιο, ο συγκεκριμένος βουλευτής (που είναι βουλευτής περιφέρειας) θέλησε να το μοιράσει σε συναδέλφους του βουλευτές. Γιατί άραγε; Για να δείξει πόσο έτοιμος είναι για εκλογές ή για να τον βοηθήσουν μπας και αυξήσει τις ψήφους στην εκλογική του περιφέρεια.

***
Ο πολιτικός που δεν έλειψε ποτέ από κοντά μας

Θα πρέπει να σημειώσω ότι δεν πέρασε απαρατήρητο το προεκλογικό αυτό φυλλάδιο του συγκεκριμένου βουλευτή. Μάλιστα σχηματίστηκε ένα γαλάζιο πηγαδάκι από βουλευτές και σχολίαζαν παλαιότερα προεκλογικά συνθήματα της παράταξης που έμειναν στην ιστορία. Θυμήθηκαν, για παράδειγμα, έτσι καλοκαιριάτικα το σύνθημα ενός βουλευτή της Α Αθήνας που έλεγε «έλειψα ποτέ από κοντά σας;». Έλεγαν μάλιστα κάτι απίστευτες τις ιστορίες του, από τις οποίες μπορώ να σας μεταφέρω ότι ήταν τόσο δραστήριος στην εκλογική του περιφέρεια που δεν έχανε ούτε γάμο ούτε κηδεία. Στις κηδείες εμφανιζόταν πάντοτε ως «φίλος του νεκρού» και στους γάμους ως «φίλος του γαμπρού». Την Μ. Παρασκευή μάλιστα πήγαινε σε επιτάφιους στην Αθήνα, προσκυνούσε και έδινε ειλικρινή συλλυπητήρια στους… επιτρόπους λέγοντάς τους: «Χάσαμε τον Κύριο». Θυμήθηκαν όμως και έναν άλλο βουλευτή, τότε που η ανεργία στην χώρα μας κτυπούσε «κόκκινο», ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κρέμασε στο γραφείο του στην οδό Σόλωνος ένα πανό που έγραφε «Υψίστη αξία η εργασία». Έτσι με αυτές τις… θύμισες πέρασε η τελευταία ημέρα, προ των διακοπών, των βουλευτών στην Βουλή.

***
Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης και ο στρατηγός Τσακαλώτος

Τo εικοστό πρώτο κατά σειρά podcast του ΓΕΕΘΑ είναι αφιερωμένο σε μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της ελληνικής στρατιωτικής Ιστορίας κατά τον προηγούμενο αιώνα.Το podcast έχει τον τίτλο «Ο Ηπειρώτης Στρατιώτης της Ελλάδος» και πραγματεύεται την πολεμική δράση του Στρατηγού Θρασύβουλου Τσακαλώτου, μια δράση ηρωική και γεμάτη επιτυχίες που έφτασε στο αποκορύφωμά της όταν οδήγησε την ΙΙΙ Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία στη νίκη κατά των δυνάμεων του Άξονα στο Ρίμινι της Ιταλίας τον Σεπτέμβριο του 1944. Στην ηχογράφηση του podcast συμμετείχε ο ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο οποίος απήγγειλε με την ιδιαίτερη φωνή του τα ιστορικά τεκμήρια.

***
Μια ιστορία που μας διδάσκει ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο…

Στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, που ήταν και η πρώτη του επιλογή, εισάγεται σύμφωνα με τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ που ανακοινώθηκαν ο 19χρονος Κουρός Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί. Να θυμίσω πως είναι παιδί προσφυγικής οικογένειας από το Ιράν και πέρασε στη Λέσβο με την οικογένεια του από την απέναντι Τουρκική ακτή τον Αύγουστο του 2019. Και σε τρία χρόνια πέτυχε αυτό που για πολλούς μοιάζει ακατόρθωτο. Έμαθε Ελληνικά και με 18,25 ήταν ο δεύτερος σε βαθμολογία μαθητής στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις μαθητής της θετικής κατεύθυνσης του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.