Πάνω από 1 εκατ. επισκέπτες αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα μόνο την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, επιβεβαιώνοντας τη θετική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού το 2022, σε σχέση με το 2019, που αποτέλεσε χρονιά – ρεκόρ σε όλα τα τουριστικά μεγέθη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο του Μαΐου επιβεβαιώνονται οι επιχειρηματίες του τουρισμού που ήδη από την αρχή της σεζόν έβλεπαν την ισχυρή επάνοδο φέτος, μετά τις μεγάλες απώλειες που άφησε η πανδημία. Την ίδια ώρα εντείνονται οι προσπάθειες για την χρονική και χωρική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Τα έσοδα ξεπερνούν κάθε ρεκόρ

Τα επίσημα στοιχεία αποδεινύνουν την «έκρηξη» που καταγράφεται στον τουρισμό και κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2022 σημειώθηκε πλεόνασμα της τάξης του 1,776 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΤτΕ, το Μάιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 536,4% και κατά 547,9% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022 σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2021.

Ειδικότερα, το Μάιο  τα έσοδα άγγιξαν τα 1,41 δισ. ευρώ, έναντι 222 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Στο πεντάμηνο, στο τουριστικό «καλάθι» έχουν μπει 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 552,9%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 2,2%.

Έναντι των αντίστοιχων περιόδων του 2019, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 9,7% το Μάιο του 2022 και κατά 12,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022. Ωστόσο, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 672,5% το Μάιο του 2022 και κατά 552,9% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022 σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2021. Έναντι των αντίστοιχων περιόδων του 2019, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 7,6% το Μάιο του 2022 και κατά 18,3% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022.

Προβλέψεις

Πλέον, και με βάση τις κρατήσεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι προβλέψεις για τα έσοδα ξεπερνούν όλες τις προσδοκίες. Θεωρείται δηλαδή πως θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν τα είκοσι δισ. ευρώ, κάτι που εάν επιτευχθεί, θα αποτελεί την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών. Υπενθυμίζεται πως το 2019 ήταν η χρονιά – ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, με έσοδα πάνω από 18 δισ. ευρώ και περισσότερες από 30 εκατομμύρια αφίξεις από το εξωτερικό.

Ενδεικτικό της εκρηκτικής ζήτησης από το εξωτερικό είναι πως μόνο τον Ιούλιο, οι εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις ξεπερνούν τις 950.000 ανά εβδομάδα, ενώ μόνο την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, περιμένουμε σχεδόν 1 εκατ. τουρίστες στα αεροδρόμια της χώρας μας.

Παράλληλα, το δεύτερο εξάμηνο του 2022 εκτιμάται ότι θα έχουν έρθει αεροπορικώς στην Αθήνα 5,7 εκατομμύρια ταξιδιώτες, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, ενώ απ’ ό,τι φαίνεται ο μήνας-ρεκόρ θα είναι ο Σεπτέμβριος.

Τουρισμός όλο τον χρόνο

Αξίζει να σημειωθεί πως πολύ καλές επιδόσεις καταγράφονται στους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας -ακόμη και σε λιγότερο δημοφιλείς- καθώς πολλές περιοχές μπαίνουν δυναμικά στον τουριστικό χάρτη, ενώ φέτος με βάση όλες τις ενδείξεις η σεζόν θα τελειώσει τον Δεκέμβριο.

Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου τόσο χωρικά, όσο και χρονικά το ζήτημα αποτελεί στόχο του υπουργείου Τουρισμού και -όπως τονίζεται- η υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου γίνεται με γνώμονα την προσέλκυση επισκεπτών και την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και βασίζεται σε τρεις άξονες:

  • Πρώτον, στη συνεργασία με τους επαγγελματίες του τουρισμού για την διασφάλιση της λειτουργικότητας των υποδομών.
  • Δεύτερον, στις επαφές με μεγάλους tour operators και με μεγάλες αεροπορικές εταιρείες ώστε να κλειστούν συμφωνίες για σημαντικά group επισκεπτών.
  • Τρίτον σε στοχευμένη καμπάνια- σε συνεργασία με τον ΕΟΤ- και ταξίδι στη Γερμανία που θα πραγματοποιηθεί για αυτό το σκοπό.