Η Ουκρανία σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να βοηθήσει την ΕΕ «να αντισταθεί στην ενεργειακή πίεση» από τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Θα αυξήσουμε τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς τους καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Οι δηλώσεις Ζελένσκι έγιναν την επομένη της συμφωνίας μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσουν συντονισμένα την κατανάλωση φυσικού αερίου και να βοηθήσουν έτσι τη Γερμανία μετά τις δραστικές περικοπές στη ροή μέσω του αγωγού Nord Stream.

Το Κίεβο και η ΕΕ κατηγορεί τη Μόσχα ότι εκμεταλλεύεται το φυσικό αέριο ως οικονομικό και πολιτικό όπλο.

«Παρά τον πόλεμο, εξασφαλίσαμε την ένταξη σε χρόνο ρεκόρ των ουκρανικών δικτύων στο ευρωπαϊκό σύστημα», είπε ο ουκρανός πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Οι εξαγωγές μας επιτρέπουν όχι μόνο να αυξήσουμε τα συναλλαγματικά κέρδη μας, αλλά και να βοηθήσουμε τους εταίρους μας να αντισταθούν στη ρωσική ενεργειακή πίεση. Σταδιακά, θα κάνουμε την Ουκρανία μια χώρα που εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Ο πρόεδρος Ζελένσκι σχολίασε επίσης στο μήνυμά του την καταστροφή τμήματος της γέφυρας Αντονίφσκι στην περιοχή της Χερσώνας (νότια) που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων και ο ουκρανικός στρατός επιδιώκει να ανακαταλάβει. «Όλες οι γέφυρες θα ξαναχτιστούν, αλλά από εμάς», είπε και εξήγησε ότι η συγκεκριμένη γέφυρα έχει στρατηγική σημασία για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών στρατευμάτων.