Για το τραγικό δυστύχημα που έγινε με το ελικόπτερο στα Σπάτα, όπου έλικας διαμέλισε και σκότωσε 21χρονο βρετανό τουρίστα, μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν.Α. Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.

«Την προανάκριση την έχει αναλάβει το ΑΤ Παιανίας. Ήταν ένα ελικόπτερο τύπου Bell, τα ελικόπτερα έχουν σε δύο μέρη έλικες, πάνω, που οι έλικες το ανεβάζουν και το κρατούν σε πορεία, και στο πίσω μέρος, που ο έλικας ουσιαστικά ισορροπεί το ελικόπτερο και η ταχύτητα των στροφών είναι πενταπλάσια των στροφών του πάνω έλικα» είπε αρχικά.

Το μεγάλο ερώτημα…

«Θέλουμε να δούμε εάν ο πιλότος ενημέρωσε τους επιβάτες για να κατέβουν από το ελικόπτερο. Αυτοί οι έλικες κάνουν περίπου 2 λεπτά από την ώρα που θα σβήσει τον κινητήρα εκτός και εάν πατήσει ένα κουμπί το οποίο τους σταματά στα 50 δευτερόλεπτα. Η πόρτα του ελικοπτέρου δεν έχει ασφάλεια, όποιος θέλει ανοίγει την πόρτα και βγαίνει. Το σημείο που θα σταθεί η προανάκριση είναι στο εάν τους ενημέρωσε ο πιλότος για να κατέβουν όταν σταμάτησε ο έλικας και οι κινητήρες. Υπάρχει και η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που θα ερευνήσουν τι έγινε» πρόσθεσε.

«Σε αυτού του είδους τα ατυχήματα ακολουθείται η διαδικασία που ακολουθείται σε περιπτώσεις ατυχημάτων στο οδικό δίκτυο. Εάν υπάρχει τραυματισμός, ο πιλότος πάει για την αυτόφωρη διαδικασία, πάει για ανθρωποκτονία από αμέλεια» κατέληξε ο κ. Καλλιακμάνης.

Το χρονικό του δυστυχήματος

Το δυστύχημα έγινε όταν ο νεαρός τουρίστας επέστρεφε από τις διακοπές του στη Μύκονο με την οικογένειά του. Ο 21χρονος είχε μισθώσει ελικόπτερο για τις μετακινήσεις του από την Αττική σε κοσμοπολίτικα νησιά και πίσω.

Μαζί με τουλάχιστον ένα από τα αδέρφια του ταξίδευαν με το μισθωμένο ελικόπτερο, ενώ σε άλλο ελικόπτερο επέβαιναν οι γονείς του. Ο νεαρός αποβιβάστηκε από το μαύρο Bell 407, αγνοώντας ότι ένας έλικας περιστρεφόταν ακόμα και κατευθύνθηκε στην ουρά του ελικοπτέρου.

Ο 21χρονος διαμελίστηκε και πέθανε ακαριαία χθες το απόγευμα όπως αναφέρει η βρετανική Sun. Ο σοκαρισμένος πιλότος του ελικοπτέρου έσπευσε να ειδοποιήσει στον ασύρματο τον συνάδελφό του στο δεύτερο ελικόπτερο.

Ο πιλότος του δεύτερου ελικοπτέρου, στο οποίο επέβαιναν οι γονείς του αγοριού, ζήτησε αμέσως να απογειωθεί και πάλι. Τότε έκανε εκτροπή, χωρίς να προσγειωθεί στο ελικοδρόμιο στα Σπάτα, για να μη δουν οι γονείς του παιδιού όσα είχαν συμβεί.