Κρεσέντο τουρκικών παραβιάσεων καταγράφηκε την Τρίτη πάνω από το Αιγαίο.

Συγκεριμένα, οι παραβιάσεις ανήλθαν σε 80, με 37 από αυτές να γίνονται από μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 43 από μη επανδρωμένα UAV (drones).

Ρεκόρ παραβιάσεων τριμήνου

Πάνω από τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας πέταξαν σε σχηματισμούς επτά τουρκικά F-16 και μεμονωμένα δύο UAV.

Συνολικά, 17 αεροσκάφη προχώρησαν σε παραβιάσεις, ενώ τέσσερα από αυτά ήταν οπλισμένα.

Σημειώθηκαν, μάλιστα, και τρεις εμπλοκές.

Τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Νέα παράνομη ΝΟΤΑΜ από την Άγκυρα

Την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζει να κλιμακώνει την στρατηγική της έντασης, που ακολουθεί εδώ και καιρό στις σχέσεις της με την Ελλάδα, εκδίδοντας νέα παράνομη ΝΟΤΑΜ για άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Όπως αποκαλύπτει το MEGA, η Τουρκία επιχείρησε να αμφισβητήσει και πάλι το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου, αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας κοινή άσκηση με το ΝΑΤΟ στις 28 Ιουλίου μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Η Αθήνα αντέδρασε άμεσα, ακυρώνοντας την τουρκική ΝΟΤΑΜ μέσω της οποίας έγινε η αμφισβήτηση.

Παράλληλα, η Αθήνα συνεχίζει να «ακονίζει» τις συμμαχίες της, δίνοντας με αυτό τον τρόπο δυναμική απάντηση στις προκλήσεις της Άγκυρας.

Ισραηλινό πολεμικό ναυτικό και αεροπορία θα ξεκινήσουν ασκήσεις νοτίως της Κρήτης. Έχουν δεσμευτεί δύο περιοχές, από σήμερα 26 Ιουλίου μέχρι στις 5 Αυγούστου.

Νέες απειλές Ερντογάν κατά Μητσοτάκη

Είναι πλέον αναμενόμενο ότι σε κάθε εμφάνιση του, ο Ερντογάν θα εκτοξεύει απειλές κατά της χώρας μας. Πρόκειται για μία συνηθισμένη τακτική που δεν αλλάζει, αφού για τον Τούρκο πρόεδρο είναι μια συνταγή που αποδίδει.

«Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης δεν γνωρίζει ότι η κυριαρχία αυτών των νησιών δόθηκε με μη στρατιωτικό καθεστώς. Νομίζω ότι θα το μάθει», είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ξανά… παιχνίδια με την συνθήκη της Λωζάνης
Σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας στο κανάλι TRT, ο Τούρκος πρόεδρος αμφισβήτησε για μία ακόμη φορά το καθεστώς κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου, λέγοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι δόθηκαν με όρο το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, αλλά θα το μάθουν…

Είπε ακόμη ότι με τις κινήσεις που κάνει η Αθήνα, παραβιάζει τόσο τη Συνθήκη της Λωζάνης, όσο και τη Συνθήκη του Παρισιού.