Η ελληνική Δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει άμεσα και σε βάθος την υπόθεση, δήλωσε ο  πρόεδρος της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δ. Βερβεσός, σχετικά με την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου.

Πρόσθεσε ότι το ζήτημα άπτεται της λειτουργίας του πολιτεύματος, καθώς «η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι αδιαπραγμάτευτη στο κράτος δικαίου και τη δημοκρατική πολιτεία».

Θύελλα

Σημειώνεται πως νωρίτερα την Τρίτη προκλήθηκε πολιτική θύελλα από τις καταγγελίες του  Νίκο Ανδρουλάκη για  απόπειρα υποκλοπής στο κινητό του τηλέφωνο και, μάλιστα, με το διαβόητο πρόγραμμα Predator.

«Σήμερα κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελεία του Αρείου Πάγου γιατί πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκα από την αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι έχει γίνει απόπειρα να παγιδευτεί το κινητό μου με το πρόγραμμα παρακολούθησης Predator.

Νοσηρές πρακτικές

Η αποκάλυψη ποιοι κρύβονται πίσω από τέτοιες νοσηρές πρακτικές και για ποιους ενεργούν δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Είναι δημοκρατικό μου καθήκον.

Σε όλη μου την πορεία έμαθα να αγωνίζομαι στη διαφάνεια, στο φως, στο προσκήνιο, γιατί η διαφάνεια είναι ένα απαιτούμενο στοιχείο της ομαλής λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος, γι’ αυτό σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με μισόλογα και με υπεκφυγές», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η δήλωση Ανδρουλάκη

Στην μηνυτήρια αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος κατήγγειλε προσπάθεια παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου από το λογισμικό Predator που επιβεβαιώθηκε σε σχετική έρευνα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, αναφέρθηκε σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο «για ακόμη ένα περιστατικό παράνομης παρακολούθησης το τελευταίο διάστημα», σημειώνοντας ότι αυτή τη φορά είναι «εις βάρος αρχηγού κόμματος».

«Ο Μητσοτάκης να σταματήσει τις υπεκφυγές»

«Ο κος Μητσοτάκης οφείλει να σταματήσει τις υπεκφυγές γιατί όλα αυτά τα πρωτοφανή συμβαίνουν στη χώρα όσο αυτός κυβερνάει» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Παρακολουθήσεις, διώξεις και δολοφονίες δημοσιογράφων. Κατρακύλα στην 108η θέση στην ελευθερία του Τύπου. Τώρα και παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών αρχηγών. Και να δούμε τι άλλο θα προκύψει» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αναμένουμε εξηγήσεις»

«Η κυβέρνησή Μητσοτάκη αποδεικνύεται επικίνδυνη για στοιχειώδεις αξίες του Κράτους Δικαίου και της ίδιας της Δημοκρατίας. Αναμένουμε σοβαρές εξηγήσεις από τον ίδιο τον κο Μητσοτάκη, μιας και από τις πρώτες αποφάσεις του ήταν να φέρει την ευθύνη της ΕΥΠ απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο. Τυχαίο;» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ

Στο ίδιο θέμα  αναφέρθηκε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, σε τοποθέτησή του σε συζήτηση στην Ολομέλεια σχετικά με προτεινόμενες αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής.

Ο Παφίλης τόνισε ότι είναι καταδικαστέα εκ των προτέρων τα φαινόμενα αυτά, ωστόσο υπογράμμισε το γεγονός ότι τα άλλα κόμματα τήρησαν «σιγήν ιχθύος» στις αλλεπάλληλες καταγγελίες του ΚΚΕ για τις συνακροάσεις στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος.

Αναφορικά με το ερώτημα «ποιος παρακολουθεί», τόνισε ότι όπως ιστορικά έχει αποδειχθεί αυτές είναι οι μυστικές υπηρεσίες, όπως η CIA, MI6 κλπ., οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά είπε, «αλωνίζουν».

Κατέκρινε επίσης το γεγονός ότι το συγκεκριμένο λογισμικό έχει κατασκευαστεί από ισραηλινή εταιρεία, ωστόσο ούτε η εταιρεία τιμωρήθηκε ούτε επιβλήθηκαν κυρώσεις στο Ισραήλ.