Πρόσωπο με πρόσωπο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας θα βρεθεί στις 5 Αυγούστου ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται την τουρκική προεδρία.

Η προεδρία, πάντως, δεν είχε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επίσκεψη.

Η υπογραφή της συμφωνίας

Το τετ α τετ των δύο ανδρών στη Ρωσία ακολουθεί την υπογραφή της συμφωνίας στην Κωνσταντινούπολη για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών και γεωργικών προϊόντων που είναι μπλοκαρισμένα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Έπειτα από δίμηνη διαπραγμάτευση, Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία και Ηνωμένα Έθνη συνυπέγραψαν στις 22 Ιουλίου στο Παλάτι του Ντολμάμπαχτσέ -παρουσία των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αντόνιο Γκουτέρες- δύο χωριστές συμφωνίες στη βάση σχεδίου του ΟΗΕ που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να εξάγει 22 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων που έχουν αποκλειστεί στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ότι το Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών πρόκειται να εγκαινιαστεί την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη.

Το Κέντρο Συντονισμού έχει ξεκινήσει την εργασία του στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η ρωσική αντιπροσωπεία θα φθάσει σήμερα στην Τουρκία και θα αρχίσει εργασία σε ένα τετραμερές σχήμα μαζί με την Τουρκία, την Ουκρανία και τα Ηνωμένα Έθνη, προσθέτουν τα πρακτορεία ειδήσεων.

«Η κύρια αποστολή των Ρώσων ειδικών στο JCC θα είναι η γρήγορη επίλυση όλων των απαραίτητων θεμάτων προκειμένου η πρωτοβουλία να εισέλθει στο στάδιο της πρακτικής εφαρμογής» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.