Τιτάνιο έργο για την κατάσβεση μεγάλων και μικρών πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και σήμερα κάνει το Πυροσβεστικό Σώμα σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τα μεγαλύτερα μέτωπα να εντοπίζονται στον Έβρο, όπου καίγεται το Δάσος της Δαδιάς, τη Μυτιλήνη αλλά και την Ηλεία.

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμός με τις ξηρές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν αποτελούν εκρηκτικό «κοκτέιλ» για τις πυρκαγιές στη χώρα μας, καθώς εκλείπει ο παράγοντας υγρασίας εδάφους.

Αναλυτικά η ενημέρωση

Στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Σουφλί Έβρου, η κύρια προσπάθεια των επιχειρήσεων επικεντρώνεται στο δάσος της Δαδιάς και πιο συγκεκριμένα στο νότιο νοτιοδυτικό μέτωπο ενώ δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιο άλλο ενεργό μέτωπο. Εκτός των επίγειων και εναερίων επιχειρήσεων, ταυτοχρόνως προβαίνουμε και στην δημιουργία επιπλέον αντιπυρικών ζωνών και λωρίδων, με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου, προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός του πυκνού δασικού οικοσυστήματος.

Επιχειρούν αδιάκοπα 320 Πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους οι οποίοι πραγματοποιούν αραίωση της καύσιμης ύλης.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει, 8 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.

Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι σε γενική επιφυλακή.

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποιήθηκε η δορυφορική υπηρεσία καταγραφής μέσω του συστήματος Copernicus. Σκοπός της υπηρεσίας είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Δαδιά της Π.Ε. Έβρου στην οποία εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με σαφώς πιο βελτιωμένη εικόνα διεξάγονται οι πυροσβεστικές επιχειρήσεις στη Λέσβο. Πιο συγκεκριμένα τούτη την ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται μόνο ένα ενεργό μέτωπο προς την περιοχή Βρίσα στη Βόρεια Βορειοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, ενώ προς την περιοχή του Σταυρού στην Βορειοανατολική πλευρά, αυτό βρίσκεται σε ύφεση. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι Βορειοανατολικοί εντάσεως 4-5 μποφόρ, ωστόσο όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις ενεργούν αδιάκοπα για τον έλεγχο αυτής της δύσκολης πυρκαγιάς. Επιχειρούν 85 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι σε γενική επιφυλακή. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Και στην πυρκαγιά αυτή ενεργοποιήθηκε η δορυφορική καταγραφή δεδομένων μέσω του συστήματος Copernicus. Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ύφεση βρίσκεται η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων στην Ηλεία. Υπάρχουν μόνο κάποιες διάσπαρτες ενεργές εστίες εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς. Επιχειρούν 159 πυροσβέστες, 59 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρα τμήματα ενώ καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας επιχείρησαν περιοδικά 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης, στην Ηλεία, επιχείρησαν και 15 Γερμανοί συνάδελφοί μας πυροσβέστες. Συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας. Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, είναι σε γενική επιφυλακή. Και στην πυρκαγιά αυτή ενεργοποιήθηκε η δορυφορική καταγραφή δεδομένων μέσω του συστήματος Copernicus. Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά σε βραχώδη περιοχή στην θέση Τσακατούρα Γρεβενών, όπου και εκεί επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Οριοθετήθηκε η αγροτοδασική πυρκαγιά που είχε σαν σημείο έναρξης την περιοχή Ακριτοχώρι Μεσσηνίας του δήμου Πύλου-Νέστορος.

Σε μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στην Αγία Γαλήνη, Ρεθύμνου Κρήτης.

Σε μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στο δήμο Φαιστού Ηρακλείου Κρήτης.

Σε έλεγχο τέθηκε η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας.

Σε μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στην Σκύδρα, στον Σκαραμαγκά Αττικής, στον Καρβουνά και Σάνη Χαλκιδικής και είναι οριοθετημένες οι πυρκαγιές σε Φούρκα και Μόλα Καλύβα Χαλκιδικής.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Ενημερώνουμε, ότι σήμερα το μεσημέρι συνελήφθη από ανακριτικούς Πυροσβεστικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας και Αλιβερίου στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας, ένας ημεδαπός άνδρας ηλικίας 63 ετών με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση για τρεις πυρκαγιές που προκλήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Η υπόθεση εξετάζεται διεξοδικά.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Τρίτη 26 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Κυρίες και κύριοι καθημερινώς δίνουμε τη μάχη της δασοπυρόσβεσης σε όλα τα μέτωπα και πρώτιστο μέλημά μας είναι η διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των ελλήνων πολιτών, καθώς επίσης και η διαφύλαξη του δασικού μας πλούτου.

Σε όλη αυτήν την προσπάθεια, σας θέλουμε δίπλα μας.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα υπάρχει νέα ενημέρωση.