Το κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου όπου συνήθως γίνεται το άτυπο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν έβγαλε ειδήσεις. Άλλωστε οι πολιτικοί αρχηγοί στην Προεδρία της Δημοκρατίας δεν είναι όπως τους βλέπετε στην τηλεόραση και τους ακούτε στη Βουλή με τις φαρμακερές ατάκες, ο ένας να επιτίθεται φραστικά εναντίον του άλλου. Οι αντιπαραθέσεις χάνονται και οι συζητήσεις που γίνονται αφορούν διάφορα κοινωνικά θέματα (άνευ δημοσιογραφικής σπουδαιότητας), θέματα που δεν έχουν σχέση με την πολιτική, τις φωτιές, τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, την οικονομία και την ακρίβεια και τα διάφορα επιδόματα.

Δεξίωση για για την 48η επέτειο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, στην Αθήνα, στις 24 Ιουλίου, 2022

Για παράδειγμα ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε στους υπόλοιπους αρχηγούς πώς κόλλησε την covid, πώς και γιατί ήταν ασυμπτωματικός και πώς την ημέρα της δεξίωσης έκανε τεστ το οποίο βγήκε αρνητικό. ‘Έτσι (με το χαρτί του τεστ στο χέρι, που λέει ο λόγος) αποφάσισε να παραστεί στη δεξίωση, αλλά προτού πάει στη δεξίωση πήγε στις πυρκαγιές και επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση. Στο κιόσκι, ούτε κουβέντα για κυβερνητικές ευθύνες. Αλλά, είπαμε, στο Προεδρικό τιμούσαν χθες την 48η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και οι αντιπαραθέσεις έμειναν στην άκρη.

Τι συνέβη; Μήπως δεν είχαν όρεξη για κουβέντα; Κάτι που παρατήρησε και ο Πρωθυπουργός, λέγοντας ότι μόνον ο Κουτσούμπας είχε όρεξη για κουβέντα. Ωστόσο όρεξη για κουβέντα φαίνεται πως είχαν, αλλά όχι πολιτική κουβέντα αν και ο κ. Κουτσούμπας τους έλεγε για τον Γράμμο και με το ΚΚΕ εκεί, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής τους ανακοίνωνε ότι εφέτος η ολομέλεια της Βουλής θα ανοίξει Σεπτέμβριο, εκτός από τις επιτροπές που θα ανοίξουν τέλος Αυγούστου.

Ήταν αυτή τη φορά οι προσκεκλημένοι περισσότεροι από κάθε φορά. Παρά τη ζέστη, υπήρχαν πολλές ευκαιρίες για συζητήσεις. Για πρώτη φορά βρέθηκαν στον κήπο του Προεδρικού και δύο σκύλοι οδηγοί για άτομα που έχουν κάποια αναπηρία στην όραση.

Δεν με πιστεύατε ότι δεν θα κάνω εκλογές

Στα «πηγαδάκια» στο κήπο του Προεδρικού όμως (εκτός βεβαίως του κιόσκι) υπήρξαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Για παράδειγμα ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε για εκλογές και ανασχηματισμό ήταν ξεκάθαρος λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εμείς θα συνεχίσουμε τις περιοδείες μας. Θα φανεί ποιος έχει την καλύτερη πολιτική φυσική κατάσταση. Ούτε εκλογές θα γίνουν ούτε ανασχηματισμός. Φύγετε για διακοπές άνετα». Και πρόσθεσε: «Δεν σας τα έλεγα ότι δεν θα κάνω εκλογές; Δεν με ακούγατε»

Φύγετε για διακοπές… άνετα

Αυτή η πρωθυπουργική παραίνεση «φύγετε για διακοπές» ακούστηκε με ανακούφιση από τους βουλευτές που η αλήθεια είναι ότι περίμεναν κάποιο ανασχηματισμό ή έστω διορθωτική κίνηση στο κυβερνητικό σχήμα. Έτσι χωρίς άγχος και αγωνία μετά από λίγες ημέρες, μόλις δηλαδή κλείσει η Βουλή φεύγουν άπαντες για διακοπές.

Η Πρόεδρος εφέτος πάει Αμοργό

Άλλωστε για διακοπές φεύγει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πάει πρώτα Αμοργό εν συνεχεία Νάξο. Ο Πρωθυπουργός μάλλον θα πάει για λίγες ημέρες στα Χανιά.

Ο Στουρνάρας, ο Ντράγκι και ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκε, όχι όμως από τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά από τραπεζίτες ήταν η παραίτηση του «Σούπερ Μάριο». Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε ότι με την παραίτηση Μάριο Ντράγκι έφθασε στο τέλος του η οποιαδήποτε προσπάθεια για τεχνοκράτη πρωθυπουργό. Σε άλλο πηγαδάκι ο Χρήστος Σταϊκούρας έλεγε πως το 2023 θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης προς τους δημοσίους υπαλλήλους. Την ώρα που τα έλεγε όλα αυτά τον πλησιάζει ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίως Εσόδων Γιώργο Πιτσιλής για να του δώσει… αναφορά. Του είπε ότι «τσάκωσαν» άλλες δύο επιχειρήσει στη Μύκονο για φοροδιαφυγή. Ο κ. Σταϊκούρας έλεγε πως η συγκεκριμένη φοροδιαφυγή ήταν διαφορετική από άλλες φορές. Είχαν… μαϊμού ταμειακές μηχανές. Εξέδιδαν μεν αποδείξεις αλλά μόνον για τα μάτια του κόσμου (του πελάτη)

Η ελπίδα για την οικονομία

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Παπαλεξόπουλος έλεγε ότι ελπίδα για την ελληνική οικονομία είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ελπίδα και σε στελέχη, σε θέσεις εργασίας και σε επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια. Όταν ήλθε η συζήτηση στα «πηγαδάκια» των δημοσιογράφων για την ενεργειακή κρίση, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «για να υπάρχει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής πρέπει να υπάρχει και πραγματικό αντικείμενο. Κάνουμε πολλές κινήσεις σε επίπεδο Ε.Ε για το 15% (φυσικό αέριο).

Οι Sunday Times για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Λίγο έξω από το κιόσκι τρεις κυρίες συνομιλούσαν. Ήταν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η Βικτώρια Χίσλοπ (συγγραφέας του «Νησιού») και η Sarah Baxter, δημοσιογράφος από τους Sunday Times. Θέμα της συζήτησης ο αγώνας της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα. Οι δύο κυρίες συνομίλησαν τόσο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και με τον Πρωθυπουργό. Όπως έλεγε η κυρία Μενδώνη και οι δύο βοηθούν πολύ αυτόν τον αγώνα.

Η παρθενική εμφάνιση Ανδρουλάκη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους ανέφερε πως τον Δεκαπενταύγουστο θα βρεθεί στο Μόντρεαλ του Καναδά όπου θα έχει συναντήσεις με την ομογένεια. Θα πρέπει να σημειωθεί και τούτο: Εκεί που όλοι κάθονται για να ακούσουν την ομιλία της Προέδρου, ήταν για πρώτη φορά και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η παρθενική του εμφάνιση είχε πολλές επαφές, συνομιλίες με αρκετό κόσμο.

Πάντως, δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν «θερμή» η επαφή του με τον Αλέξη Τσίπρα. Κάθισαν δίπλα – δίπλα, αλλά ουσιαστικά δεν αντάλλαξαν κουβέντα. Ο Ανδρουλάκης περισσότερο μιλούσε με τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τυπικά με τους υπόλοιπους. Ο «ρούκι» Ανδρουλάκης είχε πάντως θερμή συνομιλία με στελέχη του κεντρώου χώρου, όπως ο Γιώργος Βερνίκος, ο κ. Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ, ο κ. Βερβεσός του Δικηγορικού Συλλόγου και πολλοί άλλοι. Ήταν φανερό ότι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν στους περιζήτητους και στα πρόσωπα της βραδιάς.

Η «συγκλονιστική» Άννα

Η εντυπωσιακή Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου

Η νέα εκπρόσωπος τύπου των γαλάζιων ευρωβουλευτών Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου για πολλούς ήταν αυτή που έκλεψε την παράσταση στο Προεδρικό. Φορούσε μια εντυπωσιακή κόκκινη (ολοκόκκινη) μακριά τουαλέτα, είχε κάνει στα μαλλιά της έναν πρωτότυπο κότσο και δεν περνούσε πουθενά απαρατήρητη. Μάλιστα όταν ο Πρωθυπουργός την είδε της είπε: «Άννα σήμερα είσαι συγκλονιστική«», ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλησε να βγάλει μαζί της φωτογραφία.

Ένα από τα πρόσωπα από οι πάντες ήθελαν να συνομιλήσουν μαζί του ήταν ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και καταλαβαίνετε το γιατί. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ο κύριος Αρχηγός μόλις είχε επιστρέψει από τις ΗΠΑ.

***

ΜΙΤ, Ρομά, δήμαρχος Γαύδου, Εθνική Πόλο και Γιώργος Καπουτζίδης

Η Ντόρα Μπακογιάννη (που συνοδευόταν από τον σύζυγό της) μίλησε με τους πάντες, με βουλευτές και δημοσιογράφους και αυτό που έγινε αντιληπτό είναι ότι όλοι βρίσκονται σε φάση διακοπών. Ο σύζυγός της Ισίδωρος Κούβελας ήταν από τους πιο καλοντυμένους.

Ήταν εκεί ο καθηγητής του ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Επίσης ήταν προσκεκλημένος ο Σελίμ Παρασκευά, Ρομά που σπουδάζει στο Δημοκρίτειο, ο Παναγιώτης Πατέλης, ο φαρμακοποιός που διδάσκει ανθρωπιά στη Χάλκη. Ήταν εκεί η Λίλιαν Στεφανάκη, η δήμαρχος Γαύδου, αλλά ήταν εκεί και ο Σταμάτης Κριμιζής, ακαδημαϊκός- επιστήμονας του διαστήματος, ο Γιώργος Καπουτζίδης, η Εθνική Πόλο, στελέχη της Αεροπυρόσβεσης αλλά και η οικογένεια του Βασίλη Φιλώρα, του εθελοντή πυροσβέστη που χάθηκε την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Βεβαίως, ήταν πολλοί υπουργοί και βουλευτές από όλα τα κόμματα, επιχειρηματίες, άνθρωποι των γραμμάτων και των Τεχνών.

Οι όμορφες παρουσίες

Πολλές ήταν οι όμορφες παρουσίες στη δεξίωση. Ξεχώρισαν με τον αέρα και το τρομερό ντύσιμό τους, η Δόμνα Μιχαηλίδου, Σία Κοσιώνη, η Όλγα Κεφαλογιάννη, η Σοφία Ζαχαράκη, η Κατερίνα Μονογυιού.

Η τελευταία, ντυμένη στα μαύρα λόγω της πρόσφατης απώλειας του αδερφού της, έλεγε μάλιστα ότι βλέπει τα χρώματα στην ντουλάπα της και δεν αισθάνεται καθόλου καλά καθώς ζει ακόμη την τραγωδία που χτύπησε την οικογένειά της.