Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Σουηδός επιτετραμμένος στην Άγκυρα, προκειμένου να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας.

Στο διάβημα τονίζεται η «έντονη αντίδραση» της Τουρκίας σε αυτό που αποκαλεί «τρομοκρατική προπαγάνδα», κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κουρδικής ομάδας στην Στοκχόλμη, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν καταθέσει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αντιμετωπίζουν την αντίθεση της Τουρκίας, η οποία κατηγορεί το Ελσίνκι και την Στοκχόλμη ότι υποστηρίζουν ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

Οι τρεις χώρες, ωστόσο, υπέγραψαν συμφωνία τον περασμένο μήνα, για να άρει η Άγκυρα το βέτο, με αντάλλαγμα υποσχέσεις που έλαβε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για εξαγωγές όπλων.

DW: Τι θα κάνει η Σουηδία με τους αντιφρονούντες που ζητάει ο Ερντογάν;

Η Σουηδία προσέφερε ασφάλεια σε πολλούς διωχθέντες από τον Ερντογάν. Τώρα, ο Τούρκος πρόεδρος απαιτεί την έκδοσή τους, ως εισιτήριο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Μπουλέντ Κενές πίστευε ότι στη Σουηδία είχε βρει ασφαλές καταφύγιο. Ο πρώην εκδότης της εφημερίδας Today’s Zaman είχε διωχθεί για άσκηση κριτικής στον Τούρκο πρόεδρο.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν το 2016, γνώριζε καλά ότι η δίωξη των πολιτικών αντιπάλων θα ήταν σκληρή. Έτσι εγκατέλειψε παράτυπα την Τουρκία. Στη Στοκχόλμη ξεκίνησε μια νέα ζωή.

«Πήρα μια μεγάλη ανάσα και είπα, εντάξει, ο κίνδυνος πλέον έχει ξεπεραστεί». Η ανάσα αυτή ωστόσο δεν κράτησε πολύ.

Τον Φεβρουάριο οι σουηδικές αρχές ενημέρωσαν τον Κενές ότι η Τουρκία έχει ζητήσει την έκδοσή του και ότι θα έπρεπε να παρουσιαστεί ενώπιον της σουηδικής δικαιοσύνης.

Η υπόθεση Κενές έχει φτάσει ήδη στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας. Στις 18 Μαΐου όμως πήρε άλλη, πολιτική τροπή. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα μπλόκαρε την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εκτός εάν οι δύο χώρες προχωρούσαν στην έκδοση ατόμων που η Τουρκία θεωρεί «τρομοκράτες».

Μολονότι ο Ερντογάν τελικά συμφώνησε στην έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας με υπόμνημα που υπογράφηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούνιο, ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι η Σουηδία είχε υποσχεθεί να εκδώσει στην Τουρκία πάνω από 73 άτομα — διαφορετικά, οι συμμαχικές θύρες θα παρέμεναν κλειστές.