Η πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος βρίσκεται προ των πυλών, αφού τη Δευτέρα 25 Ιουλίου αναμένονται οι ανακοινώσεις των προμηθευτών για τα τιμολόγια του Αυγούστου, μήνας από τον οποίο ξεκινά η αποκαλούμενη από την κυβέρνηση αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι παραγωγοί εισπράττουν διοικητικά οριζόμενη τιμή για το ρεύμα που παράγουν, διαφορετική ανά τεχνολογία (λιγνίτες, φυσικό αέριο, ΑΠΕ, κλπ.). Η τιμή – πλαφόν για τον Ιούλιο είναι 112 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα υδροηλεκτρικά, 85 ευρώ για τις λοιπές ανανεώσιμες πηγές, 208,29 ευρώ για τις λιγνιτικές μονάδες, 292 ευρώ για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου και 408,47 ευρώ για τις μονάδες ανοιχτού κύκλου.

Τιμή αγοράς

Οι προμηθευτές αγοράζουν το ρεύμα στην τιμή που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο που είναι πολύ υψηλότερη από το πλαφόν στους παραγωγούς (π.χ. σήμερα η τιμή Χρηματιστηρίου έκανε ρεκόρ στα 426,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Η διαφορά (χρηματιστηριακή τιμή που πληρώνουν οι προμηθευτές μείον το πλαφόν που εισπράττουν οι παραγωγοί) μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές ρεύματος.

Οι καταναλωτές από τον Αύγουστο και μετά θα πληρώνουν σταθερά τιμολόγια, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, που θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων από όλους τους προμηθευτές και θα ισούνται με το τιμολόγιο κάθε εταιρείας μείον την επιδότηση που θα δίνει η Πολιτεία. Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση για τους οικιακούς καταναλωτές τον Ιούλιο, πριν εφαρμοστεί το νέο σύστημα λειτουργίας της αγοράς και οι πόροι που διέθετε η Πολιτεία ήταν λιγότεροι, ήταν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι καταναλωτές θα έχουν επίσης ευχέρεια άμεσης αλλαγής προμηθευτή, εφόσον το επιλέξουν.

Ανοδικό σερί

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι το πλαίσιο των νέων μέτρων δεν θα αλλάξει, το ανοδικό σερί των τιμών στην ολλανδική πλατφόρμα (TTF) αλλά και οι οξύτατες αντιδράσεις του κλάδου ως προς την αδυναμία πρόβλεψης τιμών στη βάση των 30 ημερών όπως αρχικά σχεδιάστηκε, οδήγησαν σε μερική αναδίπλωση την κυβέρνηση.

Στο νομοσχέδιο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τα υπεράκτια αιολικά που κατατέθηκε χθες στην βουλή, συμπεριλήφθηκαν και όλες οι αλλαγές του νέου κανονισμού.

Με αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο επέλεξε να μεταθέσει την ημερομηνία γνωστοποίησης στους καταναλωτές των μηνιαίων χρεώσεων.

Η ανάρτηση κάθε μήνα

Αυτό σημαίνει ότι οι πάροχοι θα πρέπει να αναρτούν στην ιστοσελίδα τους το κόστος της κιλοβατώρας έως τις 20 κάθε μήνα. Οι χρεώσεις αυτές θα ισχύουν για τον επόμενο μήνα, επομένως για τα τιμολόγια Σεπτεμβρίου οι τιμές θα καθοριστούν στις 20 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, με την προτεινόμενη ρύθμιση τροποποιείται το ορόσημο της μηνιαίας ανακοίνωσης των πάγιων χρεώσεων και της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Στόχος είναι ο ακριβέστερος υπολογισμός των σχετικών χρεώσεων, στις οποίες προστίθεται πρόβλεψη για τα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τους πελάτες της Καθολικής Υπηρεσίας.

Πού θα κινηθούν οι τιμές

Η πρεμιέρα του νέου συστήματος, η οποία είναι προγραμματισμένη για μεθαύριο, υπολογίζεται να γίνει σε τιμές που θα είναι στην περίμετρο των 0,50 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Το κόστος αυτό θα καλυφθεί από τις επιδοτήσεις που στόχος της κυβέρνησης είναι να ρίξουν τα τιμολόγια κάτω από 0,20 λεπτά την κιλοβατώρα.

Το υπουργείο υπό την πίεση των διεθνών τιμών αερίου που εκτίναξε η αβεβαιότητα του Nord Stream1 και μετά από παραινέσεις της ΔΕΗ αλλά και άλλων προμηθευτών, αποφάσισε να δώσει περισσότερο χρόνο ώστε οι τελικές τιμές που θα ανακοινωθούν να ενσωματώνουν την μετά Nord Stream 1 εποχή.

Οι νέες χρεώσεις του ρεύματος αποτελούν μαζί με το πλαφόν στην χονδρεμπορική το νέο μηχανισμό τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας, από τον οποίο σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας η κυβέρνηση θα εισπράξει στον πρώτο μήνα λειτουργίας από 400 έως 500 εκ. ευρώ.