Ο Ρίσι Σουνάκ δεν θα μείωνε τους φόρους πριν από το φθινόπωρο του 2023, σε σαφή διάσταση με την ανθυποψήφιά του για την αρχηγία των Τόρις και την πρωθυπουργία της Βρετανίας, Λιζ Τρας.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών θα καθυστερούσε τις περικοπές, έως ότου ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο, ενώ η αντίπαλός του έχει υποσχεθεί άμεσες περικοπές.

Ο Ρίσι Σουνάκ δεν θα μειώσει τη φορολογία φυσικών προσώπων μέχρι τουλάχιστον το φθινόπωρο του 2023, για να μην τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, όπως μεταδίδει ο βρετανικός Guardian.

Η θέση αυτή αναμένεται να αποτελέσει σαφή διαχωριστική γραμμή μεταξύ του Σουνάκ και της αντιπάλου του, Λιζ Τρας, η οποία έχει υποσχεθεί έναν προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης για την άμεση μείωση των φόρων.

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ θέλει να είναι δημοσιονομικά υπεύθυνος

Η υπόσχεση του Σουνάκ προς τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος θα είναι ότι η πιο υπεύθυνη θέση είναι να παραμείνει δημοσιονομικά υπεύθυνος και να προσφέρει στη χώρα μια υγιή οικονομική διαχείριση.

Ο Σουνάκ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν θα μειώσει τους φόρους μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, κάτι που, σύμφωνα με όσα ανέφερε πηγή του Guardian, είναι απίθανο να συμβεί πριν από το τέλος του 2023 – πράγμα που σημαίνει ότι είναι απίθανο να τεθεί σε ισχύ πριν από τον Απρίλιο του 2024.

Το φθινοπωρινό φορολογικό σχέδιό του, που εκπονήθηκε όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, θα έδινε ελαφρύνσεις σε ορισμένες επιχειρήσεις νωρίτερα.

Η Τρας πιστεύει ότι μείωση των φόρων θα μειώσει και πληθωρισμό

Η Λιζ Τρας, από την πλευρά της, δήλωσε την Πέμπτη ότι τα σχέδιά της για μείωση των φόρων θα «μειώσουν τον πληθωρισμό» και ότι ως πρωθυπουργός θα «κρατήσει τους φόρους χαμηλά».

Όταν ρωτήθηκε, συγκεκριμένα, αν ο δανεισμός άνω των 30 δισ. λιρών για τη χρηματοδότηση των φορολογικών περικοπών θα αύξανε ή θα μείωνε τον πληθωρισμό, η Τρας είπε: «Οι περικοπές των φόρων μου θα μειώσουν τον πληθωρισμό».

Ο Σουνάκ, ο οποίος βρίσκεται πίσω από την Τρας στις δημοσκοπήσεις μεταξύ των μελών των Τόρις, λέγεται ότι ανησυχεί για το γεγονός πως όλες οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό ήταν μέχρι στιγμής λανθασμένες και είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός όσον αφορά στην υπόσχεση φορολογικών μειώσεων, που θα αυξήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό.

Ανησυχεί επίσης για τις επιπλέον εντυπωσιακές αυξήσεις στους λογαριασμούς καυσίμων τους επόμενους μήνες, ιδίως εάν υπάρξουν και άλλες διακοπές φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream από την Ρωσία.

Ανησυχία για τις επιθέσεις των Εργατικών

Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών λέγεται ότι ανησυχεί βαθιά από τις επιθέσεις του αρχηγού του Εργατικού Κόμματος και ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κιρ Στάρμερ, για τα «οικονομικά της φαντασίας» στην κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών.

Η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι Εργατικοί, για να επικρίνουν τις υποσχέσεις για μη χρηματοδοτούμενες δαπάνες, είναι μια ηχώ των επιθέσεων που χρησιμοποιούν εδώ και καιρό οι Συντηρητικοί εναντίον των Εργατικών – οι οποίοι τώρα προηγούνται δημοσκοπικά σε θέματα οικονομικής αξιοπιστίας.

Πρώην πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν επίσης ότι οι μειώσεις φόρων δεν αξιολογούνται ιδιαίτερα υψηλά ως δημόσια προτεραιότητα – σε αντίθεση με τους λογαριασμούς καυσίμων ή τις δημόσιες υπηρεσίες – αν και η αρχή των μειώσεων φόρων αποτελεί θέμα «Τοτέμ» μεταξύ των μελών του Συντηρητικού κόμματος.

Ο Σουνάκ θα παρουσιάσει την εκστρατεία του ως μια εκλογική επιστροφή στις βασικές αξίες του Συντηρητισμού και θα πει ότι η αξιοπιστία στην οικονομία θα είναι το πιο κρίσιμο πράγμα για τη νίκη στις επόμενες εκλογές.

Πιο δημοφιλείς οι θέσεις της Τρας λόγω ενεργειακής κρίσης

Η Τρας δήλωσε στην εκπομπή «Today» του BBC Radio 4 ότι θέλει να αμφισβητήσει την ορθοδοξία σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη. «Είχαμε μια συναίνεση του υπουργείου Οικονομικών, των οικονομολόγων, των Financial Times και άλλων μέσων, που διακινούσαν ένα συγκεκριμένο τύπο οικονομικής πολιτικής εδώ και 20 χρόνια», είπε.

«Δεν έχει φέρει ανάπτυξη», προσέθεσε. «Οι άνθρωποι αγωνίζονται με το κόστος ζωής: είναι λάθος να αυξάνουμε τους φόρους τους, τη στιγμή που τους είναι δύσκολο να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους», υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

Τις τελευταίες ημέρες, η Λιζ Τρας έχει ασκήσει έντονη κριτική στην Τράπεζα της Αγγλίας, υπονοώντας ακόμη και την αλλαγή διοίκησης. Ερωτηθείσα αν θα μπορούσε να κατονομάσει έναν υπουργό Οικονομικών ή διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας ή έναν κορυφαίο οικονομολόγο, που θα συμφωνούσε με την άποψή της, η Τρας μπόρεσε να κατονομάσει μόνο τον Πάτρικ Μίνφορντ του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ.

Στις 5 Σεπτεμβρίου θα ξέρουμε τον/την πρωθυπουργό

Η κούρσα θα διαρκέσει μέχρι την ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού στις 5 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνοντας πολλαπλές προεκλογικές συγκεντρώσεις και τηλεοπτικά ντιμπέιτ τις επόμενες εβδομάδες.

Παρά το γεγονός ότι η Λιζ Τρας έρχεται δεύτερη μεταξύ των βουλευτών, είναι το φαβορί μεταξύ των μελών του Συντηρητικού Κόμματος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, με τον Σουνάκ να χαρακτηρίζεται ως αουτσάιντερ.

Περίπου 160.000 μέλη – τα μισά ηλικίας άνω των 60 ετών, 97% λευκοί και σε μεγάλο ποσοστό άνδρες και από τη νότια Αγγλία – θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν τον επόμενο μήνα.