Επίθεση κατά πάντων εξαπέλυσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του τουρκικού κόμματος DEVA Αλί Μπαμπατζάν. Αφορμή για την έκρηξη του πρώην Υπουργού Οικονομίας και Εξωτερικών των κυβερνήσεων Ερντογάν της πρώτης δεκαετίας, αποτέλεσε η άρνηση των ΗΠΑ να εντάξουν την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35, αλλά και την προσπάθεια να μπει μπλόκο στην πώληση των F-16, στην Άγκυρα.

«Έχουν καταστρέψει τη φήμη μας στον κόσμο. Ως φίλος σας που υπηρέτησε ως τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Εξωτερικών, η καρδιά μου φλέγεται. Ρωτάω, πού είναι τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 για τα οποία είμαστε εταίροι, για τα οποία πληρώσαμε δισεκατομμύρια δολάρια; Ήμασταν ένας από τους 4 εταίρους που κατείχαν την τεχνολογία. Ξοδέψαμε δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της θητείας μας. Δεν μπορούσαν να φέρουν τα αεροπλάνα για τα οποία αποκτήσαμε δικαίωμα ιδιοκτησίας», υποστήριξε ο Αλί Μπαμπατζάν.

Είναι αυτο ανεξάρτητη χώρα;

«Το αμερικανικό Κογκρέσο λέει, «θα σας δώσω F-16, αλλά δεν θα τα πετάξετε στο Αιγαίο, δεν θα τα πετάξετε σε περιοχές που είναι σε αμφισβήτηση με τους Έλληνες». Είναι αυτό κυριαρχία; Είναι αυτό να είσαι ανεξάρτητη χώρα; Δεν φτιάξαμε εργοστάσιο F-16 στην Τουρκία; Αυτή η χώρα παρήγαγε μαχητικά αεροσκάφη F-16 τη δεκαετία του 1990. Σήμερα ζητάνε F-16 από την Αμερική. Και η Αμερική θέλει μια υπόσχεση ότι δεν θα τα πετάξουν στο Αιγαίο πριν τα δώσει», συνέχισε ο Μπαμπατζάν ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν.