Εθελοντική μείωση τη χρήσης φυσικού αερίου κατά 15% από τον επόμενο μήνα θα προτείνει στις χώρες-μέλη η Ευρωπαϊκή Ένωση με φόντο το ενδεχόμενο διακοπής των ροών από τη Ρωσία, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Προειδοποιώντας τις χώρες-μέλη ότι χωρίς μεγάλες περικοπές αυτή την περίοδο θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στη διάρκεια του χειμώνα, και με την επισήμανση ότι σε περίπτωση ενός ψυχρού χειμώνα, η ΕΕ κινδυνεύει με μείωση του ΑΕΠ έως και 1,5%, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει σήμερα πακέτο μέτρων στο πλαίσιο του σχεδίου «Εξοικονόμηση φυσικού αερίου για έναν ασφαλή χειμώνα». Μεταξύ άλλων στα μέτρα περιλαμβάνεται η μείωση της θέρμανσης και της ψύξης.

«Η ΕΕ βρίσκεται πλέον σε μια ευάλωτη κατάσταση  όσον αφορά τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο. Ήρθε η ώρα για την ΕΕ να προβλέψει τους κινδύνους και να ενεργήσει προληπτικά όσον αφορά την ετοιμότητα για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο», αναφέρει το προσχέδιο της Κομισιόν.

Η Ευρώπη δίνει μάχη προκειμένου να αποκαταστήσει τα αποθέματα φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα και να δημιουργήσει ένα απόθεμα ασφαλείας σε περίπτωση που η Μόσχα περιορίσει περαιτέρω τις προμήθειες ως αντίποινα για την ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Η Κομισιόν θα προτρέψει τις χώρες να προετοιμαστούν για ένα τέτοιο σενάριο μειώνοντας τη χρήση φυσικού αερίου.

  1. Nord Stream: Πόσο εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο η Ευρώπη

Η πρόταση

Η πρόταση ενδέχεται να πάρει δεσμευτικό χαρακτήρα εάν η Ευρώπη βρεθεί αντιμέτωπη με μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για φυσικό αέριο, έγραψε νωρίτερα το Reuters.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο του προσχεδίου το οποίο επικαλείται το Reuters, «είναι ένα μήνυμα προς όλους τους δημόσιους φορείς, καταναλωτές, νοικοκυριά, ιδιοκτήτες δημόσιων κτιρίων, προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ότι πρέπει άμεσα να λάβουν έκτακτα και γρήγορα μέτρα για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου».

Στα μέτρα που προτείνεται να λάβουν οι κυβερνήσεις, περιλαμβάνονται η δρομολόγηση παροχής οικονομικών κινήτρων προς τις επιχειρήσεις προκειμένου να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου, κρατική ενίσχυση για να ενθαρρύνουν οι κυβερνήσεις τις βιομηχανίες και τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής να στραφούν σε άλλα καύσιμα και ενημερωτικές εκστρατείες για να ωθήσουν τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν λιγότερη θέρμανση και ψύξη.

Επανεκκινεί ο Nord Stream 1

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου πρόκειται να ξεκινήσουν εκ νέου μέσω του ρωσικού αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία την Πέμπτη, μετά την ολοκλήρωση της ετήσιας συντήρησης, που κράτησε 10 ημέρες, κατέστησε γνωστό χθες το απόγευμα το Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Ωστόσο, ανέφεραν ότι ο αγωγός αναμένεται μεν να επαναλειτουργήσει εγκαίρως, αλλά όχι στην πλήρη του χωρητικότητα που είναι περίπου 160 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) την ημέρα.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκαν δοκιμές στον αγωγό Nord Stream 1.

Τις τελευταίες ημέρες διατυπώνονταν φόβοι ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα χρησιμοποιούσε την προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας του αγωγού για να διακόψει οριστικά τις ροές αερίου από τη Μόσχα προς την Ευρώπη, κλιμακώνοντας τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με «φόντο» τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο αρμόδιος για τον προϋπολογισμό και τον οικονομικό προγραμματισμό επίτροπος Γιοχάνες Χαν έδωσε το στίγμα δηλώνοντας πως «εργαζόμαστε με την υπόθεση ότι δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία [ο αγωγός]», δήλωσε ο Χαν σε δημοσιογράφους στη Σιγκαπούρη.