Κατ΄ ιδίαν συνάντηση μίας ώρας περίπου είχαν την Τρίτη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογο του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Ιράν. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Τεχεράνη στο  περιθώριο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής της διαδικασίας της Αστάνα.

Η τριμερής Συνάντηση Κορυφής Ιράν – Τουρκίας – Ρωσίας θα εστιάσει στην διαπραγματευτική διαδικασία για το Συριακό («Astana Process»), αλλά και στην επισιτιστική διάσταση του πολέμου στην Ουκρανία.

Το τετ α τετ Ερντογάν – Πούτιν ήταν το πρώτο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έγινε όπως μεταδίδει το Ανατολού στην Αίθουσα Διεθνών Συνεδριάσεων της Τεχεράνης.

Ανταλλαγή ευχαριστιών Πούτιν – Ερντογάν

Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι και πριν την συνάντηση αυτή στην Τεχεράνη Ρωσία και Τουρκία συνέχισαν τις διπλωματικές τους επαφές διά της τηλεφωνικής διπλωματίας.

Αναφερόμενος στην τριμερή στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα ο Ερντογάν – σύμφωνα με το Ανατολού – σημείωσε ότι «η προσέγγιση της Ρωσίας στη διαμεσολάβηση συνεχίζεται σε θετική κατεύθυνση» και εξέφρασε την ελπίδα οι συναντήσεις να είναι καρποφόρες, κάνοντας λόγο για ευρεία ατζέντα.

Ο Πούτιν από την πλευρά του αναφέρθηκε στις διαρκώς βελτιούμενες σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας με διαρκή αύξηση του διμερούς εμπορίου.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ευκαιρία να συναντηθούν στο πλαίσιο του σχήματος της Αστάνα, ο Πούτιν δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά θέματα για συζήτηση.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της απομάκρυνσης των σιτηρών από την Ουκρανία, ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τις προσπάθειες μεσολάβησης και το ρόλο της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις. «Έχουμε σημειώσει πρόοδο χάρη στη μεσολάβησή σας. Όλα τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί ακόμα, αλλά είναι καλό να υπάρχει πρόοδος» σημείωσε ο Πούτιν.

Για τη Συρία

Για το συριακό ζήτημα, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που σχετίζονται με αυτό, ενώ σημείωσε αναφέρθηκε στην ανάπτυξη σημαντικών διμερών μεγάλων έργων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στο μέλλον.

Η τελευταία συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν ήταν στο Σότσι στις 29 Σεπτεμβρίου 2021.