Δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης και ειδικότερα κατά του Πρωθυπουργού και της υπουργού Πολιτισμού, άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη.

Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, απαντά στις κατηγορίες του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά την απόφαση του δικαστηρίου και τις αιτιάσεις περί δηλητηρίασης της πολιτικής ζωής.

Αλέξης Τσίπρας: Τι είπε για τους εσωκομματικούς αμφισβητίες, τις εκλογές και τα ελληνοτουρκικά

Υποστηρίζει, με ανακοίνωση που εξέδωσε, ότι ο Λιγνάδης έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης όχι χάρις σε διατάξεις του Ποινικού Κώδικος που συνετάχθη υπό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά επειδή ετύγχανε ευνοούμενος της κυβέρνησης, η οποία και τον τοποθέτησε παρακάμπτοντας τις θεσμοτημένες διαδικασίες, στην ηγεσία του Εθνικού Θεάτρου.

Επίσης, η Κουμουνδούρου, κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης και εξαγνισμού του αποφυλακισθέντος σκηνοθέτη, υπερτονίζει τη μαζικότητα των αντιδράσεων σε όλη τη χώρα και την προσβολή που υπέστη το κοινό περί Δικαίου αίσθημα, ενώ τέλος δεσμεύεται πως στις επόμενες εκλογές, ο κόσμος θα αποφασίσει για μία δικαιότερη κοινωνία.

Εχει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ως εξής:

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για άλλη μια φορά σήμερα προσπάθησε να συσκοτίσει την αλήθεια. Αφού επί μέρες προσπαθούσε να πείσει με fake news πως ο Λιγνάδης αποφυλακίστηκε εξαιτίας της νομοθετικής μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα αναγκάστηκε τελικά να παραδεχθεί πως η αναστολή δόθηκε με την κρίση των δικαστών βάσει του νόμου του 2010 και όχι με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι ο Ποινικός Κώδικας. Για του λόγου του αληθές υπάρχουν το τελευταίο διάστημα αρκετές αντίστοιχες καταδικαστικές αποφάσεις για το αδίκημα του βιασμού, που δεν δόθηκε αναστολή στην πρωτόδικη ποινή.

Διαβάστε επίσης: Θανάσης Παπακωνσταντίνου: Χαμός στο Twitter με τον τραγουδιστή – Γιατί τον «χειροκροτούν» οι χρήστες;

Τελευταίο παράδειγμα η χθεσινή απόφαση καταδίκης σε 27 χρόνια χωρίς αναστολή για αδίκημα ασέλγειας και βιασμού στο Αγρίνιο. Συνεπώς το πρόβλημα είναι η ίδια η δικαστική απόφαση και όχι ο ποινικός κώδικας.

Διαβάστε επίσης: Μαρία Κίτσου: Η μούσα του Λιγνάδη διαβάζει την ανακοίνωση-καταπέλτη για την αποφυλάκισή του

Η αντίφαση γίνεται ακόμα πιο έντονη αν συνυπολογίσουμε ότι ο καταδικασμένος για δύο βιασμούς ανηλίκων Λιγνάδης είχε προφυλακιστεί ως επικίνδυνος να διαπράξει νέα εγκλήματα.

Σαντορίνη: Νέα διαμαρτυρία για την αποφυλάκιση Λιγνάδη

Το δικαστήριο που αποφάσισε ότι είναι ένοχος για δύο βιασμούς ανηλίκων, αποφάσισε ταυτόχρονα ότι δεν είναι επικίνδυνος να διαπράξει νέα εγκλήματα.

Κραυγαλέα αντίφαση

Απέναντι σε αυτή τη κραυγαλέα αντίφαση της δικαστικής απόφασης είναι απολύτως φυσιολογικό και εν τέλει στοιχείο δημοκρατίας να ασκείται κριτική, τόσο από κόμματα και συλλογικότητες όσο και από ενεργούς πολίτες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηρίζει λαϊκισμό και δημαγωγία την αναφορά στον καταδικασμένο πλέον βιαστή Λιγνάδη ως εκλεκτό της εξουσίας. Αλήθεια από πότε η επισήμανση της αλήθειας είναι λαϊκισμός;

Διαβάστε επίσης: Κουρλαμπάς για Λιγνάδη: «Προσπαθώ να καταλάβω πώς βγήκε έξω ενώ καταδικάστηκε»

Ευνοούμενος της κυβέρνησης

Ποια κυβέρνηση ήταν αυτή που άλλαξε τον τρόπο διορισμού στο Εθνικό θέατρο για να διοριστεί χωρίς διαγωνισμό ο Λιγνάδης;

Μήπως ήταν ο Αλέξης Τσίπρας που μετέβαινε με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Επίδαυρο για να παρακολουθήσει τον εκλεκτό του σκηνοθέτη;

Ή μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πολιτικοποίησε την τοποθέτηση ενός διευθυντή στο Εθνικό θέατρο δίνοντας χαρακτηριστικά μάχης με την Αριστερά στον χώρο του πολιτισμού;

Αγωνία να τον καλύψουν

Το πιο σημαντικό όμως από όλα ήταν η προσπάθεια για 20 μέρες να καλύψουν τον βιαστή Λιγνάδη, όταν το πανελλήνιο παρακολουθούσε σοκαρισμένο τις καταγγελίες των θυμάτων. Τότε που η κα Μενδώνη απαξίωνε τις καταγγελίες, εξαπέλυε επιθέσεις στα θύματα και αρνούνταν να τον αποπέμψει από επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου.

Λίνα Μενδώνη για Λιγνάδη: «Ο καθένας μπορεί να κρίνει – Να μην εργαλειοποιείται ο πολιτισμός»

Σε ότι αφορά δε τις κατηγορίες περί παρέμβαση στην δικαιοσύνη, καλό είναι στο σπίτι του κρεμασμένου να μη μιλάνε για σκοινί. Γιατί παρέμβαση στη δικαιοσύνη δεν είναι η κριτική στις αποφάσεις της, αλλά να μιλάς για σκευωρία και να φτιάχνεις σενάρια επιστημονικής φαντασίας προκειμένου να συγκαλύψεις ένα τεράστιο σκάνδαλο.

Απειλές στη δίκη

Παρέμβαση στην δικαιοσύνη είναι να ανέχεσαι απειλές προς τους δικαστές ότι θα “πάθετε ότι έπαθε η Τουλουπάκη” όπως ακούστηκε μέσα στη δίκη του Λιγνάδη.

Παρέμβαση στη Δικαιοσύνη είναι να χαρακτηρίζει ο Πρωθυπουργός «ελευθεροδολοφόνους» και «συμμορία» δημοσιογράφους επειδή ερεύνησαν ένα σκάνδαλο και τελικά αθωώθηκαν πανηγυρικά.

Σύγκρουση με την κοινωνία

Δεν είναι ούτε λαϊκό δικαστήριο ούτε παρέμβαση στη Δικαιοσύνη η κριτική τόσο της αντιπολίτευσης όσο κυρίως των ίδιων των πολιτών και των καλλιτεχνών σε μία απόφαση, που έρχεται σε ευθεία σύγκρουση και με τη λογική και το αίτημα της κοινωνίας για Δικαιοσύνη.

Αντιφάσεις

Η αλαζονεία, όμως, της κας Μενδώνη και του κ. Μητσοτάκη φαίνεται και από τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την εύλογη και υπερκομματική κριτική. Δεν βλέπουν κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά ενεργούμενα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και της αντιπολίτευσης. Για την τρομαγμένη κυβέρνηση Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει καταλάβει ήδη την Επίδαυρο, τα θέατρα και τις μουσικές σκηνές σε ολόκληρη την χώρα.

Αλαζονεία

Τυφλωμένοι από την αλαζονεία της εξουσίας αδυνατούν να ακούσουν την κοινωνία που αντιδρά μπροστά σε αυτή την αδικία και δεν σωπαίνει.

Δημήτρης Λιγνάδης: Σήκωσαν πανό κατά της αποφυλάκισής του και στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου
Γιατί είναι πρώτη η ίδια η κοινωνία που δεν μπορεί να σιωπήσει για το γεγονός ότι ένας καταδικασμένος για δύο βιασμούς ανήλικων βγαίνει με αναστολή.

Γιατί δε χρειάζεται να είναι κάποιος ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για να εξοργιστεί με το κουκούλωμα, χρειάζεται να είναι άνθρωπος.

Γιατί τοξικότητα, την οποία επικαλείται όψιμα η κυβέρνηση, δεν είναι η κριτική στην αδικία αλλά η συγκάλυψη.

Ενοχλούνται

Ο κος Μητσοτάκης και η κα Μενδώνη ενοχλούνται από κάθε διαμαρτυρία σαν να είναι δική τους υπόθεση, γιατί από ό,τι φαίνεται επέλεξαν από την πρώτη στιγμή να την αντιμετωπίσουν σαν να τους αφορά προσωπικά.

Πανό για τον Λιγνάδη και στη συναυλία του Θ. Παπακωνσταντίνου – Μεγαλώνει το κύμα οργής
Οπότε ένα ερώτημα υπάρχει μόνο: Γιατί προσβάλλονται τόσο πολύ από την κριτική στον καταδικασμένο βιαστή Λιγνάδη και γιατί ενοχλούνται από την δίκαιη κριτική στις αντιφάσεις της συγκεκριμένης απόφασης;

Στις εκλογές

Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά την απάντηση. Καθώς και ότι δεν έχει τίποτα να περιμένει από την σημερινή κυβέρνηση. Και όποτε και να γίνουν οι εκλογές, θα αποφασίσει για μία πιο δίκαιη κοινωνία.