Παρέμβαση στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή» έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε αρχικά πως λυπάται που ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε για ακόμη μία φορά να κρυφτεί πίσω από το «παρών» αφού συμφωνεί με τις περισσότερες διατάξεις.

«Χάνουμε στο να εκπέμψουμε ένα μήνυμα ενότητας, ωστόσο ο καθένας κρίνεται για τις επιλογές του», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Με αυτό το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες ζευγάρια να τεκνοποιήσουν με ασφάλεια και μακριά από πλάγιες και συχνά επικίνδυνες μεθόδους.

Οι αλλαγές με το νέο νομοσχέδιο

Με το σχέδιο νόμου καθορίζονται όλες οι διαδικασίες για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ενώ κλείνει και η πόρτα του εξωτερικού που κατευθύνονταν μέχρι στιγμής οι ενδιαφερόμενοι.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την δεύτερη αλλαγή που έρχεται σχετικά με την κρυοσυντήρηση των ωαρίων.

«Αίρεται η προβληματική απόφαση συναίνεσης του συζύγου που για να μπορεί η γυναίκα να ψύχει τα ωάρια της και λήγει αυτό το δεσποτικό μέτρο προκειμένου να χρησιμοποιήσει το δικό της γενετικό υλικό».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε όχι μόνο στον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου αλλά και στην κατάργηση διακρίσεων σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών.

«Οι οροθετικοί ενώ μπορούν να τεκνοποιούν λόγω περιορισμών από προηγούμενους νόμους δεν είχαν πρόσβαση τα προηγούμενα χρόνια σε αυτές τις διαδικασίες. Στην ίδια κατεύθυνση είναι οι αλλαγές και για τα intersex παιδιά», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Αυτές οι παρεμβάσεις έχουν χαρακτηριστεί βασανιστήρια από τον ΟΗΕ. Το ίδιο κάνει σήμερα και η πατρίδα μας. Επεμβάσεις σε ίντερσεξ άτομα θα γίνεται από τα 15 έτη και μετά και εφόσον το επιθυμούν τα ίδια τα άτομα», επισήμανε ο κ.Μητσοτάκης τονίζοντας πως λυπάται για τα λάθη του παρελθόντος, ενώ διαπίστωσε πόσο σημαντικές είναι οι πρωτοβουλίες που δίνονται.

Δωρεάν μαστογραφίες και έλεγχος κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

«Ήρθε ο καιρός να κοιτάξουμε τις αλήθειες που διαμορφώνονται στη σήμερον ημέρα. Η φροντίδα για τους λίγους αναβαθμίζει τελικά τους πολλούς», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως ήδη έχουν σταλεί 100.000 και ήδη έχουν διεξαχθεί οι πρώτες 4.000 μαστογραφίες σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές

Σχετικά με την δυνατότητα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως αυτές οι εξετάσεις θα μπορούν να γίνουν σε οποιαδήποτε δημόσια ή ιδιωτική δομή και οι γυναίκες αυτές θα ειδοποιούνται προσωπικά με μήνυμα.

Οι κοινωνικές μας παρεμβάσεις έχουν διάρκεια

Γίνεται σαφές πως αυτές οι κοινωνικές παρεμβάσεις έχουν διάρκεια, κινούνται σε πολλά παράλληλα παιδία και έχουν κοινωνική συνοχή.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε πως σε αυτό το νομοσχέδιο δοκιμάζεται η πολιτική θεώρηση και η ριζοσπαστικοποίηση ενός κόμματος.

«Στην ουσία του το νομοσχέδιο ζυγίζει την ευαισθησία όλων μας. Οι ρυθμίσεις αυτές θέτει τη χώρα στην πορεία των ανεπτυγμένων χωρών. Αποδεικνύουμε στην τάξη πως είμαστε μία κυβέρνηση της προόδου και θα μείνουμε στον δρόμο των τολμηρών αλλαγών. Ζητώ λοιπόν από την αντιπολίτευση να επαναξιολογήσει τη θέση της και να κάνει το «παρών», «ναι».