Οι Τούρκοι μας κατηγορούν ότι δήθεν τους κλέψαμε το κοκορέτσι, επειδή, ισχυρίζονται πως είναι παραδοσιακό τουρκικό πιάτο. Το ίδιο λένε και για το ιμάμ μπαϊνλντί ότι και αυτό το κλάψαμε από τους Τούρκους, ξεχνώντας όμως ότι το εξαίσιο αυτό φαγητό αποτελούσε μια ελληνική κλασσική συνταγή και οι ρίζες του προέρχονται από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Θέλουν, λένε, να τα διεκδικήσουν αυτά τα δύο πιάτα και να μην τα αφήσουν στα χέρια των Ελλήνων.

Τώρα θα πείτε ιμάμ μπαϊνλντί και ελληνική συνταγή γίνεται; Ναι, γίνεται, διότι το πρωτοέφτιαξε (λέει η παράδοση) μια Ελληνίδα από την Κωνσταντινούπολη που το πρόσφερε σε ένα Ιμάμη που τόσο τον ευχαρίστησε που…μπαΐλντισε (δηλαδή λιποθύμησε- έσκασε). Η οργή των Τούρκων για δήθεν κλοπή των φαγητών τους τείνει να εξελιχθεί σε… πόλεμο, όπως παλαιότερα ο «πόλεμος του μπακλαβά». Πριν από μερικά χρόνια υπήρχε διαμάχη για τον μπακλαβά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, στην Τουρκία και την Κύπρο για την πατρότητα του μπακλαβά και τελικά κατοχυρώθηκε στην Τουρκία πλην όμως οι ρίζες του μπακλαβά είναι αποδεδειγμένα πως προέρχονται από την Αραβία, Λίβανο, Περσία κτλ.

Ρώτησα λοιπόν Έλληνες σεφ να μου πουν την αλήθεια. Να μου πουν δηλαδή εάν όντως «κλέψαμε» το φαγητό ( διάβαζε τη συνταγή) των Τούρκων και το παρουσιάζουμε ως ελληνικό στα ελληνικά εστιατόρια των Ηνωμένων Πολιτειών. Γιατί εάν είναι έτσι, τότε ας αποδοθεί η… γαστρονομική δικαιοσύνη και να μάθουμε επιτέλους ποιος έκλεψε ποιον και γιατί; Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Το πρώτο πράγμα που λένε οι Έλληνες σεφ είναι ότι στην γαστρονομία γίνεται το έλα να δεις, δηλαδή ο «κλέψας του κλέψαντος», με την καλή έννοια του όρου. Οπως αναφέρει για παράδειγμα ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου, η γαστρονομία δεν έχει ούτε όρια, ούτε σύνορα. Το δεύτερο πράγμα που συμφωνούν σχεδόν όλοι οι Έλληνες σεφ είναι ότι η γαστρονομία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με αυτήν των μουσουλμάνων, διαφέρει πολύ, είναι νύχτα μέρα. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία χρησιμοποιούσε Γάλλους σπουδαίους σεφ και οι συνταγές τους ήταν επηρεασμένες και από την Περσία (κυρίως στο πιλάφι, στα ρύζια κτλ.), αλλά και από το Βυζάντιο που επίσης είχε σπουδαίους σεφ.

Πάμε όμως στο κοκορέτσι. Κατά τον σεφ Λαζάρου είναι αδιανόητο να λένε ότι αυτό είναι αποκλειστικά τουρκικό φαγητό. Διότι κατά την διάρκεια του αγώνα του 1821 οι αρματολοί στα βουνά είχαν το αντικρυστό, έτρωγαν αρνί με πολλούς τρόπους και πολλές φορές ωμό για να μην προδώσουν τη θέση τους από τον καπνό.

Ένας άλλος σεφ ο Γιώργος Γκάτσος από την «Φάμπρικα του Ευφροσύνου», λέει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Βρέθηκε, αναφέρει, σε ένα σπίτι, καλεσμένος για φαγητό, όπου μαγείρεψαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο (παραδοσιακό τον ονόμαζαν) την μελιτζάνα (κάτι σαν ιμάμ μπαϊνλντί), μία Εβραία, μια Μικρασιάτισσα και μία Σέρβα. Τον ίδιο τρόπο μαγειρέματος ακριβώς και οι τρεις. Έκαναν βεβαίως με μικρές παραλλαγές στη συνταγή τους, λέγοντας η κάθε μια πως είναι παραδοσιακή συνταγή της πατρίδας της. Κατά τον κ. Γκάτσο, που είναι Σαρακατσάνος το κοκορέτσι, το κοντοσούβλι, το σπληνάντερο είναι φαγητά που έρχονται από παλιά.

Ο ψήστης μιας ταβέρνας στη Βάρη, ο κ. Βασίλης, δίνει τη δική του απάντηση στους Τούρκους για το κοκορέτσι: «Ψήνουμε χρόνια κοκορέτσι. Έχω δοκιμάσει τούρκικο κοκορέτσι, δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό. Είναι άσχετοι, λένε βλακείες. Έχω πάει στην Πόλη και έχω φάει», είπε ο ψήστης και αναφέρει και την τουρκική συνταγή για το κοκορέτσι που δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική: «Βάζουν έντερο που είναι φτηνό, δεν βάζουν συκωταριά που είναι ακριβή. Χρειάζεται τέχνη και καλό υλικό. Τόσες βλακείες λένε, δεν θα πουν και για το κοκορέτσι; Το κοκορέτσι είναι αμιγώς ελληνικό», συμπλήρωσε.

***

Η νέα αγωνία των βουλευτών λέγεται ανασχηματισμός

To δίλημμα που υπάρχει σε πολλούς βουλευτές τούτο το καλοκαίρι είναι αν θα πρέπει ή όχι να σταματήσουν την προεκλογική εκστρατεία που ξεκίνησαν το τελευταίο διάστημα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για εκλογές στο τέλος τετραετίας; Γιατί, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο ανασχηματισμός βρίσκεται ante portas και μια προεκλογική εκστρατεία που άρχισαν εδώ και καιρό δεν θα έχει πλέον σημασία. Ένας ανασχηματισμός, λένε, θα μπορούσε να αλλάξει όχι μόνο πρόσωπα αλλά και αρμοδιότητες ή τίτλους υπουργείων.

Αν και υπάρχουν πολλοί βουλευτές (κυρίως οι παλαιότεροι) που θυμούνται ότι ο ανασχηματισμός που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς, όταν ήταν πρωθυπουργός λίγο πριν από τις εκλογές, δεν έφερε κανένα πολιτικό όφελος, ωστόσο η προσδοκία των γαλάζιων βουλευτών να γίνουν υπουργοί στο τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης είναι μεγάλος. Δεν πρόκειται να μπω σε ονοματολογία (η οποία πολλές φορές διοχετεύεται από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους), αλλά όσοι εκτιμούν ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει πριν από την ΔΕΘ (ή ίσως νωρίτερα εάν ο Μητσοτάκης θέλει να αιφνιδιάσει) τότε αυτός θα πρέπει να λάβει υπόψη του τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Με την ποσοστιαία εκπροσώπηση της κοινοβουλευτικής ομάδας στην κυβέρνηση να μην ικανοποιεί τους βουλευτές, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι στον προσεχή ανασχηματισμό (εάν τελικά γίνει) πρέπει να αυξηθεί η αντιστοίχηση της κυβέρνησης με την Κ.Ο. της ΝΔ. Δεν είναι λίγοι άλλωστε βουλευτές της ΝΔ (καλύτερα να μην αναφέρω ονόματα) που λένε ότι πρέπει να υπάρξει αντικατάσταση αρκετών εξωκοινοβουλευτικών κυρίως υφυπουργών αλλά και υπουργών που δεν έχουν αποδώσει μάλιστα τα μέγιστα, με βουλευτές που θα μπορούσαν να δώσουν ένα πιο μαχητικό τόνο στην κυβέρνηση.

***
Όχι γαλλικά μαχητικά στην Τουρκία

Η είδηση ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν ζήτησε από τον Πρόεδρο Μακρόν την πώληση των μαχητικών Rafale στην Τουρκία, αποδεικνύει τη δυσκολία στην οποία έχει βρεθεί, με τους ατυχείς χειρισμούς του έναντι των δυτικών συμμάχων και την εμπλοκή στην πώληση/αναβάθμιση αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Η αγορά Rafale για την Τουρκία είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Καταρχήν, σε αντίθεση με την Ελλάδα που έχει οικοδομήσει εδώ και 5 δεκαετίες μια στενή σχέση αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία, έχοντας από παλιά προμηθευτεί Mirage και, τώρα, Rafale, με τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις, εκπαίδευση και τεχνογνωσία στη χρήση της γαλλικής τεχνολογίας, η Τουρκία παρέμεινε απολύτως εξαρτημένη από τους Αμερικανούς και θα της είναι πολύ δύσκολη και, σίγουρα, μακροπρόθεσμη η όποια αλλαγή ή διαφοροποίηση.

Η στρατιωτική συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας είναι ισχυρή και το αποδεικνύει η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής που περιλαμβάνει, καθώς και η πρόσφατη αποστολή ελληνικών CANADAIR στην κατάσβεση των πυρκαγιών στη νότια Γαλλία, η συμπερίληψη ελληνικών Rafale στον εορτασμό της 14ης Ιουλίου στο Παρίσι αλλά και η τακτική παρουσία του αεροπλανοφόρου Σαρλς Ντε Γκωλ στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί με πλήθος γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αδύνατον, και όσο οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις παραμένουν σε ένταση με ευθύνη της Άγκυρας, να προχωρήσει οποιαδήποτε σκέψη για πώληση Rafale. Άλλωστε, και το Παρίσι δεν θέλει τα «μυστικά» του Rafale να αποκωδικοποιηθούν από έναν δυνάμει ανταγωνιστή και, ακόμα περισσότερο, να περάσουν στη Ρωσία μέσω των τουρκικών S400.

***
Τι είδους σχέδια πτήσεως κατέθεσε ο πιλότος του Antonov;

Υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας στο διεθνές αεροπορικό δίκαιο. Ένα αεροσκάφος για να περάσει από τον εθνικό εναέριο χώρο μιας άλλης χώρας υποβάλλει σχέδιο πτήσεως, το οποίο περιλαμβάνει την ώρα εισόδου, την τοποθεσία εισόδου, τον τύπο του αεροσκάφους (εάν είναι πολιτικό ή πολεμικό), το φορτίο, τον αριθμό των επιβατών και την ώρα εξόδου από το FIR. Οι κανονισμοί γίνονται ακόμα αυστηρότεροι εάν το αεροσκάφος μεταφέρει πολεμικό υλικό. Θα πρέπει, να αναφερθεί τι είδους οπλισμό μεταφέρει, με ακρίβεια, με λεπτομέρειες. Κάτι τέτοιο το ουκρανικό (μεταγωγικό- συνεπώς πολεμικό) αεροσκάφος δεν ανέφερε. Ναι μεν ζήτησε και έλαβε άδεια εισόδου στο FIR Αθηνών, πλην όμως δεν ανέφερε τον οπλισμό που μετέφερε.

Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης που είχε καταθέσει στις αρμόδιες αρχές της Σερβίας, το αεροσκάφος θα πραγματοποιούσε πτήση cargo προς το Μπανγκλαντές (Ντάκα), με ενδιάμεσους σταθμούς την Ιορδανία (Αμμάν) και την Σαουδική Αραβία (Ριάντ). Τι όμως μεταφέρφει τίποτα δεν είχε δηλωθεί στις ελληνικές αρχές.

***
Διάβημα στη Σερβία αλλά και στην Ουκρανία

Από ότι έγινε γνωστό οι ελληνικές Αρχές δεν είχαν ενημερωθεί για το φορτίο που μετέφερε το Antonov και αυτό γιατί η Σερβία, από όπου ξεκίνησε το δρομολόγιο αλλά και όπου εδρεύει η εταιρεία που το ναύλωσε, όφειλε να έχει ενημερώσει την πρεσβεία της στην Αθήνα ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος μετέφερε «ευαίσθητο» φορτίο. Ωστόσο με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι προέβη σε διάβημα αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς από τη σερβική για την φύση του φορτίου του αεροσκάφους Antonov που κατέπεσε πλησίον της Καβάλας το Σάββατο το βράδυ.. Διάβημα έγινε για τον ίδιο λόγο και στον πρέσβη της Ουκρανίας.

***
Α/ΓΕΕΘΑ: Η κόκκινη γραμμή στις παραβιάσεις

Οι Αμερικανοί στρατηγοί άκουγαν ίσως για πρώτη φορά από Έλληνα στρατηγό να τους αναλύει τι ακριβώς συμβαίνει στον ουρανό του Αιγαίου και στο FIR Αθηνών με τις τουρκικές προκλήσεις. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μίλησε στη γλώσσα που καταλαβαίνει κάθε στρατιωτικός και εξήγησε τους κινδύνους που υπάρχουν με τις συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, αναφέρθηκε στις υπερπτήσεις με αμερικανικής κατασκευής τουρκικά αεροπλάνα και κατέστησε σαφές στους Αμερικανούς και τις κόκκινες γραμμές που έχει η χώρα μας στο θέμα αυτό. Όπως μίλησε στην στρατιωτική γλώσσα στους Αμερικανούς και για τη σημασία της Αλεξανδρούπολης, την οποία ο στρατηγός την ονόμαζε «Σούδα του Βορρά» και τον εξέχοντα ρόλο που είχε τώρα στον πόλεμο με την Ουκρανία. Εκεί όμως που ο κ. Αρχηγός εντυπωσιάστηκε ήταν με τη συνάντηση και τη συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό γερουσιαστή Μενέντεζ. Αμέσως μετά ο γερουσιαστής έκανε τη γνωστή δήλωση που ανησύχησε τους Τούρκους για τα F-16.

***
Άλλο ένα βαρύ ζεϊμπέκικο από τον Κουτσούμπα

Στη Μακρακώμη βρέθηκε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Εκεί υπήρχε συγκέντρωση του ΚΚΕ και αμέσως μετά ο κ. Κουτσούμπας δεν έφυγε αλλά παρέμεινε στην κεντρική πλατεία και διασκέδασε με όσους έδωσαν το παρών στη βραδιά καθώς ακολούθησε και μουσική συναυλία. Όπως το συνηθίζει τελευταίως σηκώθηκε και για χορό όταν η Γλυκερία, που ήταν από τους καλλιτέχνες που διασκέδαζαν τον κόσμο, ξεκίνησε να λέει το γνωστό τραγούδι «Της γερακίνας γιος». Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ χόρεψε το βαρύ ζεϊμπέκικο, με τους παρευρισκόμενους να τον χειροκροτούν, ενώ ο ίδιος τραγουδούσε και τους στίχους του Κώστα Βίρβου, σε ένα διάσημο τραγούδι που έντυσε με τη μουσική του ο Βασίλης Τσιτσάνης.