Δεν λέει να σταματήσει το μελτέμι· η συνεχής ροή του θα μας προφυλάξει από τους καύσωνες της Δυτικής Ευρώπης, διάβασα. Αλλά διευκολύνει τα πευκοδάση που περιμένουν ανέμους και καλοκαιρινές θερμοκρασίες για να κάψουν τα δέντρα τους ώστε να αναγεννηθούν τα ίδια, ως δάση. Αν δεν καταπατηθούν και δεν οικοπεδοποιηθούν τα καμένα, βέβαια.

Ετσι εξασφαλίζουν την αθανασία τους τα πευκοδάση, λένε οι δασολόγοι, αυτοπυρπολούμενα. Οπως κάποτε οι μοναχοί στο Βιετνάμ, όπως ο φοιτητής Κώστας Γεωργάκης στο Μιλάνο το 1970 για να διαμαρτυρηθεί κατά της δικτατορίας.

Αδικα πήγαν χαμένοι λοιπόν ο Ελληνας και ο Μολδαβός που πνίγηκαν στη θάλασσα της Σάμου, όταν βούλιαξε στη φουρτουνιασμένη θάλασσα το ελικόπτερο με το οποίο πολεμούσαν μεγάλη πυρκαγιά; Οχι, μου φαίνεται – όπως δεν πήγε άδικα χαμένος ο Κώστας Κούρκουλος, διευθυντής του ΕΦΚΑ Πατησίων, που πέθανε στο γραφείο του δουλεύοντας εθελοντικά κυριακάτικα πάνω σε φακέλους καθυστερημένων συνταξιοδοτήσεων.

Οπως δεν πήγε χαμένος ούτε ο Κώστας Γεωργάκης, και ας μην έριξε τη χούντα με την αυτοπυρπόλησή του. Χρειάζονται τέτοιοι άνθρωποι για να μας θυμίζουν ότι η ζωή δεν είναι αγώνας όλων εναντίον όλων, ότι ο πόλεμος δεν είναι πατήρ και βασιλεύς. Να μας θυμίζουν ότι υπάρχουν αγάπη, αλληλεγγύη, καθήκον προς τους συνανθρώπους – αυτά που κάνουν τη ζωή βιώσιμη, «ανθρώπινη».

Συριγαίοι και συριζαίοι

Είναι λίγοι αυτοί οι άνθρωποι – και είναι σωστό να είναι λίγοι: αν όλοι ήσαν υποχρεωμένοι να θυσιαστούν για τους άλλους, ξανά δεν θα ήσαν οι κοινωνίες «ανθρώπινες».

Επομένως, για να μη μακρηγορώ, είχε δίκιο ο υφυπουργός Αγγελος Συρίγος που είπε στη Βουλή ότι λίγοι αγωνίστηκαν κατά της χούντας και ήταν η κυπριακή καταστροφή που έφερε την πτώση της και όχι το Πολυτεχνείο – ή η θυσία του Γεωργάκη.

Διότι ξέρει αυτός – πολύ καλά, μάλιστα: την καταστροφή της Κύπρου, το πραξικόπημα της χούντας που έφερε την τουρκική εισβολή, το προκάλεσε η εθνικιστική μεγαλοϊδεατική ιδεολογία που υπηρετεί και ο ίδιος σε όλα τα θέματα, από το Σχέδιο Αναν ως τη Συμφωνία των Πρεσπών, περνώντας από τις ΑΟΖ και το Αιγαίο.

Αλλά αντί να απαντήσουν επί της ουσίας στον υφυπουργό Παιδείας (που ευτυχώς, δεν είναι Εξωτερικών), συριζαίοι και κουκουέδες – τα κόμματά τους άλλωστε, τότε, ήσαν κατά της κατάληψης του Πολυτεχνείου – έσπευσαν να δηλώσουν ότι «ο λαός έριξε τη χούντα»· όπως ο Αλέξης Τσίπρας, προσκεκλημένος στο Πεκίνο, έλεγε πως «ο λαός έφτιαξε τον δρόμο του μεταξιού», σαν σπασίκλας που αναμασάει αυτά που έλεγαν την εποχή του Μάο.

Ητοι, αντί να πουν Νίκος Βούτσης και Θανάσης Παφίλης στον υφυπουργό «οι μεγαλοϊδεάτες ομοϊδεάτες σου έφεραν την καταστροφή», προτίμησαν να περιαυτολογήσουν ότι οι ίδιοι έριξαν τη χούντα όταν ήσαν φοιτητές. Και η ουσία χάθηκε μέσα στη συριγαϊκή φλυαρία και στις συριζαϊκές κραυγές.

l Επ’ ευκαιρία: τι ωραία η διατύπωση της βουλής των ΗΠΑ… να δοθούν F-16 στην Τουρκία υπό τον όρο ότι δεν θα πραγματοποιούν «επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα» – ήτοι, καταργείται η έννοια των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.

Η ένδοξη πλειοδοτική πολιτική των συρίγων που τον θέλουν 10 αδιαπραγμάτευτα μίλια και ας μην τα αναγνωρίζει κανείς, είχε συνέπεια να εξαφανιστούν και τα 6 μίλια – σιγά-σιγά θα μπορούν να λένε περήφανα προς τους υπεύθυνους για τα αδιέξοδα του Κυπριακού: «άμμες δε γ’ εσόμεθα κάρρονες».

l Υπάρχουν και άλλα κακά, ημερολόγιό μου: το ευρώ απαξιώνεται συνεχώς, έχει γίνει φθηνότερο από το δολάριο – μπορεί να φθάσει και τα 0,90 του δολαρίου προλέγουν οι τραπεζίτες, δηλαδή 25% κάτω σε σχέση με πέρυσι. Ισως ήρθε καιρός να προσχωρήσουμε στην Ουκρανία και να αντικαταστήσουμε το ευρώ με το γρίβνα, που έχει ανατιμηθεί 10% από τότε που άρχισε ο πόλεμος – και συνεχίζει.

l Δεν φθάνει το χάλι του ευρώ, απαξιώνεται και ο Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία: παραιτήθηκε από πρωθυπουργός γιατί το φιλορωσικό Κίνημα Πέντε Αστέρων δεν υπερψηφίζει την κυβέρνηση, και ας μετέχει σε αυτήν – και ας είναι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο «Πέπε Γκρίλο της Ουκρανίας», ως προς τις διαδικασίες πολιτικής του ανάδειξης.

Ο πρόεδρος Ματαρέλα δεν κάνει δεκτή την παραίτηση Ντράγκι, δεν θέλει σε αυτές τις κρίσιμες περιστάσεις να γίνουν πρόωρες εκλογές. Σύμμαχό του έχει τα συμφέροντα των πεντάστερων αιρετών: από τις επόμενες εκλογές οι έδρες της ιταλικής βουλής μειώνονται από 630 σε 400 και της γερουσίας από 315 σε 200.

Που θα πει, δεν θα επανεκλεγούν εκατοντάδες βουλευτές και γερουσιαστές, κυρίως οι Πεντάστεροι που έχουν καταρρεύσει δημοσκοπικά. Αν οι επί σφαγή δεν καταφέρουν να αναβάλουν τις εκλογές, θα πει ότι η κρίση στην Ευρώπη είναι πολύ σοβαρότερη από όσο νομίζουμε, ημερολόγιό μου.

Νέοι γείτονες

Ησαν και οι τρεις μούσκεμα· περασμένο Σάββατο, έξω έβρεχε πολύ. Ο άνδρας μπροστά μου κρατούσε κλειδιά στα χέρια του, αυτά που άκουσα να προσπαθούν να ανοίξουν την πόρτα μου και πήγα να δω τι συμβαίνει.

Καλησπέρα, τι θέλετε; // Μα να μπούμε μέσα! Προσπαθούμε να ανοίξουμε την πόρτα αλλά δεν ανοίγει… // Και γιατί δεν χτυπάτε το κουδούνι; // Δεν ξέραμε πως είναι κάποιος εδώ. // Μα καλά: προσπαθείτε να ανοίξετε την πόρτα του σπιτιού μου με κλειδιά που δεν ξέρω πού τα βρήκατε, και το βρίσκετε φυσιολογικό; // Μα εμείς νοικιάσαμε σπίτι με AirBnb, και μας έδωσαν αυτά τα κλειδιά…

Α, κατάλαβα: τους εξήγησα ότι το διαμέρισμα που νοικιάζεται με AirBnb είναι στον από κάτω όροφο, λάθος έκαναν. Με ευχαρίστησε ο άνδρας, το εξήγησε στις δύο γυναίκες, σήκωσαν τις βαλίτσες τους και από τη σκάλα κατέβηκαν κάτω.

l Ετρεξα στο κινητό μου, έβαλα να δω το βίντεο που είχα τραβήξει στο αγαπημένο μου θέαμα από τα Plasmata, την «Εκλειψη» – εγώ δεν είχα κάνει λάθος: ο άνδρας και οι δύο γυναίκες ήσαν από τους δεντράνθρωπους που εμφανίζονταν σαν πουλιά στα κλαδιά του Πεδίου Αρεως και μας αφηγούνταν καθόλου ευχάριστες ιστορίες, ημερολόγιό μου.

Πολύ χάρηκα που απέκτησα τόσο καλούς γείτονες. Ελπίζω να μείνουν πολύ.

ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ

Πιστεύω εις ένα Webb. Είμαστε, τελικά, μια τελίτσα· ατελής και φευγαλέα, καθότι από μελάνη σινική.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ ΤΟ ΧΑΟΣ

«Δολοφόνος» η Κεραμέως, εφιάλτης ο Μητσοτάκης… Τα χρόνια του ‘60 μας θυμίζουν· τότε «ηθικός αυτουργός» δολοφονίας ήταν ο Καραμανλής και εφιάλτης ο πατέρας του σημερινού Πρωθυπουργού. Μετά ήρθαν οι πραγματικοί εφιάλτες και δολοφόνοι – οι χουντικοί.
Γ. Κ., ΚΥΜΗ

Τελικά, πρέπει πάντα κάτι να λέμε για να περνάει η ώρα. Σήμερα μας απασχολεί πότε ο Μητσοτάκης θα κάνει εκλογές. Το ότι δεν τις έκανε επιστρέφοντας από το Κογκρέσο –όπου ανάγκασε τον Ερντογάν να πει «Μητσοτάκης γιοκ για μένα» – δείχνει ότι οι εκλογές θα γίνουν ώρα δώδεκα της τετραετίας.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ

«Συγχαρητήρια» στον κ. Βερναρδάκη για την «ποιότητα» του πολιτικού του λόγου. Η συγγνώμη δεν αίρει τη χυδαιότητα. Το καρφί βγαίνει αλλά η τρύπα μένει. Να τον χαίρονται ο αρχηγός και οι σύντροφοί του. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από ηθικό έχει και «αισθητικό» πλεονέκτημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

Ο μεν Ερντογάν κατάλαβε ότι ο Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Κογκρέσο αναφερόταν στην Τουρκία, μερικοί συριζαίοι μικρόνοες δεν το κατάλαβαν. Αυτοί οι άνθρωποι με την αντιπολίτευση που κάνουν αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνα (όρα και δημοψήφισμα 2015) μικρόνοες είναι.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΠΟ ΚΥΨΕΛΗ

Αν τελικά ο νεοτσάρος κλείσει τη στρόφιγγα, ο επόμενος χειμώνας ίσως εξελιχθεί για τη Δύση στον διαχρονικό «στρατηγό ρωσικό χειμώνα», αυτόν που κατατρόπωσε τον Αδόλφο Χίτλερ και παλιότερα τον Ναπολέοντα, με μεγάλες δυστυχίες για νικητές και νικημένους, όπως μας θυμίζει – πλην ματαίως – ο Μπρεχτ.
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

Δεν ξέρεις πόσο ανακουφίστηκα που ο Μπαχτσελί άφησε – τουλάχιστον προς το παρόν – έξω από τον χάρτη του την Αίγινα. Ετσι θα αναστείλω κι εγώ για λίγο την εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας. A f e r i n
Γ. IDI T-ΗΣ, ΑΙΓΙΝΑ

Μπόρις, μπορείς, να πας να χτενιστείς…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ