Πόσο συναρπαστική μπορεί να γίνει η κρητική χορευτική τέχνη ακόμα και για κάποιον που παρότι δεν έχει ιδιαίτερη σχέση μαζί της, νιώθει να του κεντρίζει το ενδιαφέρον, ανεξαρτήτως μάλιστα χορευτικού επιπέδου, ηλικίας και καταγωγής; Την απάντηση φαίνεται ότι έχει ο χορευτής και δάσκαλος κρητικών χορών Γιάννης Μεγαλακάκης ο οποίος εδώ και χρόνια καλλιεργεί έναν ιδιαίτερης σημασίας πολιτιστικό θεσμό, μέσω του οποίου οραματίζεται την διάδοση και αναβάθμιση της τέχνης του κρητικού χορού σε όλον τον κόσμο.

Για τον Μεγαλακάκη αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της βιωματικής γνώσης της κρητικής παράδοσης.

Γλέντια με τους ντόπιους βρίσκονται μέσα στο πρόγραμμα του σεμιναρίου

Συνεπώς, κατά την διάρκεια του τριημέρου  26 – 28 Αυγούστου και με βάση τον Αποκόρωνα Χανίων  ο Γ.  Μεγαλακάκης θα πραγματοποιήσει το φετινό Βιωματικό Σεμινάριο Πολιτισμού με έμφαση στον κρητικό χορό. Ο χώρος πάντα παίζει ρόλο σε αυτά τα σεμινάρια και για τον Αποκόρωνα Χανίων, ο Μεγαλακάκης αναφέρει: «είναι ένας τόπος μοναδικής ομορφιάς σε ότι αφορά το φυσικό τοπίο της Κρήτης. Τα υπέροχα, παραδοσιακά χωριά, το φυσικό περιβάλλον και οι ντόπιοι μετατρέπουν τον  Αποκόρωνα σε ένα από τα καλύτερα μέρη για να βιώσει κάποιος την αυθεντικότητα του κρητικού πολιτισμού στη Δυτική Κρήτη.»

Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου θα διαμείνουν στον Βάμο Αποκορώνου και με αυτή την «έδρα» θα επισκεφτούν διάφορα χωριά του ιδίου Δήμου για να λάβουν μέρος σε ποικίλες πολιτιστικές δράσεις. Στην πράξη, αυτό σημαίνει τα κάτωθι:

Δέκα ώρες διδασκαλίας κρητικών χορών (με τον Μεγαλακάκη), διδασκαλία με συνοδεία ντόπιων μουσικών, συμμετοχή ντόπιων χορευτών, διδασκαλία στην φύση (σε κάποια χωριά του Δήμου Αποκορώνου), επισκέψεις σε χώρους πολιτισμικού, ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος της περιοχής, περίπατοι σε φυσικά τοπία της περιοχής, επιτόπιες έρευνες των συμμετεχόντων του Εργαστηρίου, μικρά γλέντια με τους ντόπιους και αναμνηστικά – βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Ο Γιάννης Μεγαλακάκης επί το έργον

Ανάμεσα στις καινοτομίες αυτής της προσπάθειας είναι και η βιωματική – επικοινωνιακή διδασκαλία ως «εργαλείο», πράγμα που σημαίνει ότι ο συμμετέχων – μαθητής ζει τον δάσκαλο και μαθαίνει όχι μόνο από την απλή μετάδοση της γνώσης του χορού και των βημάτων, αλλά και μέσα από την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. «Ο δάσκαλος είναι ο συντονιστής της δράσης της ομάδας, ο οποίος διδάσκει, εξηγεί, παρατηρεί και παρακινεί τους συμμετέχοντες να πειραματιστούν, να κάνουν τις δικές τους αναζητήσεις, να έρθουν σε επαφή με τους ντόπιους της κάθε περιοχής, να διεξάγουν τη δική τους έρευνα και να κάνουν τις δικές τους ανακαλύψεις» αναφέρει ο Γ. Μεγαλακάκης.

Το Βιωματικό Σεμινάριο Χορού θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Δήμου Αποκορώνου ο οποίος χορηγεί δωρεάν τριήμερη διαμονή στο κτίριο του πρώην Παρθεναγωγείου Βάμου για συγκεκριμένο αριθμό ατόμων που θα συμμετάσχουν στο Βιωματικό Σεμινάριο Χορού.

Πληροφορίες & Εγγραφές : +30 6971-870962 | gmegal@hotmail.com | www.megalakakis.gr