Οι αισθήσεις κινητοποιούνται. Όραση, αφή, όσφρηση. Τα χρώματα εκτυφλωτικά. Οι μυρωδιές μεθυστικές. Μία «πράσινη» όαση δημιουργήθηκε στην καρδιά της πολύβουης πόλης. Μια «πράσινη» όαση που μας καλεί για μικρές αποδράσεις, για τις πολύτιμες εκείνες στιγμές της καθημερινότητας που μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια και να απολαύσουμε το κελάηδισμα των πουλιών που φτάνει μαγευτικό στα αυτιά μας, να ακούσουμε το θρόισμα των φύλλων, να γίνουμε ένα ξανά με τη ζωογόνα φύση.

Η αγαπημένη μας μπύρα FIX, μετά την ανάπλαση του πάρκου ΦΙΞ στα Πατήσια έστρεψε το βλέμμα σε μία ακόμη γειτονιά της Αθήνας, στο πάρκο Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης, στο Κουκάκι.

Η μπύρα FIX έριξε άφθονο πράσινο χρώμα σε αυτή τη γκρίζα γωνιά της πόλης. Γιατί είναι αλήθεια ότι για δεκαετίες το εμβληματικό αυτό πάρκο που βρίσκεται στη Λεωφόρο Συγγρού, μεταξύ των οδών Γεωργάκη Ολυμπίου και Σικελίας είχε εγκαταλειφθεί και ήταν απαρατήρητο από τους επισκέπτες της γειτονιάς που το προσπερνούσαν χωρίς δεύτερο βλέμμα.

Όμως μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων που υλοποιείται από το Athens Partnership και με τη συνδρομή της FIX αναγεννήθηκε: δέντρα αλλά και περισσότερα από 1.000 μεσογειακά φυτά φυτεύτηκαν. Έτσι, μια ακόμη γειτονιά απέκτησε ξανά το δικό της πάρκο, σε μία περιοχή μάλιστα που το πράσινο σπανίζει και οι κάτοικοι διψούν για ανάσες οξυγόνου.

α πλούσια ιστορία

Είναι αλήθεια ότι το πάρκο Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης συνδέεται με την ιστορία της FIX, μιας και βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή Συγγρού ΦΙΞ, κοντά στο ΕΜΣΤ, όπου ήταν οι εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου ΦΙΞ.

Έτσι, λοιπόν, κάποτε αυτό το μικρό πάρκο έσφυζε από ζωή. Πριν την Κατοχή μάλιστα ήταν γνωστό για μια τσιμεντένια δεξαμενή, γεμάτη νερό, που υπήρχε στον χώρο. Τα παιδιά της γειτονιάς έπαιζαν εκεί βόλους, δροσίζονταν με τα νερά, ενώ οι γονείς τους κάθονταν στα παγκάκια και κουβέντιαζαν. Αργότερα, όμως, το πάρκο ερήμωσε. Τα δέντρα του κόπηκαν και η μέχρι πρότινος μορφή του, η οποία προέκυψε από τη συνένωση δύο χώρων πρασίνου, που σχεδιάστηκαν και φυτεύτηκαν σε διαφορετικό χρόνο, με διαφορετική προσέγγιση, δεν ήταν ελκυστική, καθώς δεν υπήρχε καμία ομοιογένεια. Τα δέντρα ήταν φυτεμένα χωρίς οργάνωση, οι θάμνοι παραμελημένοι και τα παρτέρια άδεια από άνθη.

Η εικόνα αυτή της εγκατάλειψης του ιστορικού πάρκου δεν υπάρχει πλέον καθώς η μπύρα FIX σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, το μεταμόρφωσε σε ένα ενιαίο, σύγχρονο, διαδραστικό αστικό πάρκο προσθέτοντας ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι στο παζλ του πράσινου αθηναϊκού μέλλοντος. Ένας δημόσιος χώρος ουσιαστικά ανέκτησε τον χαμένο του ρόλο, και παραδόθηκε στο κοινό ώστε εκεί να μπορεί να κάνει τον περίπατό του, να αθληθεί, να χαλαρώσει, να ψυχαγωγηθεί.

Ένα νέο πετράδι, λοιπόν, προστέθηκε στο στέμμα της Αθήνας, ένα πάρκο – κόσμημα. Γιατί πράγματι, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησής του, οι αστικές υποδομές και ο εξοπλισμός του ανανεώθηκαν, η υφιστάμενη βρύση επισκευάστηκε, το σύστημα άρδευσης συντηρήθηκε, επεκτάθηκε σε όλο το πάρκο και ανανεώθηκε πλήρως, ενώ στον χώρο τοποθετήθηκαν κατασκευές φωλεοποίησης εντόμων και πουλιών της αστικής πανίδας, καθώς και βοτανικές πινακίδες για την ξενάγηση του κοινού στον κόσμο των φυτών.

Ακόμη, τοποθετήθηκαν παρτέρια με φυτικές αψίδες, νέα καλαίσθητα και άνετα παγκάκια για τους επισκέπτες, καθώς και σύγχρονα καλλισθενικά όργανα γυμναστικής, τα οποία δίνουν διέξοδο σε εκατοντάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών, που επιθυμούν να γυμναστούν με ασφάλεια σε ένα καταπράσινο και ήσυχο περιβάλλον.

Επιπλέον προστέθηκε ένας αυτόνομος φωτοβολταϊκός στύλος φόρτισης συσκευών, που επιτρέπει σε όλους να απολαύσουν τον περίπατό τους στο πάρκο με…γεμάτες μπαταρίες, δεδομένου ότι η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης για τη νέα γενιά λόγω της πληθώρας καταστημάτων εστίασης που υπάρχουν σε κοντινή απόσταση.

Σε αυτό το νέο πάρκο που γεννήθηκε με τη συμβολή της αγαπημένης μπύρας FIX, πολίτες θα συναντηθούν, θα δώσουν ραντεβού, θα καθίσουν στο πρωτότυπο ελικοειδές παγκάκι που βρίσκεται στον χώρο, θα ανταλλάξουν «καλημέρες», θα ερωτευτούν, θα κάνουν σχέδια, θα αγαπήσουν. Μια γειτονιά απέκτησε ξανά το σημείο αναφοράς της και οι παρέες είναι έτοιμες να γράψουν ιστορία!