Καύσωνας πλήττει το Ηνωμένο Βασίλειο με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν θερμοκρασίες ρεκόρ από Δευτέρα.

«Πιο ζεστό από το Δελχί και την έρημο Σαχάρα», αναμένεται να είναι τη Δευτέρα το Λονδίνο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους που προειδοποιούν ότι ο υδράργυρος θα μπορούσε να φτάσει τους 41 βαθμούς Κελσίου – διπλάσιο από τον καλοκαιρινό μέσο όρο του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα της Daily Mail.

Ανοιχτά τα σχολεία

Το Σάββατο συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να συζητήσει τις επιπτώσεις του καύσωνα στη δημόσια υγεία μετά την κύρηξη εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ωστόσο αποφάσισε να μην κλείσουν τα σχολεία.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα οι μετεωρολόγοι έδωσαν 80% πιθανότητα ο υδράργυρος να ξεπεράσει το ρεκόρ του Ηνωμένου Βασιλείου στους 38,7 βαθμούς Κελσίου, που σημειώθηκε στο Κέιμπριτζ το 2019.

Κίνδυνος για τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων

Σύμφωνα με την Daily Mail υπάρχει φόβος για ενδεχόμενο χιλιάδων νεκρών λόγω του καύσωνα, με την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να κατηγορείται ότι δεν έλαβε υπόψη σοβαρά τις σχετικές προειδοποιήσεις.

Ο Τζόνσον κάνει πάρτι

Και όλα αυτά ενώ ο Τζόνσον βρίσκεται για Σαββατοκύριακο στο εξοχικό του στο Τσέκερς κάνοντας πάρτι για φίλους πριν αποχωρήσει από το γραφείο του τον Σεπτέμβριο, πυροδοτώντας αντιδράσεις.

Συμβουλές «κοινής λογικής»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντόμινικ Ράαμπ αρκέστηκε να δώσει συμβουλές «κοινής λογικής», όπως «μείνετε ενυδατωμένοι και με αντηλιακή προστασία», σε συνέντευξη που επίσης προκάλεσε οργή, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να κλείσουν τα σχολεία τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Δεν είμαστε προετοιμασμένοι

«Απλώς δεν είμαστε προετοιμασμένοι για τέτοιου είδους ζέστη σε αυτή τη χώρα», απάντησε εκ μέρους των υγειονομικών της χώρας, η διευθύνουσα σύμβουλος του College of Paramedics Tracy Nicholls.

Ανεπίσημα διάφοροι υπουργοί προειδοποιούν ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, «ειδικά τα τρένα» και καλούν  το κοινό να αποφύγει τις μετακινήσεις και να προτιμήσει την τηλεργασία.

Οι υπηρεσίες ασθενοφόρων βρίσκονται σε κατάσταση κρίσης και ορισμένα σχολεία στη νότια Αγγλία έχουν ήδη πει ότι θα παραμείνουν κλειστά.

Κόκκινη προειδοποίηση

Το Met Office, η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας, εξέδωσε «κόκκινη» προειδοποίηση για υπερβολική ζέστη, προειδοποιώντας ότι υπάρχει «κίνδυνος» και αποδίδοντας τον καύσωνα στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

Αλουμινόχαρτο στη γέφυρα

Μια από τις παλαιότερες κρεμαστές γέφυρες στον κόσμο, η γέφυρα Hammersmith έχει τυλιχθεί σε γιγάντια κομμάτια αλουμινόχαρτου για να μην υπερθερμανθεί, ώστε να μείνει ανοιχτή για τους Λονδρέζους.

Ο καύσωνας στη Γαλλία αναμένεται να κορυφωθεί τη Δευτέρα, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η Δυτική Ευρώπη συνεχίζει να καταγράφει θερμοκρασίες ρεκόρ με πυρκαγιές στη δυτική Γαλλία και την Ισπανία.

Στην Ισπανία, οι υπουργοί Υγείας λένε ότι οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες των 45 C έχουν οδηγήσει σε 360 θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη.