Χωρίς συμφωνία ολοκληρώνεται η σύνοδος των υπουργών Οικονομίας των χωρών που απαρτίζουν την G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, με την επισιτιστική ασφάλεια και τον πληθωρισμό να αποτελούν τα κορυφαία θέματα στην ατζέντα της συνάντησης.

Οι υπουργοί Οικονομικών που παραβρέθηκαν στο Μπαλί «καταδίκασαν έντονα» τον πόλεμο στην Ουκρανία και εξέφρασαν ανησυχία για μια «ανησυχητική αύξηση της επισιτιστικής και ενεργειακής ανασφάλειας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή η οικοδέσποινα της συνάντησης Ινδονησία.

Ωστόσο οι παρόντες υπουργοί της G20 δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία σε πολλά θέματα και έτσι δεν εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση. Να σημειωθεί πάντως ότι και η προηγούμενη συνάντηση των οικονομικών ηγετών της G20 στην Ουάσιγκτον τον Απρίλιο έληξε επίσης χωρίς την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.

Καταπολέμηση επισιτιστικής ανασφάλειας και υψηλών τιμών

Αντίθετα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Τράπεζα της Ινδονησίας την Κυριακή, συνοψίζονται τα κύρια σημεία συζήτησης αρκετών γύρων συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν ιδιωτικά. Συγκεκριμένα, οι επικεφαλής των οικονομικών και οι ηγέτες των κεντρικών τραπεζών της ομάδας G20 δεσμεύτηκαν να καταπολεμήσουν την επισιτιστική ανασφάλεια και τις υψηλές τιμές που συνεχίζουν να επηρεάζουν «δυσανάλογα» τις ευάλωτες χώρες.

«Πολλά μέλη συμφώνησαν ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας έχει επιβραδυνθεί και αντιμετωπίζει μεγάλη οπισθοδρόμηση ως αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος καταδικάστηκε έντονα, και παράλληλα ζήτησαν να τερματιστεί ο πόλεμος», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Ινδονησίας.

Επιδείνωση κατάστασης

«Τα μέλη σημείωσαν ότι οι υπάρχουσες προκλήσεις έχουν επιδεινωθεί, συμπεριλαμβανομένων των αναντιστοιχιών προσφοράς-ζήτησης, των διαταραχών στον εφοδιασμού και της αύξησης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και της ενέργειας, που ενίσχυσαν τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις και συνέβαλαν στον αυξανόμενο κίνδυνο επισιτιστικής ανασφάλειας».

«Πολλά μέλη σημείωσαν τη σημασία της συνεχιζόμενης δράσης για την κλιματική αλλαγή, καθώς και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους», πρόσθεσε η τράπεζα.

Όλα τα μέλη τα οποία ήταν παρόντα στη συνάντηση — μαζί και οι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Ουκρανίας — δεσμεύτηκαν να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία πολιτικής για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης. Ωστόσο, δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι αναλήφθηκαν δεσμεύσεις για την αποφυγή μελλοντικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας που αφορούν τρόφιμα και βασικές προμήθειες.

Διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα

Οι διαταραχές που προκλήθηκαν στις εφοδιαστικές αλυσίδες κατά τη διάρκεια της πανδημίας – που τώρα επιδεινώθηκε από την πολεμική κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας – δεν έχουν επιλυθεί και επιπλέον προκαλούν σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις στην παράδοση τροφίμων, λιπασμάτων και καυσίμων σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων χωρών στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

«Πολλά μέλη είναι έτοιμα να αναλάβουν άμεσες συλλογικές ενέργειες για την επισιτιστική ασφάλεια, μεταξύ άλλων συνεργαζόμενοι με άλλες πρωτοβουλίες», σύμφωνα με την Τράπεζα της Ινδονησίας.

Σε γενικές γραμμές, όλες οι κεντρικές τράπεζες της G20 συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και να δρομολγήσουν νομισματικές πολιτικές που θα περιόριζαν την άνοδο των τιμών.

Από την κλιματική αλλαγή στα ψηφιακά νομίσματα

Οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών και οι υπουργοί Οικονομικών επιβεβαίωσαν επίσης τη δέσμευσή τους να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία Covid-19.

«Χαιρετίζουμε τη σύσταση ενός Ενδιάμεσου Χρηματοπιστωτικού Ταμείου (FIF) για την Πρόληψη, την Ετοιμότητα και την Αντιμετώπιση της Πανδημίας, όπως αναπτύχθηκε από την Κοινή Ομάδα Χρηματοοικονομικών και Υγείας της G20 και φιλοξενείται από την Παγκόσμια Τράπεζα», ανέφερε η ανακοίνωση της Ινδονησίας.

Το FIF — χρηματοδοτούμενο εθελοντικά από τα μέλη — θα εξασφαλίσει επαρκή, διαρκή και καλύτερα συντονισμένη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στο πλαίσιο της συνόδου, συζητήθηκε και το μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και τα μέλη συμφώνησαν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την COP26 με στόχο την επίτευξη της ουδετερότητας του άνθρακα και των καθαρών μηδενικών στόχων.

Η G20 υποσχέθηκε να καταργήσει σταδιακά και να εξορθολογίσει, μεσοπρόθεσμα, «αναποτελεσματικές επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων που ενθαρρύνουν την άσκοπη κατανάλωση».