Τόσο το φορτίο και η διαδρομή που εκτελούσε το αεροσκάφος Antonov, όσο και οι συγκεχυμένες πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με το συμβάν, δημιουργούν τουλάχιστον ανησυχία και εύλογα ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν, σχολίασε το ΚΚΕ για την συντριβή του αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα.

Σημείωσε, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως «όλα τα παραπάνω εξελίσσονται σε ένα διεθνές σκηνικό πολέμου, που συνοδεύεται από μια τεραστίων διαστάσεων μεταφορά – με διάφορους τρόπους και διαδικασίες – επικίνδυνων οπλικών συστημάτων».

«Απαιτείται υπεύθυνη και πλήρης ενημέρωση»

Το ΚΚΕ τονίζει, καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του, πως το λιγότερο που απαιτείται να γίνει είναι «η κυβέρνηση να ενημερώσει υπεύθυνα για όλα αυτά τα ζητήματα τον ελληνικό λαό και να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής».

Να σημειωθεί ότι την ίδια αγωνία είχε εκφράσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι είναι πρόσφατη η ανακοίνωση της Ιντερπόλ, «που προειδοποιεί για τον κίνδυνο μέρος ακόμη και βαρέος οπλισμού, που αποστέλλεται στην Ουκρανία, να καταλήξει στη μαύρη αγορά».

Η ενημέρωση για το φορτίο

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) ενημερώθηκε επίσημα από την σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir, η οποία ήταν ο εντολέας της μεταφοράς του συγκεκριμένου φορτίου, με τα πυρομαχικά 11,5 τόνων, με το μοιραίο Antonov.

Σύμφωνα με την εν λόγω ενημέρωση, το Antonov μετέφερε:

  • Εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62.
  • Εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62.
  • Φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.