«Η απόφαση του πρωθυπουργού εδράζεται τόσο σε λόγους θεσμικής τάξης όσο και πολιτικής σταθερότητας, σε μια Ευρώπη που γνωρίζει και θα γνωρίσει πρωτοδοκίμαστους κλυδωνισμούς, όσο διαρκούν οι επάλληλες διεθνείς κρίσεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής», αναφερόμενος στη δήλωση του πρωθυπουργού για εξάντληση της τετραετίας, απαντώντας στα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Και προσέθεσε πως η απλή αναλογική, «κατά τα ειωθότα, θα αφήσει τη χώρα για ικανό χρονικό διάστημα με υπηρεσιακή κυβέρνηση», την ώρα που ο πολιτικός και ιστορικός χρόνος «στην εποχή που ζούμε, είναι απόλυτα συμπιεσμένος και κάθε αδράνεια μπορεί να αποβεί μοιραία, ειδικά σε μια δύσκολη περίοδο εξωγενών προκλήσεων, όπως αυτή που διανύουμε».

Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να βυθιστεί σε πολιτική κρίση την πιο κρίσιμη ώρα, όπως δυστυχώς συμβαίνει εσχάτως σε αρκετές παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις», σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Η στήριξη για την ενέργεια θα συνεχιστεί»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, για την ενεργειακή κρίση, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μια δυναμική διαδικασία αναζήτησης λύσεων και «η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις», ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη «ότι τελικά θα έχει σύντομα στη διάθεσή της πρόσθετα εργαλεία και μέσα για το χειμώνα που έρχεται.

«Η στήριξη θα συνεχιστεί, όσο διαρκούν τα προβλήματα», προσέθεσε ο κ. Οικονόμου.

«Δυσκίνητες οι κυβερνητικές συνεργασίες»

Όσο για τις κυβερνητικές συνεργασίες, καθώς οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι «σπανιότατα ευδοκιμούν και είναι δυσκίνητες».

«Σήμερα, εν μέσω ενός παγκόσμιου τυφώνα κρίσεων, δεν είναι καιρός για δισταγμούς, κωλυσιεργίες και μικροκομματικές στρατηγικές», όπως είπε.

Και υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία, «με απόλυτη υπευθυνότητα και ιστορική συναίσθηση, διεκδικεί καθαρή εντολή αυτοδυναμίας, ώστε οι πολίτες να νιώθουν την απαιτούμενη σιγουριά για να προχωρήσουν τη ζωή τους, όπως αυτοί θέλουν».

Η κυβέρνηση, κατέληξε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «πρέπει να είναι αποτελεσματική και όχι έρμαιο τακτικισμών και στρατηγικών, που υποτάσσουν το εθνικό συμφέρον στο κομματικό».