Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν πυροσβέστες και εθελοντές στο πύρινο μέτωπο της φωτιάς στο δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο. Η φωτιά που ξεκίνησε χθες νωρίς το μεσημέρι έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα αγροτολιβαδικής γης, ελαιώνες, μελίσσια και βοσκοτόπια.

Αυτή την ώρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο φωτιάς, όμως οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος σύμφωνα με το συντονιστικό της Π.Υ να δημιουργηθεί σε οποιοδήποτε σημείο κάποιο μεγάλο μέτωπο.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν

Στην περιοχή της Ορνέ δρουν 33 οχήματα της Πυροσβεστικής με 120 πυροσβέστες ενώ στο Ροδάκινο δρουν 7 οχήματα της Π.Υ με 22 πυροσβέστες. Συνεχείς ρίψεις από αέρος πραγματοποιούν 4 εναέρια μέσα ενώ οι εθελοντές και μέσα από τους ΟΤΑ έχουν βοηθήσει πολύ στο έργο της κατάσβεσης.

Μεγάλη καταστροφή

Στο μεταξύ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Σπηλίου – Αγίας Γαλήνης που είχε διακοπεί από χθες το βράδυ στις 22.00 λόγω της πυρκαγιάς. Παράλληλα η ισχύς των ανέμων έχει πέσει και η αποπνικτική ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί χθες λόγω των καπνών έχει κατά πολύ βελτιωθεί.

Η καταστροφή από τις φλόγες Ξεκινάει Από Κρύα Βρύση, Ορνέ, Μέλαμπες, Σαχτούρια και έφτασε μέχρι τις πρώτες κατοικίες παραθεριστικές της Αγίας Γαλήνης. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή πρόκειται για μία καταστροφή η οποία θα καθυστερήσει την ανάταξη δυνάμεων στους αγρότες και κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής.

«Η καταστροφή είναι βιβλική», λέει ο δήμαρχος

Μιλώντας σε ραδιόφωνο της Αθήνας, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, ανέφερε ότι η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη όλο το βράδυ λόγω των ισχυρών ανέμων, κυρίως προς την Κρύα Βρύση, ωστόσο, έκανε λόγο για καλύτερη εικόνα της πυρκαγιάς.

«Ευτυχώς τώρα βλέπουμε ότι η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο… ελπίζουμε να τεθεί υπό έλεγχο το μέτωπο ανατολικά της Ορνέ. Αλλά η καταστροφή είναι βιβλική» είπε ο κ. Ταταράκης, προσθέτοντας ότι η ένταση των ανέμων έχει πέσει, ωστόσο υπάρχουν ακόμη μεγάλες ριπές. «Καταφέραμε να ανακόψουμε ένα κομμάτι προς Αγία Γαλήνη, όπου και εκκενώθηκε το χωριό», είπε.

Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν χθες στην περιοχή, η ένταση των οποίων ξεπερνούσε τα εννιά μποφόρ και οι διαρκείς μεταβολές του αέρα, είχαν ως αποτέλεσμα η φωτιά να αλλάζει διαρκώς κατεύθυνση και να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.