Φαίνεται ότι μόνο ο ήπιος καιρός για τον επόμενο χρόνο -ούτε πολύ κρύο, ούτε πολλή ζέστη- μπορεί να γλιτώσει την Ευρώπη από μια μεγάλη ενεργειακή κρίση, γράφει το Bloomberg.

Για το καλοκαίρι, το κλειδί για την ενεργειακή επάρκεια βρίσκεται στη στάθμη των ποταμών. Στη Γαλλία, η χαμηλή στάθμη του ποταμού Μεύση μπορεί να οδηγήσει σε περικοπές της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της χώρας. Η εγκατάσταση χρησιμοποιεί νερό από το ποτάμι για την ψύξη των αντιδραστήρων.

Στη Γερμανία, το κλειδί είναι ο Ρήνος. Μέρος του ενεργειακού σχεδίου της χώρας είναι να επανενεργοποιήσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση γαιάνθρακα. Τα καύσιμα γι’ αυτές τις εγκαταστάσεις μεταφέρονται σε φορτηγίδες μέσω του ποταμού.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέχρι τον Ιούνιο

Αυτή τη στιγμή, η στάθμη του ποταμού είναι πολύ χαμηλή για την εποχή, μόλις 117 εκατοστά στην πόλη Kάουμπ, πολύ κάτω από το όριο συναγερμού που ορίζεται στα 150 εκατοστά. Η κυκλοφορία περιορίζεται σοβαρά στα 80 εκατοστά και γίνεται αδύνατη στα 40 εκατοστά.

Τον χειμώνα ο καιρός θα έχει προφανώς και πάλι καίρια σημασία. Αυτή τη στιγμή, τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα χαρακτηρίζονταν μάλλον μέτρια για την εποχή.

Το πρόβλημα, που έκανε τη Γερμανία να ενεργοποιήσει τη δεύτερη φάση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, είναι η ακραία αβεβαιότητα σχετικά με τον μελλοντικό εφοδιασμό. Εάν η Ευρώπη έχει σχετικά ήπιο χειμώνα, όπως είχε φέτος, το 2018 και το 2019, τα προβλήματα μπορεί να είναι διαχειρίσιμα. Ωστόσο, μια πιο περίοδος ισχυρού ψύχους, όπως το 2017 και το 2020, θα σήμαινε καταστροφή.

Άρα, όσοι επενδύουν στην  ευρωπαϊκή ενέργεια καλό είναι να έχουν στραμμένα τα μάτια τους στα δελτία καιρού. Πολλή ζέστη και ξηρασία το καλοκαίρι ή πολύ κρύο τον χειμώνα θα μπορούσαν να φέρουν την καταστροφή, καταλήγει το Bloomberg.