Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση με τα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ρέθυμνο.

Πλέον οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμα μέτωπο, πέρα από αυτό στο δήμο Αγίου Βασιλείου, μεταξύ Κρύας Βρύσης και Ορνέ.

Το μεσημέρι εκδηλώθηκε νέο μέτωπο στην περιοχή του Κόρακα στο Ροδάκινο του Αγίου Βασιλείου, με τους πυροσβέστες να έχουν δύσκολο έργο, λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Προληπτική εκκένωση

Στην Ορνέ νωρίτερα δόθηκε εντολή για μερική εκκένωση του οικισμού, ωστόσο όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν απειλούνται οι κατοικημένες περιοχές.

«Η φωτιά έφτασε έξω από το χωριό κι έτσι πήραμε την απόφαση της εκκένωσης της περιοχής. Αυτή τη στιγμή τα εναέρια μέσα έχουν φτάσει και επιχειρούν κι αυτό σίγουρα θα βελτιώσει κατά πολύ την εικόνα της φωτιάς», ανέφερε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης.

Επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο επιχειρούν 58 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 16 οχήματα και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Παράλληλα, στην μάχη με τις φλόγες συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες Ο.Τ.Α.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη το Σάββατο

Με ανακοίνωσή της, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης ενημέρωσε ότι σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για αύριο Σάββατο 16 Ιουλίου 2022 η κατηγορία Κινδύνου Πυρκαγιάς για το σύνολο της Κρήτης, είναι στο 4 δηλαδή πολύ υψηλός.

Όπως αναφέρει, όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας που προβλέπεται στο σχεδιασμό μας για την λήψη επιπλέον μέτρων, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Μάλιστα στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται προς τους πολίτες η απαγόρευση καπνίσματος σε κυψέλες μελισσών, απαγόρευση εκτέλεσης θερμών εργασιών και την απαγόρευση χρήσης ψησταριών και οποιασδήποτε χρήσης πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, όπως και η προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης, όπως έχουν ορισθεί με σχετικές αποφάσεις.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές που αποφασίστηκε η εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης.