Στους παράγοντες οι οποίοι ευθύνονται για την σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε υψηλά επίπεδα αλλά και στα οφέλη της 4ης δόσης εμβολίου, αναφέρθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε πως για αρκετό καιρό θα ακόμα θα καταγράφονται πολλά κρούσματα παραθέτοντας τρεις λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό:

  • Η άρση όλων των μέτρων σε όλη την Ευρώπη, η οποία  έγινε για να ξαναλειτουργήσει ξανά φυσιολογικά η κοινωνία
  • Ταυτόχρονη επικράτηση των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 -5 που όπως είπε δεν περίμενε να επικρατήσουν τόσο γρήγορα
  • Έχει περάσει αρκετός καιρό από την 3η δόση και όσο περνάνε οι μήνες από την εμβολιαστική κάλυψη τόσο αυτή μειώνεται

Τι είπε για την τέταρτη δόση

Σχετικά με τα οφέλη της τέταρτη δόσης τόνισε, ότι με βάση τις μικρές μελέτες που υπάρχουν, προστατεύει τους νέους στο 50% να παρουσιάσουν κάποιο σύμπτωμα.

Ενώ ανέφερε πως είναι επιστημονικά δεδομένο ότι στους άνω από 50 όσοι έχουν εμβολιαστεί με τις 4 δόσεις αντιμετωπίζουν 4 φορές λίγοτερο κίνδυνο να πεθάνουν, σε σύγκριση με αυτούς που έχουν εμβολιαστεί με 4 δόσεις. «Πρέπει το μήνυμα να είναι σταθερό», σχολίασε ο καθηγητής για την 4η δόση. «Δεν έχουμε άλλα εργαλεία πέρα από μάσκες, εμβόλια και τα χάπια», πρόσθεσε.

Τέλος αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων εξήγησε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας καθώς ο μέσος άνθρωπος δεν κινδυνεύει από τη συγκεκριμένη νόσο.