Ο Ρίσι Σουνάκ ήρθε πρώτος και στο δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης, εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών, για την ανάδειξη του νέου αρχηγού των Τόρις και, κατά συνέπεια – εάν βέβαια δεν γίνουν πρόωρες εκλογές – του πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Συγκέντρωσε 101 ψήφους. Το φαβορί των γραφείων στοιχημάτων και πρώην υπουργός Οικονομικών κατάφερε να αυξήσει τη δύναμή του και πλέον έχει ανεβάσει σημαντικά τις πιθανότητές του να είναι ένας από τους δύο τελικούς διεκδικητές της ηγεσίας των Συντηρητικών.

Δεύτερη ήρθε το φαβορί των δημοσκοπήσεων, πρώην υπουργός Άμυνας και νυν υφυπουργός Εμπορικής Πολιτικής, Πένυ Μόρντοντ, με 83 ψήφους, αυξάνοντας και αυτή τις πιθανότητές της να περάσει στη δεύτερη φάση της εκλογικής διαδικασίας.

Τρίτη κατέληξε η αγαπημένη της δεξιάς πτέρυγας των Συντηρητικών,  η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, με 64 ψήφους.

Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η νεαρή – και όχι πολύ γνωστή στο ευρύ κοινό – υφυπουργός Τοπικής Διακυβέρνησης, Πίστεως και Κοινοτήτων, Κέμι Μπέιντενοκ, με 49 ψήφους.

Και στην πέμπτη θέση αναδείχθηκε ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, Τομ Τούγκενχατ, με 32 ψήφους.

Συνεχίζονται οι ψηφοφορίες – Μέχρι 21/7 θα έχουν μείνει δύο «μονομάχοι»

Την Δευτέρα, θα συνεχιστεί η εκλογική διαδικασία εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών.

Κάθε βουλευτής από τους 358 του κόμματος, για μια ακόμη φορά, με μυστική ψηφοφορία, θα έχει δικαίωμα να ψηφίσει έναν υποψήφιο. Όποιος από αυτούς έρθει τελευταίος, φεύγει από την κούρσα διαδοχής.

Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί όσες φορές χρειαστεί ώστε, το αργότερο μέχρι τις 21 Ιουλίου, οπότε κλείνει το κοινοβούλιο για τις καλοκαιρινές διακοπές, να έχουν απομείνει μόνο δύο υποψήφιοι.

Αυτοί θα ξεκινήσουν άμεσα την προεκλογική τους εκστρατεία, απευθυνόμενοι στα περίπου 160.000 μέλη των Τόρις, τα οποία με επιστολική ψήφο θα επιλέξουν τον επόμενο αρχηγό των Συντηρητικών, που θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Ο νικητής θα ανακοινωθεί με το άνοιγμα της Βουλής μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, στις 5 Σεπτεμβρίου.