Αίτημα ονοματικής ψηφοφορίας, τόσο επί της αρχής του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστημία όσο και επί του άρθρου 296 για τα πανεπιστημιακά δάση, κατέθεσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Την ίδια ώρα αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή κατά την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια προανήγγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας πριν από λίγο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα συνέδεσε την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ και με τις δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου για το Πολυτεχνείο που προκάλεσαν σάλο αντιδράσεων.

«Δεν μπορούμε να σας νομιμοποιήσουμε σήμερα δεν θα είμαστε εδώ όταν θα ψηφίζετε αυτό το έκτρωμα για τη δημόσια εκπαίδευση. Θα σας αφήσουμε μόνους σας με τους υβριστές της Δημοκρατίας» τόνισε χαρακτηριστικά στο τέλος της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας αφού δεσμεύτηκε ότι το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κας Κεραμέως θα μείνει στα χαρτιά, τόνισε:

«Δεν μπορούμε να σας νομιμοποιήσουμε σήμερα. Δεν θα είμαστε εδώ όταν εσείς θα ψηφίζετε αυτό το έκτρωμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα σας αφήσουμε μόνους σας με τους υβριστές του δημόσιου πανεπιστημίου, με τους υβριστές της Δημοκρατίας. Γιατί όποιος υβρίζει το πανεπιστήμιο, όποιος αναθεωρεί τη σύγχρονη ιστορία του τόπου, είναι και υβριστής της Δημοκρατίας. Εμείς θέλουμε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο χωρίς ταξικούς φραγμούς γιατί ονειρευόμαστε μία ανοιχτή κοινωνία. Και θα το πετύχουμε.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποβάλει τον Άγγελο Συρίγο από την ΚΟ της ΝΔ, τονίζοντας ότι «αυτή είναι η μετάλλαξη της ΝΔ του Μητσοτάκη προς τα άκρα δεξιά».

«Μένω έκπληκτος για αυτή την παρέμβασή σας, την αναθεώρηση της ιστορίας μας. Ήταν γραπτό, όχι εν τη ρύμη του λόγου. Προαποφασισμένη και μελετημένη ομιλία. Βουλευτής της ΝΔ είστε όχι του ΛΑΟΣ, ούτε της Χρυσής Αυγής» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και συμπλήρωσε:

«Είπατε δεν υπήρξε αντίσταση στην χούντα παρά μεμονωμένα περιστατικά. Είναι πρωτοφανής ιστορικός αναθεωρητισμός. Είπατε μύθο της μεταπολίτευσης το Πολυτεχνείο. Ρόλο πυθίας ο Θεοχάρης. Είναι αυτή η επίσημη θέση της ΝΔ; Του κόμματος του Κ. Καραμανλή; Σας εκφράζουν ως ΝΔ και κυβέρνηση όσα είπε ο Συρίγος για να επανεκλεγεί βουλευτής από το ακροδεξιό ακροατήριο ή συνολική γραμμή Μητσοτάκη που μας είπε ότι δεν αναγνωρίζει την έννοια λαός γιατί έχει ερωτευθεί το αρκτικόλεξο ΛΑΟΣ».

«Να ανακαλέσει ο Συρίγος και ο αρχηγός σας να πάρει θέση. Ή να αποβάλλει τον Συρίγο από την Κ.Ο. ή να παραιτηθεί ο ίδιος. Αυτή είναι η μετάλλαξη της ΝΔ του Μητσοτάκη προς τα άκρα δεξιά. Δεν θα γίνει και η μετάλλαξη της ίδιας της δημοκρατίας. Δεν θα γίνει μετάλλαξη του δημοσίου πανεπιστημίου στον τόπο μας» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ντροπή είναι λίγη

Οργισμένη ήταν και η τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη. «Το να σας πω δεν ντρέπεστε είναι λίγο! Τα είπατε όλα συνειδητά! Και επειδή είστε καθηγητής πανεπιστήμιου να διαβάζετε ιστορία καλύτερα. Η αντίσταση στη χούντα άρχισε αμέσως σε πολύ δύσκολες συνθήκες και πήρε πολλές μορφές και δεν ήταν μια στιγμή το Πολυτεχνείο αλλά αποτέλεσμα μιας διαδικασίας. Δεν τα διαβάσατε αυτά ποτέ; Έστω από εφημερίδες; Δεν τα ξέρετε; Δεν ξέρετε για αγρότες και οικοδόμους; Για τον Παναγούλη;

Δεν έχετε διαβάσει τους αγώνες που ξεδιπλώθηκαν σε τέτοιες συνθήκες; Τι νόημα έχει η παρέμβαση αυτή; Τι θέλετε να πείτε; Αν νομίζετε εσείς με αυτά τα ανιστόρητα που λέτε θα βάλετε φρένο στους αναγκαίους φοιτητικούς αγώνες είστε βαθιά νυχτωμένοι».