Ακόμα και με την ισχύ της απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, η Βρετανία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα κενά στους κανόνες των κυρώσεων που θα της επιτρέπουν να αγοράζει καύσιμα από τη Μόσχα, αναφέρει η express.co.uk (εικόνα, επάνω, από το Reuters/Dado Ruvic).

Πέντε αποστολές καυσίμων

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αγοράσει ντίζελ αξίας 800 εκατομμυρίων λιρών από τη Ρωσία από τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων χρηματοπιστωτικών αγορών και υποδομών Refinitiv.

Τα βρετανικά λιμάνια δέχτηκαν πέντε αποστολές καυσίμων τον Απρίλιο, τέσσερις τον Μάιο και μία τον περασμένο μήνα. Εκτός από τα διυλισμένα καύσιμα, μπορεί να εισαχθεί ακόμη και ρωσικό αργό πετρέλαιο, αναφέρει το άρθρο της βρετανικής ιστοσελίδας.

Αφού ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «θα τερματίσει κάθε εξάρτηση από τον ρωσικό άνθρακα και το πετρέλαιο» μέχρι το τέλος του έτους.


Η πορεία του αγωγού Caspian Pipeline (CPC) προς το ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ, στη Μαύρη Θάλασσα (χάρτηςTransneft)

Ωστόσο, οι αυτοκινητιστές στη Βρετανία ενδέχεται να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν καύσιμα που προέρχονται από τη Ρωσία, λόγω των κενών στις κυρώσεις τα οποία θα μπορούσαν να γεμίσουν τις τσέπες των ρωσικών εταιρειών.

Εγείρονται ανησυχίες

Αυτό το γεγονός εγείρει ανησυχίες ότι ακόμη και μετά την επιβολή απαγόρευσης από το Ηνωμένο Βασίλειο στο ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του 2022, το Κρεμλίνο θα μπορούσε να συνεχίσει να κερδίζει από την αγορά διυλισμένων ρωσικών καυσίμων από τη Βρετανία μέσω τρίτων χωρών.

Η Βρετανία δεν εισάγει πολλά καύσιμα απευθείας από τη Μόσχα, η έλλειψη εγχώριας ικανότητας διύλισης έχει ως αποτέλεσμα οι εισαγωγές ρωσικών καυσίμων να αντιπροσωπεύουν το 20% του ντίζελ που χρησιμοποιείται στη χώρα κάθε χρόνο.

Παρόλο που οι δυτικές χώρες άρχισαν να καταργούν σταδιακά τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας από την αρχή του πολέμου, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ινδίας από τη Μόσχα έχουν εκτοξευθεί, με αξιωματούχους στη χώρα να ενθαρρύνουν τα διυλιστήρια να αγοράζουν όσο το δυνατόν περισσότερο πετρέλαιο με έκπτωση.

Από τότε, αυτά τα διυλιστήρια πετρελαίου έχουν στείλει ντίζελ στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την πιο πρόσφατη αποστολή να φτάνει τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Εκτός από τα διυλισμένα καύσιμα, ακόμη και το ρωσικό αργό πετρέλαιο θα μπορούσε να εισαχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού αναμειχθεί με προμήθειες πετρελαίου από άλλες πηγές.

Το αναμειγνύουν

Εμπειρογνώμονες όπως ο Χαβιέ Μπλας από το Bloomberg έχουν προειδοποιήσει ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να προμηθεύσουν τη Βρετανία με ρωσικό πετρέλαιο, αναμειγνύοντάς το με 51 τοις εκατό από άλλες πηγές προτού φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Τερματικός σταθμός ρωσικού πετρελαίου στο λιμάνι Νοβοροσίσκ της Μαύρης Θάλασσας

Σύμφωνα με ένα παράδειγμα που δίνουν οι Times, το πετρέλαιο που παραδίδεται από την κοινοπραξία αγωγών Caspian Pipeline (CPC), η οποία ανήκει εν μέρει στον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό ExxonMobil, προέρχεται κυρίως από το Καζακστάν.

Ωστόσο, ο αγωγός αντλεί πετρέλαιο που παραδίδεται από τη ρωσική ενεργειακή εταιρεία Stavropolneftegaz καθώς τα δεδομένα σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών αποκάλυψαν συχνές αποστολές από τα κοιτάσματα πετρελαίου της εταιρείας σε ένα αντλιοστάσιο στο Kropotkin της νότιας Ρωσίας, όπου αναμιγνύεται με πετρέλαιο Καζακστάν στον αγωγό CPC καθώς αυτό ρέει μέσω Ρωσίας.

Αυτό το ανάμεικτο πετρέλαιο παραδίδεται στη συνέχεια στο λιμάνι Νοβοροσίσκ της Μαύρης Θάλασσας, απ’ όπου εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια τον μήνα μεταφέρονται στο διυλιστήριο Fawley της Exxon στο Χάμσαϊρ.

Αναμένονται 4,5 εκατομμύρια βαρέλια

Στη συνέχεια, διυλίζεται σε ντίζελ και άλλα προϊόντα που θα πωληθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τους Times, με 4,5 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού πετρελαίου να εκτιμάται ότι θα φθάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω αυτής της διαδρομής μέχρι το τέλος του έτους.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε στους Times: «Παραμένουμε απόλυτα σίγουροι για τις προμήθειες ντίζελ, παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη μειώσει σημαντικά τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου.

»Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σημαντικός παραγωγός τόσο αργού πετρελαίου όσο και προϊόντων πετρελαίου και διατηρεί αποθέματα για την απίθανη περίπτωση μεγάλης διακοπής του εφοδιασμού».