Η τουρκική προκλητικότητα, η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, αλλά και οι επαφές του στα Δυτικά Βαλκανία, βρέθηκαν στην ατζέντα της ενημέρωσης της διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Στην ατζέντα τέθηκαν το σύνολο των εξελίξεων στο διπλωματικό πεδίο.

«Οι καιροί είναι δύσκολοι, οι προκλήσεις είναι διαρκείς» σημείωσε ο Δένδιας, ο οποίος ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησης του βουλευτές για το ρόλο που διαδραματίζουν και οι ίδιοι «υποστηρίζοντας και προωθώντας τις εθνικές μας θέσεις, αντικρούοντας τη διαρκή προσπάθεια για σπίλωση της εικόνας της πατρίδας μας».

Διαβάστε επίσης: Νίκος Δένδιας: Απαραίτητο να ευθυγραμμιστούμε πίσω από το Διεθνές Δίκαιο, ενάντια στον αναθεωρητισμό

Ευχαριστίες στους βουλευτές

«Υπερασπίζετε τις θέσεις μας στα διάφορα κοινοβουλευτικά φόρα, στην Κοινοβουλευτική Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στον ΟΑΣΕ και η συνεισφορά σας είναι καθοριστικής σημασίας, για αυτό σας παρακαλώ θερμά να συνεχίσετε το έργο σας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Η τουρκική προκλητικότητα στο επίκεντρο

«Σήμερα ο σκοπός μου είναι να σας ενημερώσω για τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει στην ευρύτερη περιοχή και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», είπε τονίζοντας ότι «η επικαιρότητα μας αναγκάζει, στην περιοχή μας,  κατ’ αρχήν, να επικεντρωθούμε στην τουρκική προκλητικότητα, η οποία κάθε μέρα λαμβάνει νέες διαστάσεις».

«Πράγματα τα οποία εδώ και λίγα χρόνια, ίσως και λιγότερα από λίγα χρόνια, θα θεωρούνταν γραφικά ή αδιανόητα, αποτελούν πλέον κομμάτι της ημερήσιας διάταξης της συμπεριφοράς της γείτονος χώρας» τόνισε ο ΥΠΕΞ επισημαίνοντας ότι το τελευταίο παράδειγμα ήταν ο «γνωστός χάρτης αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας επί του μισού Αιγαίου και της Κρήτης».

Η Αθήνα θα επισημαίνει στους συμμάχους της τα απαράδεκτα

Ο υπουργός επανέλαβε ότι η Αθήνα θα επισημαίνει στους συμμάχους της  «τα απαράδεκτα», και τόνισε «θα επισημάνουμε τη συμπεριφορά της γείτονος, το κάνουμε ήδη.  Έχουμε καταστήσει απολύτως ξεκάθαρο ότι η συμπεριφορά αυτή δεν είναι αποδεκτή με κανέναν τρόπο. Αλλά είναι χρήσιμο να το επισημαίνουμε στους εταίρους μας για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις».

Η κατάσταση στην Ουκρανία

Ο Δένδιας αναφέρθηκε και στην κατάσταση στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι την Τρίτη βρέθηκε στην Οδησσό «για δεύτερη φορά μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, τρίτη συνολικά τους τελευταίους μήνες, για να εκφράσω τη στήριξη της Ελλάδας σε μια πόλη που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία μας, με την ελληνική επανάσταση.  Αλλά επίσης μια πόλη, ένα πολύ μεγάλο λιμάνι το οποίο είναι κρίσιμο για την επισιτιστική ασφάλεια της ανθρωπότητας».

Αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με μέλη της ελληνικής κοινότητας τόσο της Οδησσού όσο και με Έλληνες που έφυγαν από τη Μαριούπολη, δεσμευόμενος ότι η Αθήνα «θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την ελληνική κοινότητα στην Ουκρανία» και θα πορεύεται πάντα «με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

Σεβασμός εδαφικής ακεραιότητας

Διεμήνυσε δε για μία ακόμα φορά ότι «ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των κρατών είναι για την Ελλάδα ιερό ευαγγέλιο της εξωτερικής μας πολιτικής και είναι η ατζέντα με την οποία κινούμαστε για την υποψηφιότητά μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Κλείνοντας τη δημόσια τοποθέτηση του ο ΥΠΕΞ τόνισε ότι «το περιβάλλον, το γεωπολιτικό περιβάλλον μεταβάλλεται ραγδαία».