Ενώ εξαπλώνεται στην Ευρώπη ένα κλίμα γενικότερης πολιτικής αστάθειας (που πηγάζει κυρίως από τις αρνητικές συνέπειες στην καθημερινή ζωή των ευρωπαίων πολιτών από τον παρατεινόμενο και χωρίς προοπτική τερματισμού πόλεμο στην Ουκρανία), στην έγκυρη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» δημοσιεύθηκε η πληροφορία ότι ο Πούτιν έχει αντιληφθεί την κατάσταση αυτή και θεωρεί ότι κάποια στιγμή οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν να σταματήσει η συνεχής στρατιωτική ενίσχυση του Ζελένσκι, γεγονός που θα ευνοήσει τα ρωσικά σχέδια επικράτησης. Καθώς μάλιστα όλες οι προβλέψεις αναφέρουν ότι ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος στον ενεργειακό τομέα και δεν αναμένεται να επιτευχθεί άμεσα ένα κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο με στόχο την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα το τέρας του πληθωρισμού θεριεύει και απειλεί και τις πιο εύρωστες οικονομίες όπως της Γερμανίας. Τη θλιβερή αυτή εικόνα έρχεται να συμπληρώσει η μειούμενη πολιτική απήχηση των θεωρούμενων έως τώρα ισχυρών πολιτικών ηγετών και κυρίως του γάλλου προέδρου και του ιταλού πρωθυπουργού.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως είναι γνωστό, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής του παράταξης, γεγονός που τον υποχρεώνει σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την ψήφιση σειράς νομοθετημάτων. Του αφαιρείται έτσι η δυνατότητα να έχει τον απαραίτητο χρόνο να ασχοληθεί με την ευρωπαϊκή πολιτική. Και παράλληλα συντηρεί ένα κλίμα πολιτικής αστάθειας με την απειλή, σε περίπτωση αδιεξόδου, νέων βουλευτικών εκλογών. Για να μη μιλήσουμε για την αποτυχία του στις περίφημες διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν, όπου αποκαλύφθηκε ότι αυτό που ενδιέφερε κυρίως τον ρώσο ηγέτη ήταν να μην τον διακόπτει από την ενασχόλησή του με το χόκεϊ επί πάγου! Ενώ και ο γερμανός καγκελάριος φαίνεται τώρα να είναι πανικόβλητος από τον σκληρό χειμώνα που θα αντιμετωπίσει η χώρα του, έχοντας και αυτός παρατήσει τις σοβαρές ευρωπαϊκές εκκρεμότητες στο πλαίσιο του παραδοσιακού άξονα Γαλλίας – Γερμανίας, που προφανώς πάει περίπατο.

Αλλά και ο «σούπερ Μάριο» της Ιταλίας δεν μπορεί να αποφύγει τους συνεχείς κομματικούς εκβιασμούς του επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων Τζουζέπε Κόντε, όπου σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες επήλθε τελικά κάποιος συμβιβασμός. Γεγονός που αποδεικνύει ότι συνεχίζει να βρίσκεται υπό τη διαρκή αυτή απειλή του απαιτητικού συνεταίρου του. Και άντε μετά να ασχοληθεί με τα ευρύτερα ευρωπαϊκά ζητήματα. Για να μη μιλήσουμε για την Ισπανία, όπου ο μετέωρος Πέδρο Σάντσεθ ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας και τη Σουηδία, όπου η κυβέρνηση εξαρτάται από την ψήφο μιας ανεξάρτητης βουλευτού κουρδικής καταγωγής, ενώ στην Πολωνία και στη Βουλγαρία συνεχίζεται μια παραλυτική κυβερνητική αστάθεια. Οσο για τον περιώνυμο Μπόρις Τζόνσον, να δούμε αν οι εξελίξεις εκεί θα οδηγήσουν τελικά στην επιστροφή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Διότι αυτό είναι που ενδιαφέρει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Και πάντως όχι τον Πούτιν, για τον οποίο η συνέχιση της αποδυνάμωσης της Ευρώπης βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων του.