Σε συνέντευξή του στους Τάιμς ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας αποκάλυψε ότι ο ουκρανικός στρατός εξοπλισμένος με σύγχρονα δυτικά όπλα είναι έτοιμος να ανακαταλάβει τις νότιες περιοχές από τους Ρώσους. Το Κίεβο συγκεντρώνει μαχητική δύναμη ενός εκατομμυρίου στρατιωτών εξοπλισμένη με δυτικά όπλα για να ανακτήσει τη νότια επικράτειά της από τη Ρωσία, αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας της χώρας στους Times.

Ο Oleksii Reznikov είπε ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι έδωσε εντολή στον στρατό της Ουκρανίας να ανακαταλάβει τις κατεχόμενες παράκτιες περιοχές που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας.

«Κατανοούμε ότι, πολιτικά, είναι εντελώς απαραίτητο για τη χώρα μας. Ο πρόεδρος έδωσε εντολή στον ανώτατο στρατιωτικό αρχηγό να καταρτίσει σχέδια» είπε ο Oleksii Reznikov στους Τάιμς, όπως αναμεταδίδει το ertnews.gr.

«Κλειδί» ο εξοπλισμός της Δύσης

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Ουάλας, ήταν το κλειδί για την αλλαγή από τον υπάρχοντα σοβιετικό εξοπλισμό τριακονταετίας που διέθετε η χώρα, στο πρότυπο πυροβολικού 155 χιλιοστών του ΝΑΤΟ, συστήματα πολλαπλών πυραύλων καθοδήγησης και μη επανδρωμένα αεροσκάφη υψηλής τεχνολογίας, όπως είπε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας.

Βρετανοί στρατιώτες εκπαιδεύουν ήδη δύο τάγματα Ουκρανών στρατιωτών στην Αγγλία ως μέρος της δέσμευσης του Μπόρις Τζόνσον να εκπαιδεύει 10.000 στρατιώτες κάθε 120 ημέρες. Το Κίεβο δεν ανησυχεί ότι η επικείμενη αποχώρηση του πρωθυπουργού θα μπορούσε να εκτροχιάσει αυτή τη δέσμευση, είπε ο υπουργός Reznikov.

Μιλώντας για τους Ρώσους ο 36χρονος πρώην δικηγόρος Reznikov είπε:

«Ζουν σε έναν κόσμο διαφορετικών αξιών, πιστεύουν στο δικαίωμα της βίας, όποιος έχει περισσότερη δύναμη έχει δίκιο. Θέλουν να ξαναχτίσουν το τείχος του Βερολίνου. Υπερασπιζόμαστε το ανατολικό τείχος του ευρωπαϊκού πολιτισμού και των δημοκρατικών αξιών».

Αυτό ήταν το επιχείρημα που είχε χρησιμοποιήσει στους εταίρους της Ουκρανίας, όπως είπε ο ίδιος στους Τάιμς, αντηχώντας την έκκληση του Ουίνστον Τσόρτσιλ στους Αμερικανούς για στρατιωτική βοήθεια πριν εισέλθουν στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. «Δώστε μας τα εργαλεία, θα τελειώσουμε τη δουλειά».