Μέτρα για την επανενεργοποίηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση λιγνίτη πρόκειται να αποφασίσει την Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας.

Στόχος, όπως δήλωσαν πηγές του υπουργείου Οικονομίας, να μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου καθώς το Βερολίνο προετοιμάζεται για μια πιθανή παρατεταμένη διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου.

Συναγερμός

Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, που υποτίθεται ότι θα έκλειναν φέτος, θα συμμετέχουν και το 2023 στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας – αν και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, όσο η Γερμανία βρίσκεται στη φάση 2, «στάδιο συναγερμού», του τριών σταδίων σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο.

Διαβάστε επίσης: Δελτίο στο φυσικό αέριο τον χειμώνα; – Τι εξετάζει το Βερολίνο

Οι κανονισμοί, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ μόλις εγκριθούν από το υπουργικό συμβούλιο αυτή την εβδομάδα, αποσκοπούν στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η πλήρωση των αποθηκών παρά τις μειωμένες προμήθειες.

Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, η κίνηση αυτή αφορά περίπου το 1% της κατανάλωσης φυσικού αερίου της Γερμανίας.

«Στο σκοτάδι» για τον Nord Stream 1

Η Γερμανία βρίσκεται στο σκοτάδι σχετικά με το πόσο φυσικό αέριο, αν υπάρχει, θα αντλήσει η Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 μετά το τέλος της 10ήμερης διακοπής των ροών για λόγους συντήρησης.

Η κυβέρνηση ζήτησε από τις ενεργειακές εταιρείες στη νότια Γερμανία, όπως η EnBW και η Uniper, να διατηρήσουν τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα έτοιμους για λειτουργία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση θα εκδώσει περισσότερους κανονισμούς τον Οκτώβριο για την επανεκκίνηση των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αν χρειαστεί.