Μια ακόμα σύλληψη έρχεται να προστεθεί στο μητρώο του Ιρανού σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί, που πέρα από τις θαυμάσιες ταινίες του (ή χάρη σε αυτές) είναι γνωστός για την χρόνια ταλαιπωρία του από το καθεστώς της πατρίδας του, από τότε που καταδικάστηκε για «προπαγάνδα κατά του συστήματος» το 2010. Και ο λόγος για τον οποίο αυτό είχε γίνει ήταν η υποστήριξή του σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και μια σειρά ταινιών που ασκούσαν (και συνεχίζουν να ασκούν) κριτική στο σύγχρονο Ιράν.

Την Δευτέρα, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν IRNA, ο Παναχί συνελήφθη στην Τεχεράνη, την ώρα που βρισκόταν στο γραφείο του εισαγγελέα προκειμένου να μάθει περισσότερες πληροφορίες για την σύλληψη ενός άλλου συναδέλφου του, του Μοχαμάντ Ρασούλοφ ο οποίος είχε ήδη συλληφθεί την περασμένη Παρασκευή, μαζί με έναν τρίτο σκηνοθέτη, τον Μοσταφά Αλεαχμάντ!

Σύμφωνα με το IRNA οι Ρασούλοφ και Αλεαχμάντ συνελήφθησαν «για γεγονότα που σχετίζονται με την κατάρρευση κτιρίου του κτιρίου Metropol στην πόλη Aμπαντάν, από την οποία σκοτώθηκαν 43 άνθρωποι.» Το γεγονός πυροδότησε οργισμένες διαδηλώσεις και μια ομάδα Ιρανών κινηματογραφιστών με επικεφαλής τον Ρασούλοφ δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή καλώντας τις δυνάμεις ασφαλείας να «καταθέσουν τα όπλα» μπροστά στην οργή για τη «διαφθορά, την κλοπή, την αναποτελεσματικότητα και την καταστολή» γύρω από την κατάρρευση του Αμπαντάν.

Ως γνωστόν, ο Παναχί δεν μπορούσε τα τελευταία χρόνια να βγει από την πατρίδα του, ούτε καν για να πάρει κάποιο από τα βραβεία που κέρδιζε στα μεγάλα φεστιβάλ, όπως την Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο για το «Ταξί» ή το βραβείο σεναρίου για τα «Τρία πρόσωπα» στις Κάννες το 2018. Στην ίδια θέση βρίσκεται και ο Ρασούλοφ που το 2020 η δική του ταινία «There is no evil» κέρδισε επίσης την Χρυσή Αρκτο.

Τόσο το φεστιβάλ των Καννών όσο και του Βερολίνου εξέδωσαν ανακοίνωση συμπαράστασης στους τρεις σκηνοθέτες καταδικάζοντας  αυτές τις συλλήψεις καθώς και το κύμα καταστολής που προφανώς βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ιράν εναντίον των καλλιτεχνών του.