Προβληματισμό προκαλεί η επικείμενη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, με τον ίδιο να διαρρέει ότι θα ανακοινώσει κάτι «μεγάλο».

Ο Ερντογάν στις 20 Ιουλίου θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα, με αφορμή τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το 1974, και υπάρχουν σενάρια πως θα ανακοινώσει την προσάρτηση των Κατεχόμενων.

Διαβάστε επίσης: Τι γυρεύει αυτή τη φορά ο Ερντογάν στα κατεχόμενα;

«Δυστυχώς η Τουρκία έχει προχωρήσει μία διαδικασία άτυπης ενσωμάτωσης των κατεχομένων»

«Μετά το 2017 η Τουρκία έχει προχωρήσει σε αλλαγή παραδείγματος. Είτε δύο κράτη είτε μία χαλαρή συνομοσπονδία είτε τα βάζω όλα στα τραπέζι. Δυστυχώς, με βάση τα τελευταία πρωτόκολλα με τους Τουρκοκυπρίους έχει προχωρήσει μία διαδικασία άτυπης ενσωμάτωσης. Για πρώτη φορά θα έχουμε παρουσία 200 Τούρκων άοπλων αστυνομικών στα Κατεχόμενα», τόνισε, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Σωτήρης Σέρμπος.

Το γεωτρύπανο…

Την ίδια ώρα η τουρκική προκλητικότητα κατά της Ελλάδας, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί παρουσίασε ένα χάρτη – πρόκληση που δείχνει την Κρήτη να ανήκει στην… Τουρκία, ενώ το τέταρτο γεωτρύπανο της Άγκυρας, αναμένεται να ξεκινήσει εργασίες το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Ενέργειας της γείτονος, Φατίχ Ντονμέζ.

Χωρίς να διευκρινίζει πού ακριβώς θα γίνουν αυτές, ο Ντονμέζ περιορίστηκε να αναφερθεί σε 5-6 εναλλακτικές τοποθεσίες που εξετάζονται και ότι «πιθανότατα» θα είναι στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κίνηση αυτή δείχνει ξεκάθαρα ποιος είναι ο αναθεωρητικός, σχολίασε, ο Σωτήρης Σέρμπος.

«Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου η Τουρκία θα επιχειρήσει με το τέταρτο γεωτρύπανο. Δεν ξέρουμε που ακριβώς, φημολογείται στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει ήδη πραγματοποιήσει έξι παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ», δήλωσε.