Να στείλει πίσω στην Ευρώπη έναν στρόβιλο που είναι απαραίτητος για την απρόσκοπτη λειτουργία του Nord Stream 1 και ο οποίος είχε αποσταλεί στον Καναδά για συντήρηση από τη γερμανική Siemens, αποφάσισε η Οτάβα.

Η τουρμπίνα θα δοθεί αρχικά πίσω στη γερμανική Siemens, από όπου και θα σταλεί στην Gazprom για να τοποθετηθεί ξανά στον σταθμό συμπίεσης της Portovaya, κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με τη Φινλανδία.

Άδεια

Η καναδική κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της το Σάββατο ότι εκδίδει μια «χρονικά περιορισμένη και ανακλητή άδεια» για να εξαιρέσει την επιστροφή των τουρμπινών από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

Το προηγούμενο μήνα η Gazprom επικαλέστηκε την μη επιστροφή της τουρμπίνας, την οποία η γερμανική Siemens Energy συντηρούσε στον Καναδά, ως λόγο για τη μείωση των ροών μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς την Ευρώπη στο 40% της δυναμικότητας.

Η καναδική κυβέρνηση δήλωσε ότι η αποστολή της τουρμπίνας θα στηρίξει «την ικανότητα της Ευρώπης να έχει πρόσβαση σε αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή ενέργεια, καθώς συνεχίζει τη μετάβαση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

Δεν ήταν σαφές πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να επιστραφεί η τουρμπίνα και η Siemens Energy δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

H Siemens

Η Siemens Energy χαιρέτισε την απόφαση των καναδικών αρχών, σημειώνοντας πως «η πολιτική απόφαση για την εξαγωγή είναι ένα απαραίτητο και σημαντικό πρώτο βήμα για την παράδοση του στροβίλου. Επί του παρόντος, οι εμπειρογνώμονές μας εργάζονται εντατικά για όλες τις περαιτέρω επίσημες εγκρίσεις».

«Μεταξύ άλλων, αυτό περιλαμβάνει τις νομικά απαιτούμενες διαδικασίες ελέγχου των εξαγωγών και των εισαγωγών. Στόχος μας είναι να μεταφέρουμε την τουρμπίνα στον τόπο λειτουργίας της το συντομότερο δυνατό».

Μόσχα και Κίεβο

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Παρασκευή ότι θα αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη εάν επιστραφεί η τουρμπίνα, ενώ η Ουκρανία υποστήριξε ότι η επιστροφή του εξοπλισμού θα παραβίαζε τις κυρώσεις.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Γερμανία χαιρετίζει «την απόφαση των Καναδών φίλων και συμμάχων μας».

Η Ουκρανία, ωστόσο, ήταν απογοητευμένη.

Η Alexandra Chyczij, εθνική πρόεδρος του Ουκρανοκαναδικού Κογκρέσου, ανέφερε σε δήλωσή της το Σάββατο ότι ο Καναδάς δημιούργησε «ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση του καθεστώτος κυρώσεων που έχει επιβληθεί στη Ρωσία».

«Η κοινότητά μας είναι βαθιά απογοητευμένη από την απόφαση της καναδικής κυβέρνησης να υποκύψει στον ρωσικό εκβιασμό», αναφέρεται.

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά ανέφερε το Σάββατο σε δήλωσή της ότι «ο Καναδάς υποστηρίζει ακλόνητα την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» και «δεν θα υποχωρήσει στην άσκηση πίεσης στο ρωσικό καθεστώς».

Η ώρα της αλήθειας

Όταν η τουρμπίνα τοποθετηθεί ξανά στον σταθμό συμπίεσης της Portovaya, θα φανεί οριστικά εάν η μείωση της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω του Nord Stream 1 οφειλόταν πράγματι στους τεχνικούς περιορισμούς που έθετε η έλλειψη της εν λόγω τουρμπίνας, ή εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επικαλείτο προσχηματικά το τεχνικό ζήτημα για να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη με «φόντο» τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση, το κρίσιμο «κρας τεστ» για το βραχυπρόθεσμο ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης λάβει χώρα πολύ πιο σύντομα, στις 21 Ιουλίου, οπότε και η Gazprom θα πρέπει – βάσει χρονοδιαγράμματος – να επανεκκινήσει τη ροή αερίου στον Nord Stream 1, μετά από δεκαήμερη συντήρηση.