Η υπόθεση της Πάτρας και του θανάτου των τριών παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου, που απασχολεί την ελληνική κοινή γνώμη για πάνω από πέντε μήνες, βρέθηκε στο επίκεντρο και του 22ου συνεδρίου της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων της Πάτρας.

Στο συνέδριο βρίσκεται, μεταξύ άλλων, ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Όθων Παπαδόπουλος, ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», Βασίλης Λαμπρόπουλος, ενώ την εκδήλωση παρακολουθεί και η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών, Αγγελική Τσιόλα.

Η Τσιόλα το «δυνατό χαρτί» της Πισπιρίγκου

Να μην ξεχνάμε ότι η 33χρονη κατηγορούμενη για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της, Τζωρτζίνας, Ρούλα Πισπιρίγκου, που πρόκειται να καταθέσει ως μοναδική ύποπτη και για το θάνατο των άλλων δύο παιδιών της, Μαλένας και Ίριδας, και έχει ως βασικό στόχο να ανατρέψει το πόρισμα των ιατροδικαστών Καρακούκη και Καλόγρηα, που κάνει λόγο για ασφυκτικό θάνατο των δύο κοριτσιών, βασίζεται κυρίως στις αρχικές ιατροδικαστικές εκθέσεις που είχαν καταλήξει σε θανάτους από παθολογικά αίτια.

Το «δυνατό χαρτί», εν ολίγοις, της Ρούλας Πισπιρίγκου είναι οι εκθέσεις της ιατροδικαστή Αγγελικής Τσιόλα για την Ίριδα και της Χριστίνας Τσάκωνα για την Μαλένα.

Αμφισβητεί ανοιχτά το πόρισμα η Τσιόλα

Η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα, που υπέγραψε το αρχικό πόρισμα μετά το θάνατο του βρέφους στην κούνια του σπιτιού του, παίρνει θέση και αμφισβητεί ανοιχτά το πόρισμα των συναδέλφων της, Καρακούκη – Καλόγρηα.

Η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών υποστηρίζει ότι η ίδια δεν έκανε το παραμικρό λάθος στην υπόθεση, ότι με τις δικές της ενέργειες προχώρησε η έρευνα και υπογραμμίζει πως τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει από το νέο πόρισμα δεν επιβεβαιώνονται από τη νεκροψία που έκανε η ίδια:

«Όσα στοιχεία έχουν μέχρι σήμερα διαρρεύσει, αναφορικά με ευρήματα των πραγματογνωμόνων συναδέλφων, κατά παραβίαση του δικαστικού απορρήτου, απ’ όσους ευθύνονται για τέτοιου είδους διαρροές, και εάν όντως ισχύουν τα ευρήματα αυτά, ουδόλως επιβεβαιώνονται από την νεκροψία-νεκροτομία και είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Εισαγγελικών και Δικαστικών Αρχών, να αξιολογήσουν τα επιστημονικά και προανακριτικά στοιχεία της δικογραφίας και να αποφανθούν σχετικά».

Σε εισαγωγικά το πόρισμα

Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο δικηγόρος της, η λέξη «πόρισμα» μπαίνει σε εισαγωγικά όταν αναφέρεται στο τελευταίο.

«Η ιατροδικαστής ζήτησε να κληθεί για να εξεταστεί ενόρκως επί των ευρημάτων της και κατέθεσε σχετικά στο Τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών, πριν την εγχείρηση του ‘πορίσματος’ των Πραγματογνωμόνων συναδέλφων της. Στην ένορκη κατάθεσή της περιλαμβάνονται όλα τα αληθή επιστημονικά στοιχεία και δεδομένα, που υποβοηθούν τις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, να αποφανθούν σχετικά», όπως αναφέρεται.

Η Αγγελική Τσιόλα είχε βάλει την υπογραφή της στο πόρισμα που ανέφερε ως αιτία θανάτου του βρέφους την αγενεσία φλεβόκομβου. Στο νέο πόρισμα οι ιατροδικαστές Καρακούκης και Καλόγρηας, διαπιστώνουν εγκληματική ενέργεια από ασφυξία.

Να σημειωθεί επίσης ότι η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα, σύμφωνα με την εκπομπή Tlive, ανέφερε στην κατάθεσή της και τα εξής ως προς τις κακώσεις στην Ίριδα:

«Κακώσεις δεν υπήρχαν καταδεικτικές εγκληματικής ενέργειας, την οποία ευθύς εξαρχής δεν απέκλεισα. Από τον νεκροψιακό έλεγχο της σορού δεν παρατηρήθηκαν κακώσεις, ενώ διαπιστώθηκαν πέριξ των χειλέων ευρήματα ενδεικτικά δερματίτιδος εξ επαφής, εκζεματοειδούς αντιδράσεως, στοιχεία αποξήρανσης και μικρή λύση της συνέχειας του στοματικού βλεννογόνου άνευ ετέρων χαρακτηριστικών, το οποίο θα μπορούσε να έχει προκληθεί κατά την προσπάθεια καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, η οποία συμπεριλαμβάνει αρχικά την εξασφάλιση και διατήρηση αεραγωγού με κάθε μέσο».

Ο συνήγορος της Πισπιρίγκου για την Τσιόλα

Ο δικηγόρος τής Ρούλας Πισπιρίγκου, Όθωνας Παπαδόπουλος, ο οποίος βρέθηκε στο συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων στην Πάτρα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αντίδραση της ιατροδικαστή, Αγγελικής Τσιόλα, μετά το πόρισμα των Καρακούκη – Καλόγρηα, που αποδίδουν το θάνατο της μικρής Ίριδας σε δολοφονία, θα αποτελέσει ισχυρό χαρτί στα χέρια της υπεράσπισης.

Και αυτό, επειδή η κ. Τσιόλα ήταν η ιατροδικαστής εκείνη που εξέταση νεκροτομικά τη μικρή Ίριδα Δασκαλάκη, ενώ οι ιατροδικαστές Καρακούκης – Καλόγρηας έβγαλαν πόρισμα – όπως σημείωσε – εξετάζοντας απλά στοιχεία και φωτογραφίες.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Καράμπελας, δικηγόρος του συζύγου της Ρούλας Πισπιρίγκου, επιβεβαίωσε ότι η πλευρά του Μάνου Δασκαλάκη, εφόσον ασκηθούν ποινικές διώξεις για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας κατά της 33χρονης, θα παραστεί προς υποστήριξη της κατηγορίας εναντίον της μητέρας.

«Δικαιολογημένη η αντίδραση της Αγγελικής Τσιόλα», λέει ο Κούγιας

Στο πλευρό της προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών στάθηκε και ο γνωστός ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, η αντίδραση της Αγγελικής Τσιόλα «ήταν δικαιολογημένη», ενώ ο ίδιος κατέκρινε τη δημόσια συζήτηση που γίνεται σχετικά με τις ενέργειες των ιατροδικαστών που χειρίστηκαν τις υποθέσεις των θανάτων των παιδιών.

Παράλληλα, ο γνωστός ποινικολόγος κατέκρινε τις «τηλεδίκες», αναφέροντας ότι στον τηλεοπτικό αέρα δικάζονται άνθρωποι και επιστήμονες από άσχετους δημοσιογράφους και τηλεπαρουσιαστές, ενώ συμμετέχουν σε αυτές δικηγόροι που «δεν έχουμε δει ποτέ στα δικαστήρια», όπως είπε, αφήνοντας αιχμές για συγκεκριμένους συναδέλφους του.

Την Τετάρτη το υπόμνημα Πισπιρίγκου στο Ανθρωποκτονιών

Την Τετάρτη θα δοθούν στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής οι έγγραφες εξηγήσεις της Ρούλας Πισπιρίγκου, ανέφερε επίσης ο Όθων Παπαδόπουλος.

Η 33χρονη κατηγορούμενη έχει κληθεί να καταθέσει ανωμοτί, δηλαδή χωρίς όρκο, αφού θεωρείται βασική ύποπτη και για τους δύο πρώτους θανάτους των παιδιών της, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που είναι σε εξέλιξη.

Αν και η πλευρά της υπεράσπισης ετοιμάζεται να δώσει ένα πλήρες και καλά τεκμηριωμένο γραπτό υπόμνημα, όπως υποστηρίζει ο κ. Παπαδόπουλος, ο ίδιος ανέφερε ότι δεν αποκλείεται η εντολέας του να κληθεί και να δώσει και προφορικές εξηγήσεις στους αστυνομικούς του Ανθρωποκτονιών.