Για την Ουάσιγκτον αναχωρεί την Κυριακή ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, όπου θα έχει σημαντικές συνομιλίες με τους Αμερικανούς στρατηγούς. Θα μιλήσει με τους Αμερικανούς για τις βάσεις της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης. Τις δύο αυτές βάσεις που όπως φαίνεται αποτελούν κόκκινο πανί για την Τουρκία με τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν να εκφράζει πρόσφατα την δυσαρέσκειά του. Επίσης ο στρατηγός Φλώρος πρόκειται να αναφερθεί στον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η Σούδα για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τον ρόλο της «Σούδας του Βορρά» (όπως ονομάζει ο κ. Αρχηγός την Αλεξανδρούπολη) στον πόλεμο της Ουκρανίας και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και στην κεντρική Ευρώπη..

Θα μιλήσει στους Αμερικανούς στρατηγούς με τη γλώσσα που καταλαβαίνουν για παράδειγμα πώς μια χώρα σύμμαχος στο ΝΑΤΟ αποστέλλει τα αμερικανικής κατασκευής αεροπλάνα της εναντίον μιας άλλης συμμάχου χώρας, με σκοπό να παραβιάσουν τον εθνικό εναέριο χώρο της, να πραγματοποιήσουν υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά και γενικά να αμφισβητήσουν κυριαρχικά δικαιώματα. Θα αναφερθεί επίσης στον ρόλο της Ελλάδας «ως παράγοντας ασφάλειας στην περιοχή και όχι για κατανάλωση ασφάλειας», όπως λέει χαρακτηριστικά. Θα αναφερθεί στις στρατιωτικές συνεργασίες που έχει επιτύχει η χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, αλλά και στα Βαλκάνια, με την Ρουμανία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία. Ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ έχει επίσης προγραμματίσει να μεταβεί στο Τέξας στην εταιρία που κατασκευάζει τα F-35. Να σημειώσω εδώ ότι στην Ουάσιγκτον θα βρεθεί, στις 18 Ιουλίου, με πρόσκληση του ομολόγου του και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παπανγιωτόπουλος και θα έχουν ενδιαφέρον οι συζητήσεις που θα κάνει στην αμερικανική πρωτεύουσα.

***
Πολιτικό κατόρθωμα εάν εξαντλήσει ένας Πρωθυπουργός την τετραετία

Στην Βρετανία παραιτείται κοτζάμ πρωθυπουργός και δεν προκηρύσσονται εκλογές. Μπορεί μάλιστα να εκλεγεί διάδοχός του πρωθυπουργός χωρίς να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Στην Ιταλία το ίδιο συμβαίνει. Την τελευταία φορά που διεξήχθησαν εκλογές στην Ιταλία ήταν το 2018 και στο μεταξύ ανέλαβαν δύο Πρωθυπουργοί (ο Κόντε και ο Ντράγκι). Μπορείς να γίνεις πρωθυπουργός δηλαδή χωρίς να προσφύγεις στη λαϊκή εντολή. Τώρα στην Ιταλία άρχισαν οι συζητήσεις ώστε οι εκλογές να γίνονται κάθε πέντε χρόνια και όχι κάθε τέσσερα. Όχι όπως εδώ που κάθε λίγο και λιγάκι όταν τα κόμματα βρίσκονται στην αντιπολίτευση ζητούν εκλογές και θεωρείται πολιτικό κατόρθωμα εάν ένας πρωθυπουργός εξαντλήσει την τετραετία παίρνοντας παράλληλα και το πολιτικό ρίσκο.

***
Το think tank του ΣΥΡΙΖΑ αλιεύει «ταλέντα»

Μόνον πίσω δεν πήγε ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ για τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών και παρά το πάγωμα των σεναρίων για πρόωρη κάλπη μετά τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού. Ο υπεύθυνοι συνεχίζουν να συλλέγουν ονόματα και να αλιεύουν «ταλέντα» για τις εκλογές. Κάνουν κανονικά τις επαφές τους (εδώ κεντρική θέση έχει ο Μιχάλης Καλογήρου που κάνει και τα τηλεφωνήματα) ενώ άτυπα υπάρχει μια προθεσμία για τούτη την εβδομάδα αν και τα «μεγάλα ονόματα» καθώς και το Επικρατείας χειρίζεται απευθείας και λογικό ο Αλέξης Τσίπρας. Πριν από μια εβδομάδα συνεδρίασε όλο το thinκ tank του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, παρά το γεγονός πως ανά τομέα έχουν ατονήσει οι συνεδριάσεις του. Αν δεν θυμάστε είναι η επιτροπή σοφών με επιστήμονες και ειδικούς που έχει φτιάξει η Κουμουνδούρου. Ζητήθηκε μαθαίνω να εμπλουτιστεί ο λόγος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από αιχμηρές φράσεις, που να συμπυκνώνουν τις αντιπολιτευτικές βολές ανά πεδίο αλλά και να συμβάλουν στην νέα πολεμική που θέλουν από την Κουμουνδούρου να οργανώσουν εν μέσω θέρους. Όχι, κουβέντα, στο think tank, για ψηφοδέλτια δεν έγινε ακόμη αν και ορισμένοι είναι ήδη κλεισμένοι όχι μόνον για την μάχη του σταυρού αλλά και για άλλους ρόλους…

***
Οι Κεφαλλονίτες του Αλέξη Τσίπρα

Μπορεί ο Πρωθυπουργός να απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ωστόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος ήδη βρίσκονται επί ποδός ενώ συνεχίζεται και η κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Δύο από τα νέα ηχηρά ονόματα που συζητούνται για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δημοφιλής ηθοποιός Μαριάννα Τουμασάτου και ο Καθηγητής Δικαίου Ενέργειας και Σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα Νικόλας Φαραντούρης. Τα ονόματα των δύο Κεφαλονιτών «παίζουν» έντονα τον τελευταίο καιρό είτε για το Επικρατείας, είτε για κεντρικές περιφέρειες της Αττικής, αν και όπως όλα δείχνουν απ’ τις παρεμβάσεις του στη μονοεδρική της Κεφαλονιάς, ο δραστήριος καθηγητής (και παραγωγός εκλεκτών κεφαλληνιακών οίνων) Ν. Φαραντούρης φέρεται έτοιμος να δώσει τη μάχη του σταυρού στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

***
Η οικογένεια του ιδρυτή του ΠαΣοΚ και ο μικρός Κατσανέβας

Ας μεταφερθούμε τώρα στο ΠαΣοΚ, που έχει πάντα το δικό του ενδιαφέρον: κόσμος και ντουνιάς έδωσε το παρών στην τελετή ονοματοδοσίας της αίθουσας «Ανδρέα Παπανδρέου» στο Στρασβούργο. Επιτρέψτε μου να σταθώ στην οικογένεια του ιδρυτή του ΠαΣοΚ, την οποία εκπροσώπησε η κόρη του Σοφία («η αγαπημένη Σοφία», είπε ο πρόεδρος Ανδρουλάκης παρουσιάζοντάς την) και ο γιος της, Κώστας Κατσανέβας. Μην αποκλείετε να τον ξαναδούμε δημόσια τον μικρό Κατσανέβα μετά από αυτή την επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θυμίζω πως εξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή στα μέσα της λίστας (όχι μόνο με παπανδρεϊκές ψήφους), έκανε και ένα τουρ για φίλους στο Καστρί, ενώ κάτι μου λέει ότι θα ήθελε να είναι υποψήφιος και στις επόμενες εκλογές -αν αυτό λέει κάτι, ο πατέρας του εκλεγόταν στην μεγάλη Β’ Αθήνας. Και παρότι οι κακές γλώσσες στο ΠαΣοΚ δεν δίνουν πολλές ελπίδες για περαιτέρω ανέλιξη, είναι βέβαιο ότι ο πρόεδρος Ανδρουλάκης θέλει να αφήσει όλα τα λουλούδια να ανθίσουν.

***
Έρχεται «θερμή» εβδομάδα» στη Βουλή

Την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή (σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων) δεν ήταν λίγοι αυτοί που την χαρακτήρισαν ως την «κοινοβουλευτική μονομαχία του καλοκαιριού»«, ανεβάζοντας στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο. Αλλά συζήτηση, όπως την προχθεσινή, ίσως και πιο «σκληρή» θα ξαναδούμε σε λίγες ημέρες στη Βουλή και η αντιπαράθεση πάλι θα κτυπήσει κόκκινο. Η τύχη του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ αλλά και η σύνθεση των ειδικών δικαστηρίων όπου έχουν παραπεμφθεί οι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Νίκος Παππάς κρίνεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή στο πλαίσιο δύο κρίσιμων διαδικασιών που αναμένεται κατακαλόκαιρο να «πρωταγωνιστήσουν» στην πολιτική επικαιρότητα. Ειδικά για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Παιδεία θεωρείται είναι πολύ πιθανόν πως πραγματοποιηθεί εν μέσω κινητοποιήσεων του πανεπιστημιακού κόσμου αλλά και των περισσότερων φοιτητικών συλλόγων, οι οποίοι αντιτίθενται στις προβλέψεις του. Κατά του νομοσχεδίου έχουν τοποθετηθεί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

***

Τον θερινό άτυπο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Θα είναι λαμπρή, με περισσότερους προσκεκλημένους από πέρυσι, η δεξίωση που παραθέτει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου. Οι προσκλήσεις ετοιμάζονται και πρόκειται να αποσταλούν τις επόμενες ημέρες. Εφέτος δεν πρόκειται να ζητηθούν, όπως καταλαβαίνετε πιστοποιητικά εμβολιασμού ή άλλα πιστοποιητικά. Όπως μου είπαν από την Προεδρία της Δημοκρατίας θα εφαρμοστούν τα ισχύοντα μέτρα προστασίας εκείνης της ημέρας. Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει το άτυπο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών που γίνεται στο κιόσκι του Προεδρικού. Εκεί όπου ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων (μαζί με τον Πρόεδρο της Βουλής) για μια (συνήθως) χαλαρή συζήτηση. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη δεξίωση στο Προεδρικό αρχίζει εκτός απροόπτου τις διακοπές της. Θα πάει στη Νάξο. Λέω εκτός απροόπτου, αφού πέρυσι είχε αναγκασθεί να επιστρέψει λόγω των πυρκαγιών.

***
Ο Μητσοτάκης στα Air Tractors

Αυτά τα αεροσκάφη επιχείρησαν και πέρυσι, αλλά και εφέτος θεωρούνται ως ένα από τα ισχυρά όπλα της Πυροσβεστικής στην εναέρια πυρόσβεση. Πρόκειται για τα Air Τractors τα πυροσβεστικά αεροσκάφη με μεγάλη διάρκεια παραμονής στον αέρα και μεταφοράς 3 τόνων νερού. Έχουν μοιραστεί σε αεροδρόμια σε όλη τη χώρα για άμεση προσβολή της φωτιάς. Στη βάση τους στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ενημερώθηκε για τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες.

***
«Δεν είσαι μόνη, δεν είσαι μόνη…»

Μία σημαντική και επιτυχημένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας πραγματοποίησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα. Έστειλε σε όλες τις κακοποιημένες γυναίκες το μήνυμα: «Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη!» και ανέφερε ότι η πολιτεία βρίσκεται δίπλα σε κάθε γυναίκα που θέλει να καταγγείλει περιστατικό βίας, κακοποίησης ή παρενόχλησης. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι οι δράσεις ενημέρωσης κατά της βίας θα συνεχιστούν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας έως ότου σπάσει ο κύκλος της βίας ώστε εξασφαλίσουμε σε όλες τις γυναίκες ένα περιβάλλον ασφαλές και απαλλαγμένο από τον φόβο και την κακοποίηση.

***
Δόμνα: Ο κάμεραμαν με ρώτησε πότε θα έρθει η υπουργός

Αστροναύτης, ναυπηγός ή εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ αποκάλυψε ότι ήθελε να γίνει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου όταν ήταν μικρή: «Στον Πειραιά γεννήθηκα, στον Πειραιά μεγάλωσα, στον Πειραιά έμαθα ποδήλατο στην πλατεία Κοραή, στην πασαρέλα είπα τον πρώτο παράνομό μου καφέ» είπε στο STAR. Και πρόσθεσε: «Έχω δύο αγαπημένους γονείς που με έκαναν σε σχετικά μεγάλη ηλικία με προσοχή επάνω μου στο διάβασμα, τις φιλίες» ανέφερε η Δόμνα Μιχαηλίδου. Όταν ήταν μικρή «τη μία ήθελα να γίνω ναυπηγός, την άλλη αστροναύτης. Αλλά όταν πηγαίναμε με τη μητέρα μου στο σούπερ μάρκετ μου άρεσε που είχε τόσα χρώματα, οι κυρίες που έκοβαν τα διάφορα προϊόντα και έλεγα “μαμά θέλω να δουλέψω στο σούπερ μάρκετ”. Είμαι 34 ετών και ήδη έχω αλλάξει τρεις καριέρες. Στη Βραζιλία, την Ινδία, το Σουδάν, την Ουγκάντα». Λέει πως σεξιστικά σχόλια υπήρχαν και υπάρχουν: «Την πρώτη ημέρα που πήγα στο γραφείο μου έρχεται ένας καλοπροαίρετος κύριος και λέει σε όποιο από τα τέσσερα θέλετε μπορείτε να κάτσετε. Εννοώντας και υπονοώντας ότι ήμουν στη γραμματειακή υποστήριξη. Στο Προεδρικό Μέγαρο μου είπαν πως οι συνοδοί μπαίνουν από άλλη πόρτα. Σε συνέντευξη Τύπου είχε ρωτήσει ο κάμεραμαν πότε θα έρθει η υπουργός!».

***
Μητροπολίτης ζητεί από Μητσοτάκη επιχορήγηση… βενζίνης

Μηνιαία επιχορήγηση βενζίνης ζητεί με επιστολή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου, κ. Μακάριος, για τον ίδιο και τους Μητροπολίτες Ζιχνών, Λήμνου, Γρεβενών, Σιατίστης, Σάμου, Καρπενησίου, Γόρτυνος, Μάνης, Κονίτσης, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Όπως αναφέρει στην επιστολή του «Φανταστείτε κ. πρωθυπουργέ ότι πολλοί από μας, για την κάθοδό μας στην Αθήνα λόγω του υπέρογκου ποσού μετακινήσεως με Ι.Χ. από τη μια άκρη της Ελλάδας στο κέντρο στην Αθήνα, χρησιμοποιούμε και τα λεωφορεία»….

***
Ένας αντισυνταγματάρχης έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις

Ο Αντισυνταγματάρχης Ισαάκ Μαδεμτσόγλου αποφάσισε μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας στον στρατό να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις και κατάφερε να συγκεντρώσει 19.580 μόρια, μαζί με το ειδικό μάθημα της αγγλικής γλώσσας. Μπήκε στον στρατό το 1987 και πριν από δύο χρόνια πήρε την απόφαση να γραφτεί στο 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης, στον τομέα Διοίκησης-Οικονομίας και να κυνηγήσει τον στόχο του, να γίνει ξανά φοιτητής. Τι προβλήματα έχει άραγε ένας αξιωματικός του Στρατού, πατέρας δύο παιδιών όταν δίνει εξετάσεις; Ο ίδιος λέει πως η οικογένειά του ήταν θετική όταν τους ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στις πανελλήνιες, ενώ η κόρη του η οποία σπουδάζει στο τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, στο τρίτο έτος, τον βοηθούσε στο διάβασμα. «Η κόρη μου συγκεκριμένα αρκετές φορές κρατούσε το βιβλίο και της έλεγα το μάθημα. Με εξέταζε».