Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιδιώξει να εφαρμόσει ένα νέο πολιτικό πρόγραμμα, ούτε θα κάνει σημαντικές αλλαγές, μέχρι το Συντηρητικό κόμμα να εκλέξει έναν νέο ηγέτη, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Τζόνσον είπε επίσης ότι οι σημαντικές οικονομικές αποφάσεις θα ληφθούν «από τον επόμενο πρωθυπουργό». Η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί μόνο στην υλοποίηση του προγράμματος για το οποίο εξελέγη.

‘Ολα τα σκάνδαλα της θητείας του πρωθυπουργού του Brexit

Έπειτα από έναν πολυήμερο αγώνα για να κρατηθεί στην εξουσία, ο Μπόρις Τζόνσον εγκαταλείφθηκε από όλους, εκτός από λιγοστούς συμμάχους του, μετά μια σειρά σκανδάλων που κλόνισαν την προθυμία τους να τον στηρίξουν.

Αυτά είναι τα δύο μεγαλύτερα σκάνδαλα που έπληξαν πολιτικά τον Τζόνσον:

Η υπόθεση Πίντσερ

Μαζικές παραιτήσεις από την κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα ακολούθησαν τις κατηγορίες που διατύπωσε ένας πρώην ανώτερος γραμματέας ότι το γραφείο του Τζόνσον έδωσε ψευδείς πληροφορίες σχετικά με καταγγελίες που είχαν γίνει στο παρελθόν για σεξουαλική παρενόχληση από τον βουλευτή Κρίστοφερ Πίντσερ.

Τον Φεβρουάριο, ο Τζόνσον διόρισε τον Πίντσερ αναπληρωτή υπεύθυνο για την κομματική πειθαρχία. Την περασμένη εβδομάδα ο Πίντσερ τέθηκε εκτός κόμματος αφού παραδέχτηκε ότι είχε θωπεύσει δύο άνδρες ευρισκόμενος σε κατάσταση μέθης στη διάρκεια νυχτερινής εξόδου.

Στην πορεία έγινε γνωστό ότι ο Πίντσερ είχε κατηγορηθεί και για άλλες υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης.

Αρχικά το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι ο Τζόνσον δεν γνώριζε για συγκεκριμένες παρελθούσες κατηγορίες εις βάρος του Πίντσερ. Ωστόσο, την Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του Φόρεϊν Όφις το 2019, ο Σάιμον ΜακΝτόναλντ, συνέταξε επιστολή στην οποία αναφέρει ότι είχε ερευνήσει τις καταγγελίες το 2019 και τις είχε επαληθεύσει.

«Partygate»

Ο όρος «Partygate» επινοήθηκε ως αναφορά σε ένα σκάνδαλο με πάρτυ που διοργανώθηκαν σε κυβερνητικούς χώρους, περιλαμβανομένου του ίδιου του πρωθυπουργικού γραφείου στην Ντάουνινγκ Στριτ, και που αποδείχτηκε ότι παραβίασαν τους αυστηρούς κανονισμούς κατά της COVID-19.

Στον ίδιο τον Τζόνσον επιβλήθηκε πρόστιμο από την αστυνομία επειδή συμμετείχε σε ένα πάρτυ γενεθλίων και υποχρεώθηκε να ζητήσει συγγνώμη από τη βασίλισσα Ελισάβετ όταν έγινε γνωστό ότι προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ είχε κάνει πάρτυ στους χώρους της πρωθυπουργικής κατοικίας την παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φιλίππου, συζύγου της Ελισάβετ, τον Απρίλιο του 2021.