Αποστολή στο Στρασβούργο

Μετά την ομιλία του στην κοινή Σύνοδο Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ τον περασμένο Μάιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνεται σε λίγη ώρα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Αν και εξ’ ορισμού το πλαίσιο των δύο περιστάσεων είναι διαφορετικό, μια ομιλία σε διεθνή «φόρα» δίνει τη δυνατότητα ευρύτερης απεύθυνσης.

Εν προκειμένω, ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλά κατόπιν πρόσκλησης της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία θεμελίωσε μια σειρά ομιλιών με θεματική «Αυτή είναι η Ευρώπη», όπου αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών – μελών τοποθετούνται στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Η πρωθυπουργική ομιλία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει «ισχυρό φιλοευρωπαϊκό πρόσημο», ενώ θα τονίζεται ότι η θέση της Ελλάδας σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη Ευρώπη στην οποία πολλές εθνικές προκλήσεις είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκές (πχ προσφυγικό-μεταναστευτικό, πανδημία, κλιματική κρίση, ακρίβεια, ενεργειακή διαφοροποίηση) απαιτούν τη δημιουργία κοινών μηχανισμών αντιμετώπισης.

Ο κ. Μητσοτάκης θα υποστηρίξει ότι η Ελλάδα μετέχει στην Ευρώπη ως ισότιμος εταίρος και συνδιαμορφωτής όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών συζητήσεων, προκειμένου να τονίσει ότι η χώρα έχει αλλάξει σελίδα όσον αφορά στο διεθνές της κύρος. Ιδιαίτερη μνεία αναμένεται να κάνει στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, τον οποίο θα αποκαλέσει «τομή» στην Ιστορία της Ευρώπης, αλλά και στην ξεκάθαρη στάση της Αθήνας υπέρ του Κιέβου.

Όπως είναι αναμενόμενο, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις «γεωπολιτικές προκλήσεις» στην ευρύτερη περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό εάν ο κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει ένα… «μοτίβο ΗΠΑ». Δηλαδή εάν θα περιγράψει την αυξημένη τουρκική και επιθετικότητα και παραβατικότητα εναντίον της Ελλάδας -όπως έκανε στην Αμερική- χωρίς ωστόσο να κατονομάζει την γειτονική χώρα. Ενδεχομένως, λόγω του ότι η ομιλία γίνεται στην «καρδιά» της Ευρώπης αλλά και δεδομένου ότι η Αθήνα επιχειρεί να καταστήσει ευρωτουρκικές πτυχές των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Μητσοτάκης να είναι πιο σαφής.

Ελληνικές «απαντήσεις»
Στην ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού αναμένεται να απαντήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, εκ μέρους της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D). Ο προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, θα τοποθετηθεί εκ μέρους της ευρωομάδας της Αριστεράς (TheLeft).

Αρμόδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι η τοποθέτηση του κ. Παπαδημούλη θα είναι θεσμική και δεν θα περιέχει «αντιπολιτευτικές κορώνες», δεδομένου και του πλαισίου που λαμβάνει χώρα η ομιλία. Βέβαια, όπως πρόσθεταν οι ίδιες πηγές, όλα εξαρτώνται από την πρωθυπουργική ομιλία.

Εκ μέρους των ανεξάρτητων ευρωβουλευτών θα μιλήσει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κωνσταντίνος Παπαδάκης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να εστιάσει στην ακρίβεια, στην φτώχεια  και στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο

Όσον αφορά στην ομάδα Renew Europe, στην οποία μετέχει και ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος (που διεγράφη από την κεντροδεξιά παράταξη) δεν θα τοποθετηθει ο γάλλος επικεφαλής της και στενός φίλος του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αλλά κάποιος εκ των αναλπληρωτών του.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει το δικαίωμα δευτερολογίας. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει στελέχη της ΝΔ που ζουν και δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, ενόψει και της στελέχωσης των ψηφοδελτίων με απόδημους Έλληνες.