Στις 5 Φεβρουαρίου θα ανοίξουν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές του 2023 και αν- όπως συνήθως συμβαίνει- κανένας εκ των υποψηφίων δεν λάβει το 50%+ 1 ψήφους, τότε την επόμενη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου θα στηθούν ξανά οι κάλπες για την ανάδειξη του νικητή των προεδρικών εκλογών.
Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ της Υπηρεσίας Εκλογών και εκπροσώπους κομμάτων κατά την οποία τα κόμματα ενημερώθηκαν ότι ο υπουργός Εσωτερικών αποφάσισε οι εκλογές να πραγματοποιηθούν τις πρώτες δύο Κυριακές του Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρθηκε κατά τη σύσκεψη, οι δύο αυτές ημερομηνίες κρίθηκαν ως οι καταλληλότερες, ενώ επισημάνθηκε ότι αποφεύχθηκε να συμπέσουν ημερολογιακά οι εκλογές με τις μέρες των εκδηλώσεων για τα καρναβάλια. Στην Κύπρο τα  προσέχουν όλα, ακόμα και να μην πέσουν οι εκλογές με τα καρναβάλια, όπου στη Λεμεσό γίνεται η παρέλαση καρναβαλιστών με τη συμμετοχή χιλιάδων Κυπρίων και τουριστών.
Έως τώρα έχουν κατατεθεί δέκα υποψηφιότητες για το ύπατο αξίωμα της Κύπρου και για τη διαδοχή του Νίκου Αναστασιάδη. Στην Κύπρο ακολουθείται το προεδρικό σύστημα με ένα μικρό σε σχήμα Υπουργικό Συμβούλιο και ο εκάστοτε Πρόεδρος παραιτείται από κάθε κομματικό αξίωμα. Η σύνθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων γίνεται με τις βουλευτικές εκλογές.
Οι κυριότεροι υποψήφιοι, αυτοί που ήδη δίνουν σκληρή μάχη (καθότι ο προεκλογικός αγώνας άρχισε ενωρίς) για επικράτηση είναι τρεις:
* Αβέρωφ Νεοφύτου, Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, (ΔΗΣΥ), κόμμα που ίδρυσε ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης και που διετέλεσε Πρόεδρος ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο κ. Αβέρωφ έχει τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την στήριξη του Νίκου Αναστασιάδη και βεβαίως της ΝΔ.
* Νίκος Χριστοδουλίδης, πρώην υπουργός Εξωτερικών ο οποίος κατεβαίνει ως υποψήφιος με το σύνθημα «Δύναμη που ενώνει«, αρκετά δημοφιλής (παρά τα λάθη που του χρεώνονται όσον αφορά τους χειρισμούς στο Κυπριακό) και στηρίζεται από το ΔΗΚΟ (του Νικόλα Παπαδόπουλου), την ΕΔΕΚ (σοσιαλιστικό κόμμα που ίδρυσε ο Βάσος Λυσσαρίδης) και από το ΔΗΠΑ.
* Ανδρέας Μαυρομάτης, πρώην διαπραγματευτής για το Κυπριακό, στηρίζεται από το κομμουνιστικό κόμμα ΑΚΕΛ (το μοναδικό κομμουνιστικό κόμμα στην Ευρώπη με ισχυρό ποσοστό ψήφων),
 Από εκεί και πέρα κατατέθηκαν και άλλες υποψηφιότητες. Ορισμένοι υποψήφιοι είχαν ξαναδοκιμάσει την τύχη τους σε προηγούμενες προεδρικές εκλογές χωρίς αποτέλεσμα.
Έτσι για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου υπάρχουν και οι παρακάτω υποψηφιότητες:
* Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, στηρίζεται από ένα νέο κόμμα που λέγεται «Άλλη Κύπρος»
* Χρίστος Χρίστου (στην Κύπρο το όνομα Χρίστος γράφεται με γιώτα από το Χριστός).
*Χριστόδουλος Πρωτόπαπας διευθύνων σύμβουλος της HELLAS SAT
* Γιώργος Κολοκασίδης με αναφορές κατά της διαφθοράς και κατά της διζωνικής ομοσπονδίας
* Μάριος Ηλιάδης
* Αχιλλέας Δημητριάδης με σύνθημα «Η Κύπρος αλλάζει καλύτερα), και

* Χαράλαμπος Αριστοτέλους (ήταν στην ΕΔΟΝ) διαφώνησε με την επιλογή του ΑΚΕΛ